Categorieën
Computers

Verschil 32-bit en 64-bit computers

Bij de aankoop van software wordt soms gevraagd of het voor een 32 bits of 64 bits computersysteem is. Belangrijke informatie want anders is het mogelijk dat de software niet goed werkt.

32 en 64 bit heeft alles te maken met de processor die in een computer zit en met de daarbij samenhangende prestaties. Waarbij de 64-bit processor betere prestaties kan verrichten dan de 32-bit processor.

32-bit processor

Tot de begin jaren 90 was een 32-bit processor de standaard, elke computer was er mee uitgerust. Bedrijven als Intel en AMD waren hofleveranciers van deze processoren. Door een beperkte rekencapaciteit kan een 32-bit processor alleen maar overweg met een intern geheugen van maximaal 4 Gigabyte intern (ram) geheugen. Als je bijvoorbeeld graag games speelt of veel bezig bent met grafische software als Photoshop dan is 4 GB intern geheugen vaak te weinig. Een 32-bit heeft niet genoeg capaciteit om alle benodigde berekeningen snel achter elkaar of tegelijk uit te voeren. Een 32-bit processor is geschikt voor computers die enkel gebruikt worden voor tekst verwerken.

Alhoewel de 32-bit processoren wellicht wat gedateerd zijn worden er nog steeds veel 32-bits computers geproduceerd en verkocht. Om software soepel te laten verlopen op een 32-bit computer wordt er soms een speciale 32-bit versie gemaakt. Deze versie vraagt de rekencapaciteit die de 32-bit processor aankan waardoor het programma soepel draait. Bekende 32-bit software die ook alleen maar voor 32-bit systemen zijn gemaakt zijn de besturingssystemen Windows 95 en Windows 98.

64-bit processor

De 64-bit processor bestaat al tientallen jaren maar werd pas in het begin van de jaren ’00 gebruikt voor de huis-tuin-en-keuken computers. Een 64-bit processor kan veel meer berekeningen aan dan een 32-bit processor, daarnaast kan een 64-bit processor kan een intern geheugen van meer dan 4 GB behappen. Hierdoor is een 64-bit geschikt voor mensen die bijvoorbeeld grafische hoogstandjes verwachten, en dat zit hem dan vooral in bewerkingsprogramma’s (bewerken is berekenen) voor video, afbeelden en 3D. Ook de videogames van tegenwoordig vragen bij voorkeur een 64-bits systeem voor de beste spelbeleving. Een 64-bit is wat betreft games overigens niet heilig, bij gebrek aan een goede videokaart zal een 64-bits computer dit niet compenseren en zal een 32-bits systeem met wel een goede videokaart deze game wellicht beter draaien. Met een 64-bits systeem heb je de mogelijkheid om meer uit je computer te halen maar dit blijft afhankelijk van de overige hardware.

Het is mogelijk om 32-bit software op een 64-bit systeem te draaien, deze software dwingt je 64-bits processor echter om op halve kracht te presteren. Je zal dus niet de snelheid ervaren zoals je deze normaal wel hebt.

Als je de mogelijkheid hebt om software te kopen die speciaal is gemaakt voor jouw processor dan is het altijd aan te raden om dit te doen. Deze software draait waarschijnlijk beter dan software die geschikt is voor 32-bit en 64-bit tegelijk. Hoe dan ook heeft een 32-bits computersysteem minder capaciteit (meer afgebakend) dan een 64-bits systeem, een 64-bits computer heeft veel groeimogelijkheden. Als je de capaciteit niet nodig hebt is een 32-bits computer een prima, veel laptops zijn bijvoorbeeld 32-bits omdat deze over het algemeen niet veel ruimte hebben voor meer intern geheugen. Daarnaast worden de meeste laptops niet voor zwaar rekenwerk gebruikt, en zal een 64-bit processor vooral voor overcapaciteit zorgen. Er bestaan overigens wel laptops met 64-bits processoren, deze zijn qua specificaties te vergelijken met gewone desktopcomputers en zijn vooral geen lichtgewichten (ook niet wat betreft de prijs).