Categorieën
Financiën

Verschil aandelen en obligaties

Als het op beleggen aan komt zijn aandelen en obligaties hoofdrolspelers. Ga je voor zekerheid en kies je voor beleggen in obligaties of ben je avontuurlijker ingesteld en ga je voor de mogelijk meer lucratieve aandelen.

Stel, je zet een bedrijf op die eigenzinnige stropdassen ontwerpt en verkoopt. Het gaat goed met het bedrijf, binnen Nederland wil iedereen een stropdas van jouw merk, in alle grote steden zijn winkels van je bedrijf gevestigd. Langzaam maar zeker komt er steeds meer vraag vanuit het buitenland, iets wat je eigenlijk altijd hebt tegengehouden omdat je daar de kennis, capaciteit en vooral het geld niet voor had. De tijd is er rijp voor en om de eerste stappen over de Nederlandse grens te maken, om dit te realiseren heb je een aanzienlijk geldbedrag nodig en je stapt daarom naar de bank om het daar te lenen.

Dan blijkt dat de meeste banken niet echt geloven in je stropdassen-keten en ze je geen lening willen verstrekken, de banken die dat wel willen stellen maar een bepaald percentage van het totaalbedrag beschikbaar en vaak ook nog tegen een hele hoge rente. Deze route bewandelen voor het verkrijgen van genoeg geld om je bedrijf uit te breiden gaat erg stroef en blijkt zo goed als onmogelijk. Om toch aan het gewenste bedrag te komen kan je aandelen en obligaties gaan uitgeven.

Aandelen

Een aandeel is niks anders dan een papiertje dat je kan kopen wat je vervolgens enkele rechten geeft binnen het bedrijf die het aandeel verkocht. Een aandeel geeft je zeggenschap bij keuzes die worden gemaakt op bestuurlijk niveau (stemrecht), aandeelhouders mogen bijvoorbeeld hun stem uitbrengen als het bedrijf voornemens is om een andere bedrijf over te nemen. Ook mag een aandeelhouder onderwerpen op de agenda zetten.

Naast het stemrecht heeft de aandeelhouder ook het winstrecht, dit is een uitbetaling van een gedeelte van de winst van het bedrijf, het dividend. De hoogte van de dividend is afhankelijk van het aantal aandelen wat een aandeelhouder bezit. Aandeelhouders hebben er alle belang bij dat het bedrijf winst maakt en daar schuilt dan ook direct het nadeel van aandelen, de koers kan stijgen maar ook dalen. Hierin zit direct ook het voordeel voor bedrijven die aandelen uitgeven, het geld wat opgehaald wordt met het uitgeven van aandelen wordt onderdeel van het bedrijfsvermogen, dit bedrag hoeft niet terugbetaald worden. Als een bedrijf failliet gaat is het niet verplicht om de aandeelhouders hun inleg terug te betalen, in principe zit de aandeelhouder dan in hetzelfde schuitje als het failliete bedrijf, de investering heeft zich niet uitbetaald.

Aan de andere kant moet een bedrijf dat aandelen uitgeeft de winst delen, dit betekent dat een bedrijf vaker het eigen vermogen moet aanspreken om het bedrijf te laten groeien. Een bedrijf zonder aandelen kan daar een hoger percentage van de winst voor gebruiken.

Er is een levendige handel in aandelen, de prijs van zo’n aandeel is voornamelijk afhankelijk van speculaties die al dan niet in de media rondzingen. Zijn de verwachtingen gunstig gestemd, dan ontstaat er meer vraag dan aanbod en stijgt de prijs. Is de toekomst wat minder rooskleurig dan zullen meer aandeelhouders hun aandelen te koop aanbieden. Meer aanbod dan vraag zal ervoor zorgen dat de prijs van een aandeel daalt.

De aandelen handel op de beurzen is niet iets waar de aandelenuitgevers (de bedrijven) mee van doen hebben. De aandelen worden buiten hun bedrijf om verhandeld, daar zien ze financieel niet direct iets van terug. Alhoewel ze een stijgende koers natuurlijk prima vinden, vooral als ze nieuwe aandelen gaan uitgeven (ze hoeven minder aandelen uit te geven om een bepaald bedrag binnen te halen).

Bedrijven geven aandelen uit om zo genoeg financiële middelen binnen te halen om als onderneming te kunnen groeien en meer winst te behalen. Omdat aandeelhouders willen investeren in het bedrijf (en daarmee een financieel risico lopen) verwerven ze daarmee stemrecht en winstrecht. De handel op de beurzen is vooral de prijs van een aandeel gericht en daar zijn elementen als stemrecht en winstrecht minder relevant.

Obligaties

Als een bedrijf een bepaald bedrag nodig heeft voor investeringen kunnen zij dit bedrag binnenhalen door obligaties te verkopen. Het totaalbedrag is onderverdeeld in allemaal kleinere leningen, deze leningen lever periodiek een rente op en moet naar verloop van tijd terugbetaald worden. Deze leningen worden obligaties genoemd.

Omdat bij obligaties is vastgelegd dat het ingelegde bedrag na zoveel jaar weer wordt uitgekeerd en dat er volgens een bepaalde structuur een rente wordt uitgekeerd is deze vorm van beleggen eentje zonder al teveel risico. Ook is het verplicht voor bedrijven om bij een faillissement de obligatiehouders zoveel mogelijk hen inleg terug te betalen. Deze zekerheden heb je niet bij aandelen. Veel beleggers kopen naast aandelen ook obligaties om zo niet al te afhankelijk te zijn van de grillen van de aandelenmarkt.

Om er zeker van te zijn dat bedrijven genoeg geld binnenhalen geven ze naast aandelen vaak ook obligaties uit, om zo ook de beleggers aan te trekken die minder risico willen lopen.