Categorieën
Wonen

Verschil aankoopmakelaar en verkoopmakelaar

Als je overweegt om je huis te verkopen of juist een nieuw huis te kopen dan kom je al snel voor de keuze te staan over het wel of niet inschakelen van een makelaar. Als je je huis wilt verkopen kan je een verkoopmakelaar inschakelen, wil je een huis kopen dan kan je met een aankoopmakelaar in zee gaan.

Makelaars die bij een makelaardij werken kunnen als verkoopmakelaar en als aankoopmakelaar fungeren, maar zullen dit uiteraard nooit op hetzelfde moment doen. Eenzelfde makelaar zal dus nooit de koper en verkoper tegelijk bijstaan.

Verkoopmakelaar

De verkopende makelaar voert de volgende werkzaamheden uit:

 • Aan de hand van de technische staat van het huis en factoren als bijvoorbeeld de omgeving zal de verkoopmakelaar de juiste vraagprijs bepalen.
 • De verkoopmakelaar zal met het huis de boer op gaan door bijvoorbeeld de woning aan te bieden bij collega makelaars, het presenteren van het huis op een website als Funda en Jaap, en natuurlijk wordt er een plek gereserveerd in de etalage van de makelaardij.
 • De verkoopmakelaar zal de huiseigenaar tips geven over hoe het huis te presenteren als er kijkers zijn of tijdens een NVM Open Huizen Dag.
 • De verkoopmakelaar kan een bouwtechnisch rapport opstellen, dit geeft potentiële kopers goed inzicht in wat de bouwkundige staat van het huis is.
 • De verkoopmakelaar staat de verkoper bij tijdens de onderhandelingen met een potentiële koper, deze onderhandeling gaat niet alleen over verkoopprijs maar ook over bijkomende condities.
 • Als verkoper en koper het eens zijn over de prijs stelt de verkoopmakelaar een koopakte op en zal hij aanwezig zijn bij de verdere afhandeling bij de notaris.

Aankoopmakelaar

De aankopende makelaar voert de volgende werkzaamheden uit:

 • De aankoopmakelaar zal bouwkundig advies inwinnen, en de koper verdere uitleg geven over een bouwtechnisch rapport.
 • De aankoopmakelaar zal zich verdiepen in het bestemmingsplan, zodat de koper goed inzicht krijgt over wat de mogelijkheden zijn en wat hij in de toekomst kan verwachten.
 • De aankoopmakelaar geeft de koper inzicht in de reële waarde van het huis
 • De aankoopmakelaar staat de koper bij tijdens de onderhandeling over de koopsom
 • Omdat de aankoopmakelaar er niet per se belang bij heeft dat dat ene specifieke huis gekocht wordt is hij in staat om objectiever naar een woning te kijken zodat hij de koper kan wijzen op mogelijke minpunten.

In de praktijk heeft een aankoopmakelaar een meer persoonlijke relatie met de klant dan de verkoopmakelaar. De verkoopmakelaar heeft er belang bij dat dat ene huis voor de meest gunstige prijs verkocht wordt, dan is een meer zakelijke instelling vereist, de aankoopmakelaar heeft er belang bij dat de klant tevreden is met het huis dat gekocht wordt, welk huis dat dan ook is. Hier komen veel meer onderbuikgevoelens bij kijken.