Categorieën
Computers

Verschil Adobe Photoshop en Adobe Illustrator

Eigenlijk iedereen die regelmatig achter de computer zit heeft wel eens van Photoshop gehoord. Het manipuleren van foto’s lijkt zelfs onlosmakelijk met Photoshop verbonden te zijn, aangezien het merendeel zal snappen wat je bedoel als je zegt dat een foto gefotoshopt is. Photoshop is tot op de dag van vandaag veruit het meest gebruikte betaalde computerprogramma voor het bewerken van foto’s en andere design gerelateerde activiteiten.

En dat het voor design wordt ingezet is op zich gek, Photoshop blijft namelijk een bewerkingsprogramma puur voor het bewerken van foto’s. Daar is het althans destijds voor op de markt gezet. Voor echte designklussen waarbij je met een blanco scherm start bestaat namelijk Adobe Illustrator, althans, daar is het voor in de markt gezet.

Wanneer gebruik je Photoshop, en wanneer Illustrator?

Logo ontwerpen; Photoshop of Illustrator?

Met zowel Photoshop als Illustrator kan je prima een logo ontwerpen, waarom je toch Illustrator moet kiezen en niet Photoshop heeft er voornamelijk mee te maken dat je altijd in staat moet zijn om het ontworpen logo gereed te maken voor het object waar het op gebruikt gaat worden.

Een belangrijk kenmerk van Illustrator is dat het vector-based is, dit betekent dat je een logo (of ander Illustrator project) altijd kan vergroten en verkleinen zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Photoshop is bitmap-based, dit betekent dat wanneer jij bijvoorbeeld een logo ontwerpt van 300 pixels bij 300 pixels en deze toch te klein blijkt te zijn, dat wanneer je hem vergroot dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. De ideale scherpte zit in dit geval op 300 x 300 pixels, het Photoshop bestand heeft niet de capaciteit om deze scherpte te behouden naar een groter formaat.

Als je een logo voor een website moet ontwerpen, dan kan dit prima met Photoshop. Moet je een logo ontwerpen die gebruikt gaat worden op websites, briefpapier, op tv en op busjes geplakt wordt. Dan is het logo ontwerpen in Illustrator een must.

Website ontwerpen; Photoshop of Illustrator?

Als het gaat om webdesign is het van belang dat je niet voor verrassingen komt te staan wanneer je een ontwerp gaat gebruiken voor een website. Je wilt dat je ontwerp 1 op 1 overeen komt met hoe het er op de website uitziet. In het geval van het ontwerpen van een website is Photoshop daarom een meer logische keuze. Een website bestaat uit een aantal pixels, Photoshop werkt ook vanuit pixels.

Toch zullen er momenten zijn dat je ook bij het ontwerpen van een website liever Adobe Illustrator erbij pakt in plaats van Photoshop. Als je bijvoorbeeld een uitgebreide backend van een website moet ontwerpen dan zullen de functionaliteiten van Illustrator je beter van pas komen. Een backend, zoals de beheeromgeving van een CMS bestaat vaak uit veel details en moet vooral uitblinken in functionaliteit in plaats van schoonheid en eenvoud zoals je dat bij de voorkant van een website wenst. Om al die losse elementen en details in goede banen te leiden zou Illustrator een meer logische keuze zijn.

Digitale kunst; Photoshop of Illustrator?

Veel creatievelingen zullen nu roepen dat Illustrator de enige juiste tool is voor digitale kunstenaars. Toch zal het vooral afhangen van wat je wilt maken. Wil je met een blanco scherm beginnen en van daaruit ook echt iets zelf creëren, dan is Illustrator een prima programma.

Werk je als kunstenaar graag met en vanuit foto’s dan is Adobe Photoshop een veel meer geschikte keuze. Wil je creatief gezien het beste uit jezelf en uit de computer halen dan ontkom je er niet aan om Photoshop en Illustrator af te wisselen in je kunst proces.

Interactie-ontwerp; Photoshop of Illustrator?

Eigenlijk begint elk ontwerp met een idee, van daaruit wordt het een schets en daar omheen wordt het design ontworpen. De schets voor een website wordt ook wel een interactie-ontwerp genoemd, een interactie-ontwerp is eigenlijk een soort van blauwdruk of bouwtekening voor de website. Als je het interactie-ontwerp doortrekt naar de bouw van het huis zou je kunnen zeggen dat er in dit ontwerp niet gedefinieerd wordt hoe de voordeur eruit ziet, maar waar precies de voordeur komt. Bij een interactie-ontwerp voor een website wordt dus kleurloos bepaald waar precies een logo komt, waar een menu komt en waar de inleidende tekst komt.

Functioneel gezien is Illustrator geschikter voor het maken van interactie-ontwerp, je hebt bij Illustrator alle vrijheid om te vergroten te verkleinen en te verplaatsen zonder dat het er minder mooi uit komt te zien. Daarnaast zorgt dit er ook voor dat je het interactie-ontwerp eenvoudig kan uitprinten.

Photoshop of Illustrator?

Photoshop is voor webdesigners en fotografen een onmisbare tool, een allround ontwerper zal toch ook met Illustrator aan de slag moeten. De leercurve bij Photoshop is beduidend minder steil en werkt intuïtiever doordat het meer visueel is. Omdat je bij Illustrator vaak met een blanco pagina begint en je meer vanuit je eigen creativiteit moet werken, voelt het werken ermee direct al een stuk ingewikkelder als je er voor het eerst mee begint. Toch zal je merken dat zodra je meer wilt met je ontwerpen dat Photoshop niet meer toereikend is.