Categorieën
Financiën

Wat is het verschil tussen afschrijving en aflossing

Boekhoud technisch gezien komt een term als afschrijving regelmatig voorbij, hoe verhoudt een afschrijving zich tot een aflossing, passen ze überhaupt in het zelfde straatje?

Stel je voor dat je een een bedrijfje hebt die pakketjes bezorgt. Het bezorgen deed je eerder altijd met je eigen auto, maar de vraag om grotere pakketten te bezorgen wordt steeds groter, je besluit daarom een bestelbus aan te schaffen. Je leent 10000 euro om een nieuwe bestelbus te kopen. Op het moment dat de bestelbus uit de fabriek komt is een waardeminderingsproces begonnen, dit proces is zelfs gaande als jij de bestelbus in de showroom bekijkt. De ooit nieuwe bestelbus wordt met de dag minder waard, niet alleen omdat jij erin rijdt maar ook omdat er in de tussentijd weer nieuwe bestelbussen worden geproduceerd. Dit zal je merken als je de bestelbus na verloopt van tijd weer probeert te verkopen, die 10000 euro krijg je er nooit meer voor terug.

Deze waardevermindering gaat je administratie in als de afschrijving, dit zijn kosten en zet je dus op de resultatenrekening. Onder de streep heeft de afschrijving dus invloed op de hoogte van de omzetbelasting die je moet betalen. Schrijf je niet af op deze bestelbus dan is de winst hoger en zal je dus ook meer belasting moeten betalen. De hoogte van de jaarlijkse afschrijving wordt bepaald aan de hand van de aanschafkosten, de gebruiksduur en de restwaarde (hoeveel is het nog waard nadat de gebruiksduur voorbij is).

Met de bestelbus als voorbeeld is de aanschafprijs 10000 euro, de gebruiksduur vijf jaar en de restwaarde 5000 euro, dit betekent dat je verspreidt over 5 jaar 5000 mag afschrijven. Duizend euro per jaar dus.

Ondertussen moet je de bestelbus ook nog afbetalen. Bij een aflossing geldt dat elke keer dat je een bedrag betaalt de schuld kleiner wordt maar ook je bankrekening. Dit is dus compleet in balans en heeft geen invloed op je eigen vermogen, ook al voelt dat misschien wel zo. Een lening is het eigen vermogen (vreemd vermogen voor jou) van iemand anders waar jij gebruik van mag maken.

Een afschrijving heeft invloed op je eigen vermogen, een aflossing niet.