Categorieën
Financiën

Verschil All risk autoverzekering en WA autoverzekering

Als autobezitter ben je verplicht om je auto te verzekeren, deze verplichting geldt binnen de hele Europese Unie. De verzekeraars die autoverzekeringen aanbieden zijn tegenwoordig ruim vertegenwoordigd op internet, en je doet er verstandig aan om de aangeboden autoverzekeringen met elkaar te vergelijken, niet per se om zo de goedkoopste op te sporen maar ook om een autoverzekering te kiezen die bij jouw situatie past.

De basis van de autoverzekering is bij alle verzekeraars hetzelfde en bestaat uit:

  • WA autoverzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid)
  • WA+ beperkt casco autoverzekering
  • All risk autoverzekering (is WA + volledig casco)

De WA autoverzekering is de minimale autoverzekering die je kan afsluiten, en deze moet je volgens de wet dan ook minimaal hebben. Een WA autoverzekering dekt alle schade die jij veroorzaakt bij een ander, indien je daar schuld aan hebt (aansprakelijk bent). De maximale dekking bij een WA autoverzekering ligt over het algemeen rond de 1miljoen euro per slachtoffer en 5 miljoen euro per ongeval, er zijn verzekeraars die de maximale dekking fors hoger hebben liggen. De WA autoverzekering is uit te breiden naar een WA+ autoverzekering, hiermee wordt niet alleen de schade gedekt die jij veroorzaakt bij een ander maar ook bepaalde schade die aan jouw auto wordt veroorzaakt, je moet dan denken aan schade die ontstaan is door: diefstal, brand, kapotte ruit, botsing met dieren, storm. Wie schuld heeft bij deze aanvullende dekkingen is vaak niet aan de orde.

Om je auto optimaal te verzekeren kan je het beste kiezen voor een all risk autoverzekering, je bent dan verzekerd voor schade die je aanricht bij een ander, schade die ontstaan is door diefstal, storm, brand (de WA+ punten). Maar ook als je door bijvoorbeeld gladheid in de slip raakt en tegen een boom botst dekt een all risk autoverzekering deze schade. Als jij aansprakelijk bent voor een aanrijding dekt de volledige casco bij een all risk autoverzekering ook die schade, hou er dan wel rekening mee dat vaak de premie omhoog gaat. Bij een autoverzekering ga je in de loop van de tijd minder premie betalen als je geen schade hebt, moet je all risk verzekering een schade dekken waar jij aansprakelijk voor bent, dan ga je een paar stappen terug in opgebouwde schadevrije jaren.

Koop je een nieuwe auto, dan is het verstandig om voor de eerste 3 jaar een all risk autoverzekering af te sluiten en deze daarna over te zetten naar een WA verzekering. Ook als je als beginnend bestuurder een occasion koopt is het verstandig om eerst met een all risk verzekering te beginnen, het is voor veel mensen die net hun rijbewijs hebben behoorlijk wennen dat ze hun eigen auto mogen besturen en op voor hun onbekende plekken komen die anders zijn dan hun vertrouwde rijles routes. Beginnende bestuurders gaan helaas vaak de fout in, een goede all risk autoverzekering is dan een must.

Online autoverzekering afsluiten
Bijna alle verzekeraars bieden tegenwoordig wel de mogelijkheid om online een autoverzekering af te sluiten. Om te bepalen of een autoverzekering bij je past is het handig om zo’n online aanvraag al gedeeltelijk te doorlopen, je sluit dan nog niks af maar je hebt zo wel de mogelijkheid om af te tasten of een autoverzekering bij je past of niet en wellicht loop je tegen onduidelijkheden aan die je dan eerst nog kan uitzoeken. Zorg er in ieder geval voor dat je weet hoe een autoverzekering in elkaar steekt voordat je hem afsluit, zo kom je nooit voor verrassingen te staan. Bedenk dat je een autoverzekering niet alleen voor jezelf afsluit, maar ook voor je medeweggebruikers.