Categorieën
Techniek

Verschil analoog en digitaal

Toen het digitale horloge in de loop van de jaren zeventig op de markt kwam, was dit het begin van een enorme digitale revolutie. Het normale horloge was opeens hopeloos ouderwets toen het digitale horloge heel nauwkeurig de tijd in cijfers kon voorschotelen. Vanaf dat moment kwam de switch van analoog naar digitaal in een stroomversnelling.

Tegenwoordig is alles wat maar digitaal kan zijn ook digitaal, er bestaan zelfs tegenwoordig digitale boeken. En als je toch denkt een ouderwets horloge met wijzerplaat te zien dan is de kans alsnog groot dat het om een digitaal horloge gaat, de smartwatch, die een digitale afbeelding van een wijzerplaat toont.

Analoog

Bij een mechanisch oftewel analoog horloge wordt de tijd aangegeven met behulp van twee of drie wijzers die over een wijzerplaat heenlopen (heendraaien). De beweging van de wijzers staat exact gelijk aan de tijd. Als de grote wijzer 15 delen vooruit schuift dan betekent dit dat er 15 minuten verstreken zijn. Elke tik die een wijzer vooruit doet gebeurt op exact hetzelfde moment als de tik die ervoor zat of die erna komt.

Eigenlijk is een analoog horloge een apparaat wat de verleden tijd representeert, doordat hij dit nauwkeurig kan doen ben je met het horloge in staat om tevens de actuele tijd af te lezen, mits je de tijd goed hebt staan natuurlijk. Een horloge presenteert de analogie van de tijd.

Zo kan je bijvoorbeeld de grootte van je voeten opmeten door een latje naast je voet te leggen en daarop een streepje zetten tot waar je grote teen komt. Het stukje lat tot het streepje representeert de grootte van je voet. Ook dit is een analogie.

Voor het digitale tijdperk ontkwam je niet aan analoge apparatuur. Een bekend voorbeeld is de kilometerteller voor op je fiets. De analoge kilometerteller mat aan de hand van een wieletje die op over je fietsband rolde hoeveel kilometer je fietste. Deze kilometerteller had als nadeel dat deze lawaai maakte, het fietsen zwaarder was en het meetsysteem nou niet bepaald nauwkeurig was. De digitale kilometerteller mat juist de kilometers en snelheid aan de hand van twee magneetjes die op voorband en frame over elkaar heen schoven. De digitale kilometerteller wordt ook wel een fietscomputertje genoemd, en dat is ook wat het is. Bij een analoge kilometerteller representeert het wieletje wat op de voorband loopt de afgelegde afstand, bij een digitale kilometerteller moet een computertje de impulsen die hij krijgt omzetten naar afgelegde afstand.

Los van wat analoog eigenlijk betekent en doet noemen we tegenwoordig alles wat niet digitaal is analoog.

Digitaal

Vaak wordt gedacht dat digitaal een geheel andere techniek is dan analoog. Het grote verschil tussen digitaal en analoog zit hem vaak in de weergave. De analoge kilometerteller bijvoorbeeld maakt gebruik van een wijzertje die direct in verbinding staat met het wieltje wat over de band heenloopt. Bij een digitale kilometerteller gaat de informatie van het wieltje eerst naar een computertje toe die het omzet naar nummers. Zo is de kans groot dat je een digitale weegschaal in de badkamer hebt staan, je gewicht wordt in cijfers op een display weergegeven, toch zal ook deze digitale weegschaal nog gebruik maken van het analoge weegsysteem, het gewicht wordt echter eerst nog omgezet naar cijfers voordat het getoond wordt. Bij een analoge weegschaal staat de weergave van je gewicht direct in verbinding met het weegsysteem.

Je zou je af kunnen vragen waarom men de moeite heeft genomen om een analoge weegschaal uit te breiden met een digitaal computertje. Het antwoord is simpel, digitaal is nauwkeuriger en kan meer. En die meerwaarde is exact de reden waarom het logischer is om digitaal boven analoog te kiezen.

De digitale technologie is gebaseerd op nummertjes, wanneer jij bijvoorbeeld belt met je smartphone wordt je stem omgezet in nummertjes, deze worden weer omgezet in stem wanneer ze de smartphone van de ontvanger bereiken. Of wat dacht je van de mp3-speler waar je alle liedjes op kan zetten die je ouders vroeger op langspeelplaat hadden. Allemaal dankzij de nummertjes. En dan de ebooks, de digitale boeken die je tegenwoordig eenvoudig op een digitaal tablet of e-reader kan lezen. Dankzij de digitalisering ben je in staat om letterlijk alle boeken uit je boekenkast op één USB-stick te zetten.

De digitale technologie staat dus voor vooruitgang, dit betekent niet dat digitaal per se beter is dan analoog. Dit heeft vaak met persoonlijke voorkeur te maken. Jouw ouders zullen misschien nog bij voorkeur naar hun analoge langspeelplaten luisteren, die weegschaal mag best nog wel analoog zijn. Een digitaal horloge? Voor het aflezen van de tijd voldoet een analoog horloge ook prima.