Categorieën
Gezondheid

Verschil anorexia en boulimia

Anorexia en boulimia zijn termen welke al jarenlang onlosmakelijk verbonden lijken te zijn met puberende meisjes, alhoewel beide verschijnselen dicht bij elkaar liggen bestaan er wel degelijk grote verschillen. Iemand die anorexia (nervosa) heeft vindt zichzelf veel te dik en zal koste wat kost proberen te vermageren, dit negatieve zelfbeeld komt vaak voort uit de vergelijking die gemaakt wordt met modellen of wanneer iemand (al dan niet voor grap) diegene dik noemt.

Diegene zal in eerste instantie een stuk minder gaan eten en daarnaast vaak ook nog overmatig sporten. Deze zeer ongezonde leefgewoontes geven als resultaat dat de anorexia patiënt veel lichamelijke kwalen krijgt als het falen van het hart, zware vermoeidheid, falende of traag werkende organen, en mits niet tijdig ontdekt en behandelt kan anorexia uiteraard de dood als gevolg hebben.

Bij boulimia (nervosa) gaat het juist om een continue drang om te eten, dit uit zich in ontembare vreetbuien. Na een vreetbui ontstaat een enorm schuld- en schaamte gevoel, boulimia patiënten zullen na het eten vaak gaan overgeven en hopen met behulp van bijvoorbeeld laxeermiddel te voorkomen dat ze aankomen. Omdat iemand met boulimia eigenlijk niet aankomt of afvalt is deze psychische stoornis veel lastiger te herkennen door de omgeving dan anorexia. Omdat bij het overgeven veel maagzuur langs de tanden gaat hebben mensen met boulimia vaak een erg slecht gebit.

Bij de behandeling van anorexia krijgt de patiënt vaak gedwongen eten, vaak voorkomend gevolg is dat een ex-anorexia-patient overgaat in boulimia omdat ze niet om kunnen gaan met het tegen hun zin in eten.