Categorieën
Computers

Verschil antivirus en firewall

Beide termen hebben te maken met de beveiliging van computers en computer netwerken. Bij particuliere computers is een firewall vaak software, bij een groter computernetwerk is de firewall vaak een stuk hardware (een kastje welke tussen de internetverbinding en het netwerk hangt of in de router zit) en wordt in beide gevallen ingezet om alleen het verkeer door te laten welke daarvoor toestemming heeft, en dus internetverkeer met kwade bedoelingen tegen te houden.

We kennen de volgende soorten firewalls:

  • Packet filtering firewall
  • Application layer firewall
  • Stateless firewall
  • Stateful firewall

Een firewall blokkeert dus ongewenst internetverkeer maar is niet in staat om reeds aanwezige bedreigingen te identificeren of te verwijderen.
Een antivirus programma is wel in staat om bedreigingen te detecteren en preventief te verwijderen. Omdat een computergebruiker door het openen van bijlagen in mailtjes of het bezoeken van websites malware/virussen/spyware/adware op zijn computer kan krijgen is een antivirus voor dit gebied noodzakelijk, aangezien de firewall hier niets mee kan. Over het algemeen zal een antivirus programma een verdachte bijlage in een mailtje herkennen en de gebruiker waarschuwen en het verdachte pakketje in quarantaine zetten en verwijderen. Omdat er dagelijks nieuwe virussen bijkomen is het verstandig om een antivirus programma regelmatig te updaten.
Vooral Windows computers zijn erg gevoelig voor virussen, er bestaan (nog) niet zoveel virussen voor Apple computers, maar ook voor een Apple is het aan te raden om een antivirus programma te gebruiken.

De meeste antivirus programma’s bevatten ook een firewall.