Categorieën
Financiën

Verschil bankoverschrijving en iDEAL

Als je online een aankoop wilt doen heb je vaak verscheidene betaalmethoden tot je beschikking. Naast bijvoorbeeld betalen met PayPal of een creditcard is betalen met iDEAL of bankoverschrijving de meest gebruikelijke.

Sinds de opkomst van het online winkelen is men eigenlijk al op zoek naar de meest gunstige betaalmethodes. Veilig maar vooral ook snel. Bij de eerste online winkels was je als klant vooral nog afhankelijk van de bestaande betaalmethodes. Binnen Nederland was vooral de bankoverschrijving de meest toegankelijke. Met betaalinstructies in de hand ging je dan naar je eigen online bankieren omgeving om zo je online bestelling af te ronden. Had je geen online bankieren, dan deed je de betaling met behulp van een acceptgiro.

De moeite die een klant moest doen voor een bankoverschrijving stond in schril contrast met de eenvoud waarmee een bestelling gedaan kon worden, daarnaast moest de webwinkel zelf eerst wachten totdat het geld binnen was alvorens de bestelling verwerkt kon worden. Dit moest sneller en makkelijker kunnen.

De verbetering kwam in de vorm van het in 2005 gelanceerde iDEAL. De dienst iDEAL werkt samen met praktische alle bekende banken en maakt vanuit de webshop een koppeling met het online bankieren van de klant. Het nadeel van een bankoverschrijving is dat de klant na het afronden van de bestelling zelf in een andere omgeving de betaling moet doen. iDEAL zorgt ervoor dat de betaling geïntegreerd binnen het gehele bestelproces. Als je in een online winkel kiest voor een iDEAL betaling dan word je gevraagd met welke bank je de betaling wil voltooien, je wordt dan doorverwezen naar de inlog van je online bankieren. Deze tussenstap is geheel in de omgeving van je bank, zodra de betaling is gedaan wordt je weer teruggeleid naar de webshop met de melding dat de bestelling afgerond is. Vaak ontvang je dan direct via de mail een bestelbevestiging.

Naast dat iDEAL ervoor zorgt dat de klant niet meer apart via een bankoverschrijving zijn bestelling moet betalen, wordt er ook direct een signaal richting de shop uitgedaan of de betaling is gelukt. De koppeling van iDEAL met de banken is zo geregeld dat bijna direct gecontroleerd kan worden of de betaling gelukt is, ook al staat het nog niet op de rekening van de webshop.

Een bankoverschrijving is het overmaken van geld van de ene rekening naar de andere bankrekening. Dit kan via online bankieren, fysiek in de bank of via een acceptgiro. Omdat een bankoverschrijving bij een bestelling in een webshop extra handelingen zijn en daarnaast de kans op fouten groter is is iDEAL ontwikkeld. iDEAL zorgt voor een koppeling tussen online bankieren en de webshop, hierdoor kan je als klant vanuit de webshop een online betaling doen via een speciale iDEAL betaalpagina die samenhangt met jouw bankrekening. Hierdoor hoef je de webshop niet te verlaten om een online bestelling te voltooien.