Categorieën
Lichaam

Verschil biceps en triceps

De biceps (musculus biceps brachii) en de triceps (musculus triceps brachii) zijn twee spiergroepen in je bovenarm. De ‘bi’ uit biceps verklapt het al een beetje, de biceps bestaat namelijk uit een spier met twee hoofden. Beide hoofden, een lange en een kortere, zijn verbonden met het schouderblad aan de voorkant van je arm en je elleboog.

De triceps spier bestaat uit drie hoofden, vandaar de ‘tri’ in triceps. Deze hoofden zitten aan de achterkant van de arm en lopen net zoals bij de biceps vanaf de schouder tot de elleboog.

Functioneel gezien gebruik je je biceps voornamelijk als je kracht moet zetten met gebogen armen, dus wanneer je bijvoorbeeld vanaf de tafel een doos optilt en die verderop op het aanrecht neerzet. De biceps ondersteunen ook de rotatie van je voorarm, wanneer je bijvoorbeeld een deurknop omdraait.
De triceps werken voornamelijk samen met je rugspieren (musculus latissimus dorsi) en zou je kunnen beschouwen als ondersteuning van je schouders. Je merkt dit goed wanneer je je gaat opdrukken of wanneer je een zware deur openduwt.

Grote spierballen kweken is vooral voor mannen één van de voornaamste doelen bij krachttraining. Deze spierballen, de biceps, zijn relatief eenvoudig te trainen en springen direct in het oog. Een hele specifieke oefening voor het trainen van je biceps is de dumbbell curl of barbell curl. Om de spiermassa in je bovenarm in balans te houden is het van belang dat je je biceps en triceps in gelijke mate traint, dit zorgt ervoor dat je bovenarmen in het dagelijks leven normaal kunnen blijven functioneren daarnaast voorkom je zo blessures. Een specifieke oefening voor het sterker maken van je triceps is een gewicht (dumbbell) over je hoofd in je nek te laten zakken om vervolgens vanuit die positie het gewicht boven je hoofd te brengen met gestrekte armen (overhead tricep extension).