Categorieën
Natuur

Verschil bij en wesp

In de tuin, bij het zwembad, rond openbare prullenbakken. Overal komen ze voor, vooral in de zomer: wespen. Irritante vliegende insecten met een gevaarlijke angel die bij de meeste mensen al vanaf jongs af aan angst inboezemt.

Er zijn meerdere vliegende insecten waar we bang voor zijn (en nee, niet eens de vreselijk irritante mug). Voorbeelden hiervan zijn de bij en in mindere mate de hommel. Maar, is deze angst eigenlijk wel gegrond?

Het antwoord is nee. De (honing)bij is een hartstikke nuttig insect. Bijen brengen het stuifmeel van de ene naar de andere bloem en zorgen hiermee voor bevruchting. Deze vorm van bevruchting komt de kwaliteit van de plant en daarmee zijn vruchten ten goede. De bijen leven in een grote groep, deze groep bijen wordt een volk genoemd.

Bijen overwinteren. Ze sluiten de ingang van hun korf met was en houden elkaar warm door dicht op elkaar te zitten. Een bijenkoningin leeft jaren, werksters enkel een paar maanden. Bijen hebben vier vliezige vleugels die doorzichtig zijn. Bijen zijn lichtbruin van kleur en behaard. Ze hebben ‘zakjes’ aan hun poten waarin ze stuifmeel meenemen, evenals nectar en honing om de winter te kunnen overleven. De bij is, net als de hommel, niet agressief. In absolute noodsituatie kan de bij éénmaal steken. De angel van de bij bevat weerhaken, dus als de bij steekt verliest hij zijn angel in de wond. Sterker nog: Tijdens het wegvliegen na het prikken trekt de bij zijn hele darmstelsel en andere ingewanden stuk en gaat dood. Als je last hebt van bijen kan je het nest laten weghalen door een imker.

Wespen zijn veel agressiever dan bijen. In tegenstelling tot de bij kan de wesp vaker steken met zijn gladde angel. Andere uiterlijke verschillen zitten hem in de beharing en de kleur. De wesp is overwegend zwart geel en onbehaard. Wespen zijn net als bijen sociale insecten met een duidelijke rolverdeling. Je hebt koningin, werksters, soldaten en darren. Wespen leven in een nest. Deze nesten kun je in de bewoonde wereld bijvoorbeeld tegenkomen in een spouwmuur, onder de dakgoot of in een oude schuur.

Wespen hoeven in tegenstelling tot de bijen geen voedsel te sparen voor de winter. Het wespenvolk sterft in de herfst uit, evenals de koningin. Jonge, bevruchtte koninginnen vliegen rond deze tijd (september/oktober) uit en overwinteren. In het voorjaar ontwaken deze koninginnen en stichten een nieuw volk. Mocht je thuis last hebben van een wespennest kun je de brandweer bellen om deze te laten verwijderen.

Nog agressiever dan de wesp is de geafrikaniseerde honingbij, oftewel de killerbee. Inderdaad, een bij die wel agressief is zoals de naam al doet vermoeden. De killerbee komt voor in Zuid-Amerika, Centraal Amerika en de meest zuidelijke staten van de Verenigde Staten. Ze zijn, in tegenstelling tot de Europese honingbijen, extreem agressief en vallen vaak aan in grote groepen. Bij het betreden van hun territorium gaan ze gelijk over tot de aanval. In de Verenigde Staten zorgen deze killerbees voor 1 á 2 dodelijke slachtoffers per jaar.