Categorieën
Taal

Verschil biografie en autobiografie

De termen liggen wellicht dicht bij elkaar, toch is het schrijven van een biografie iets heel anders dan het schrijven van een autobiografie.

Wanneer je al een groot deel van je leven achter je hebt zou je kunnen besluiten om je levensverhaal op papier te zetten, dit wordt een autobiografie genoemd. Het is belangrijk bij een autobiografie dat de schrijver zijn hele leven beschrijft en in een verhaalvorm opschrijft. Beschrijft de schrijver maar een gedeelte van zijn leven en zijn het eigenlijk meer aantekeningen dan spreek je niet van een autobiografie maar van memoires.

De strekking van een autobiografie is altijd op feiten gebaseerd maar om tot een vloeiende verhaallijn te komen worden autobiografieën vaak opgevuld met fictie. Deze fictie doet geen afbreuk aan de kern van het verhaal maar maakt de autobiografie in zijn geheel wel interessanter om te lezen. Niet iedereen heeft het talent om zijn levensverhaal goed op papier te zetten, je zou dan van een ghostwriter gebruik kunnen maken. Deze professionele schrijver schrijf dan namens diegene die zijn autobiografie op papier wil zetten.

In feite zou je een autobiografie die in zijn geheel door een ghostwriter is geschreven een biografie kunnen noemen. Een biografie is een geschreven levensverhaal over een bepaald persoon door een schrijver anders dan de beschreven persoon zelf. Een biografie wordt soms geschreven met hulp van de hoofdpersoon, maar vaak ook niet. Net zoals bij een autobiografie is een biografie gebaseerd op pure feiten maar worden er voor de leesbaarheid soms fictieve elementen toegevoegd.

Bekende biografieën in Nederland zijn bijvoorbeeld Steve Jobs door Walter Isaacson en Kieft door Michel van Egmond. Bekende autobiografieën zijn onder andere De lange weg naar de vrijheid van Nelson Mandela en Kortom van John Cleese. Een beroemd boek wat vaak onder het kopje autobiografie genoemd wordt maar dit eigenlijk niet is is het dagboek van Anne Frank. Een autobiografie is een terugblik op een geheel leven, een dagboek beschrijft vaak gebeurtenissen die diezelfde dag zijn gebeurd.