Categorieën
Techniek

Verschil Blu-ray en DVD

Met diensten als Netflix en Ziggo on Demand is het tegenwoordig helemaal niet meer zo vanzelfsprekend om een DVD te kopen, en als je dan toch nog een filmpje wilt kopen kan dat dan niet beter een Blu-ray zijn?

In de loop van jaren negentig werd de DVD gepresenteerd als de opvolger van de VHS videoband en de CD-rom. De DVD is een optische schijf die qua formaat gelijk is aan de cd. De standaard DVD (enkele laag) heeft een opslagcapaciteit van 4,7 gigabyte, destijds vooruitstrevend. Deze opslagcapaciteit zorgde ervoor dat films in een hogere kwaliteit bekeken konden worden (720 x 576 pixels), maar ook voor de game ontwikkelaars waren er door de komst van de DVD maar weinig beperkingen meer.

En ook al waren er in die tijd andere systemen die efficiënter waren dan de DVD, de filmindustrie en computerindustrie omarmden de DVD vanwege de betrouwbaarheid en opslagcapaciteit. Maar de DVD is niet alleen voor de professionele sector erg handig, ook voor thuisgebruik is de DVD erg geschikt. Zo wordt de DVD binnenshuis veel gebruikt voor het opslaan van grote hoeveelheden gemaakte foto’s en video’s, ter vervanging van de fotoboeken en dozen vol met Hi8 videobandjes. Inmiddels zijn er DVD’s beschikbaar met een opslagcapaciteit van meer dan 17 gigabyte.

Begin 2003 kwam de Blu-ray markt op gang, op het oog gelijk aan de DVD maar technisch gezien fors meer opslagcapaciteit wat begint vanaf 25 Gigabyte tot en met 150 gigabyte. Door deze capaciteit kunnen er op Blu-ray schijven films met HD kwaliteit gezet worden (720p en 1080p resolutie), Blu-ray wordt dan ook voornamelijk voor films gebruikt en heeft op dat gebied een fors stapje voor op de filmkwaliteit bij DVD’s.

Blu-ray is superieur aan de DVD als het om filmkwaliteit gaat, maar daar houden de toepassingen van Blu-ray dan ook wel op. De DVD’s zijn nog steeds mainstream bij bedrijven en particulieren. Een DVD biedt dan niet de filmkwaliteit van Blu-ray, maar wel een betrouwbaarheid en een opslagcapaciteit die te behappen is en geschikter voor thuisgebruik. Voor filmfanaten is Blu-ray natuurlijk top notch.