Categorieën
Techniek

Verschil bluetooth en AirPlay

Het is tegenwoordig erg eenvoudig om muziek vanaf je smartphone of tablet naar bijvoorbeeld draadloze speakers te sturen, veel voorkomende termen bij het draadloos streamen van audio zijn bluetooth en Apple AirPlay.

Bluetooth is een universele technologie die tegenwoordig in heel veel apparaten verwerkt, niet alleen in telefoons en laptops maar ook fotocamera’s, printers, muziekinstallaties, huishoudelijke apparaten en in auto’s. Als het aankomt op muziek kan bluetooth draadloos audio versturen van het ene apparaat naar het andere apparaat. Het grote voordeel van bluetooth is dat bijna alle moderne apparaten bluetooth hebben, zelfs de producten van Apple, je zal dus niet tegen incompatibiliteit problemen aanlopen, hierdoor zal je ook niet snel tegen slechte muziekkwaliteit aanlopen aangezien bluetooth met alle codecs goed overweg kan.

Het grootste nadeel van bluetooth is wellicht dat het niet mogelijk is om video te streamen, daarnaast is het bereik van bluetooth beperkt, vanaf 10 meter begint de overdracht al wel enigszins te haperen en na 15 meter zal het waarschijnlijk wegvallen.

Als je alleen maar Apple apparaten in huis hebt lijkt het gebruik van AirPlay een logische keuze. Omdat AirPlay niet direct verbinding maakt met het andere AirPlay apparaat (zoals dat bij bluetooth wel gebeurt) maar de verbinding legt via het draadloze netwerk is het bereik van AirPlay een stuk groter en is dus vooral afhankelijk van de capaciteit van je WiFi routers en hoe optimaal je draadloze netwerk is.

Alhoewel bluetooth prima geluidskwaliteit kan streamen, die over het algemeen meer compatible is, levert AirPlay een nog betere geluidskwaliteit. Ander groot voordeel van AirPlay is dat je er ook video mee kan streamen.

Het grootste nadeel van AirPlay is dat je er een draadloos netwerk nodig hebt om er gebruik van te maken, dit zorgt dan wel voor groter bereik maar het kan er aan de andere kant ook voor zorgen dat de stream kan haperen omdat je AirPlay apparaat niet het enige apparaat is die gebruik maakt van het netwerk. Een vaak gehoord probleem wat vaak op te lossen is door de AirPlay verbinding via een andere frequentie te laten lopen. Een ander nadeel is dat AirPlay enkel beschikbaar is voor Apple apparaten, streamen vanaf andere merken smartphones en tablets kan dus niet, niet een heel toegankelijk systeem dus.

Bluetooth en AirPlay kan je gebruiken voor het streamen van audio naar andere apparaten die daar geschikt voor zijn. Bluetooth is een universeel systeem en maakt direct contact met het andere apparaat, het bereik is beperkt en kan niet overweg met het streamen van video. AirPlay is een stream technologie van Apple, je kan hier alleen gebruik van maken als je Apple devices hebt. AirPlay geeft een wat betere geluidskwaliteit dan bluetooth en kan daarnaast ook video streamen. Het bereik van AirPlay is veel groter dan bluetooth, voorwaarde is dan wel dat je een stabiel draadloos netwerk hebt.