Categorieën
Lichaam

Verschil boer en scheet

Niets is zo menselijk als het laten van boeren en scheten, de ene doet het wat makkelijker dan de andere, helemaal als het om boeren en scheten in het openbaar gaat. Een scheet of een boer is niks anders dan lucht wat het lichaam verlaat, bij een scheet via de anus en bij een boer via de mond.

Er bestaan eigenlijk twee soorten boeren, boeren die ontstaan door het omhoog komen (oprispen) van gassen vanuit je maag als gevolg van de spijsvertering. Vooral eiwitrijk en zwavelrijk voedsel zoals bonen en uien werkt de ontwikkeling van boeren in de hand. De tweede soort boer zijn de boeren die ontstaan als direct gevolg van het inslikken van lucht of drinken van koolzuurrijk drinken zoals Cola of Fanta.

Omdat baby’s nog niet heel zorgvuldig drinken komt er vaak veel lucht mee naar binnen wat boeren opwekt. Een baby moet nog leren hoe hij van dit overtollige lucht moet afkomen, daarom is het na de melkvoeding van een baby belangrijk dat dit boertje opgewekt wordt door op zijn rug te kloppen. Wat een baby ook nog niet goed onder controle heeft is het boeren zelf, bij een babyboertje is de kans aanwezig dat er wat van de voeding mee omhoog komt.

Waar de boertjes van een baby noodzakelijk zijn worden de boeren van kinderen en volwassenen als onsmakelijk en onbeleefd beschouwd. Boeren gaan vaak gepaard met de geur van drinken of voedsel wat je even daarvoor nog gehad hebt. Dat ruikt vaak niet lekker, helemaal als het de boer van iemand anders is. Daarnaast is het geluid van een boer vaak ook niet aangenaam, helemaal als het krachtige gorgelende geluid gepaard gaat met eten wat mee omhoog lijkt te komen.

Het ontstaan van een scheet, of wind, verschilt eigenlijk niet ten opzichte van het ontstaan van boeren. Scheten ontstaan door het inslikken van lucht of koolzuur maar worden voornamelijk veroorzaakt doordat je eten verteerd wordt, daar komen gassen bij vrij die via je billen als scheet je lichaam verlaten. Vooral het eten van bepaald voedsel werkt de aanmaak van scheten aan de hand, een bekend voorbeeld zijn bonen, maar ook uien en pruimen zijn goed in het opwekken van scheten.

Het geluid van een scheet kan je vergelijken met geluid wat je produceert als je je lippen op elkaar doet en dan krachtig lucht naar buiten blaast. Het geluid zal verschillen afhankelijk van hoe stijf je lippen op elkaar zitten en hoe hard je naar buiten blaast. Zo gaat het ook met een geluid van een scheet, dit is afhankelijk van hoe sterk je sluitspier is en met hoeveel kracht de scheet naar buiten komt. Maar ook de dikte van je billen speelt een rol bij het geluid, maar ook de vochtigheid speel een rol, zo zal een scheet die je onder de douche laat anders klinken dan een ‘droge’ scheet.

De geur van een scheet is veel afstotelijker dan de geur van een boer. De geur van een scheet komt vaak dicht in de buurt van een poeplucht, vooral als je al nodig poepen moet zal dit het geval zijn. Het laten van scheten wordt hierom als veel onbeleefder beschouwd dan als het laten van een boer. Vooral scheten laten in publieke ruimtes is not done. Des te dichter je bij huis komt des te makkelijker men een scheet durft te laten, vooral mannen kennen op het gebied van scheten weinig schaamte. Vrouwen zijn vaak meer behouden in het laten van scheten, maar zij kunnen in principe net zoveel scheten laten als mannen.

Scheten zijn overigens extreem brandbaar, als je een aansteker bij je kont houdt en dan een scheet laat kan er een hele grote steekvlam ontstaan.

Ook scheten spelen in het leven van een jonge baby een belangrijke doch pijnlijke rol. In de eerste drie maanden zijn de darmen van een baby nog niet goed ontwikkeld, hierdoor gaat het ontstaan van gas vaak gepaard met darmkrampjes. De pijn die daarbij komt kijken moeten ze letterlijk wegscheten. Vanaf de peuterleeftijd kan je kinderen aanleren dat ongeremd scheten laten niet altijd beleefd is.

Waarom de lucht in je lichaam de ene keer een boer is en de andere keer een scheet heeft voornamelijk met het aantal lucht te maken. Voordat lucht een scheet kan worden moet het eerst wel een heel darmstelsel door, de weg van de minste weerstand blijft de slokdarm naar boven, een boer dus. Veel lucht in één keer zal dus over het algemeen een boer worden.

De uitdrukking; een boer is een scheet die de weg niet weet, gaat niet helemaal op, toch liggen boeren en scheten wat betreft het ontstaan wel heel dicht bij elkaar.