Categorieën
Maatschappij

Wat is het verschil tussen een BOL- en een BBL opleiding

Na je vmbo diploma kan je veel kanten op om verder te studeren. Er zijn veel verschillende mbo opleidingen waar je uit kan kiezen. Naast dat de richtingen heel divers zijn, bijvoorbeeld zorg en welzijn, toerisme of techniek opleidingen kies je ook voor een niveau en de soort leerweg.

In het mbo onderwijs zijn er vier niveaus van 1 t/m 4, waarbij je op niveau 1 wordt opgeleid als assistent en op niveau 4 tot specialist. Het is afhankelijk van je vooropleiding tot welk niveau je wordt toegelaten. Heb je vmbo-bb dan stroom je meestal in niveau 1 in en voor niveau 4 heb je vmbo-tl nodig.

Daarnaast zijn er in de mbo opleidingen ook twee verschillende leerwegen. BOL en BBL.

Een BOL opleiding is de afkorting van Beroeps Opleidende Leerweg. Je volgt lessen op school, maar loopt ook stages bij bedrijven of instellingen om in de praktijk ervaring op te doen. Dit gebeurt bij erkende leerbedrijven. Je past de geleerde kennis toe in de praktijk en doet ook werkervaring op. Tijdens deze Beroepspraktijkvorming, (stage’s), die betaald of onbetaald kunnen zijn, heb je geen of veel minder lessen op school, afhankelijk van de soort opleiding.

BBL betekent Beroeps Begeleidende Leerweg en via deze leerweg ga je vooral stage lopen en heb je, afhankelijk van de soort opleiding, één of twee dagen in de week school. Hier leer je dus vooral in de praktijk in plaats van uit de boeken. Ook bij een BBL opleiding loop je stage bij een erkend leerbedrijf en kan je stage betaald of onbetaald zijn.

Kort samengevat heb je bij een BOL opleiding voornamelijk les op school en daarbuiten Beroepspraktijkvorming (stages) en bij een BBL opleiding loop je vooral stage en ga je slechts één of twee dagen in de week naar school.