Categorieën
Gezondheid

Wat is het verschil tussen borstvoeding en flesvoeding

Terwijl elke moeder het beste voor haar kind wil, is het tegenwoordig helemaal niet meer zo vanzelfsprekend dat een baby borstvoeding krijgt. Best gek aangezien het algemeen bekend is dat moedermelk het beste is wat je een baby kan geven, er is geen gezondheidsorganisatie die borstvoeding geven afraadt, integendeel.

Borstvoeding en flesvoeding verschillen dus van elkaar, welke voordelen en nadelen aan beide methoden kleven wordt uitgebreid beschreven in dit artikel.

Borstvoeding

Zodra een vrouw zwanger raakt gebeurt er heel wat in haar lichaam, waaronder het klaarstomen van de borsten voor het vervullen van de functie waar ze in de basis voor bedoeld zijn, het geven van voeding. Voor de gezondheid van een baby biedt moedermelk vele voordelen:

Moedermelk vol antistoffen

Het zeer voedzame moedermelk komt samen met allerlei antistoffen van de moeder in het lichaam van de baby waardoor er al in een vroeg stadium gewerkt wordt aan het versterken van immuunsysteem. Hierdoor wordt de kans verkleind dat baby’s aandoeningen krijgen als oorinfecties, diarree, luchtweginfecties en hersenvliesontstekingen. Daarnaast biedt borstvoeding bescherming tegen allerlei allergieën, astma, diabetes, overgewicht en de wiegendood (SIDS).

Het zwaartepunt van het geven van borstvoeding ligt voornamelijk in de eerste 3 maanden van een baby. Zo wordt een stabiele basis gelegd. Baby’s die direct vanaf de geboorte enkel flesvoeding krijgen hebben een grotere kans op het krijgen van het bovenstaande, vanwege het ontbreken van de antistoffen van de moedermelk.

Goed voor de spijsvertering

Moedermelk is op maat gemaakt voor de baby, hierdoor loopt de spijsvertering bij een baby die borstvoeding krijgt vaak heel soepel. Een baby drinkt daarnaast wat hij nodig heeft, hij zal zichzelf niet verhongeren maar ook niet teveel drinken, hierdoor kan het zo zijn dat een baby enkele dagen niet poept. Normaal zou dat onder de noemen verstopping doorgaan, bij een baby die borstvoeding krijgt betekent dit in de meeste gevallen dat alle voedingsstoffen uit de moedermelk benut zijn en er nog te weinig ‘restafval’ is om te kunnen poepen.

Bij flesvoeding bestaan er tabellen die aangeven hoeveel milliliter een baby op een bepaalde leeftijd zou moeten drinken, geen enkele baby is echter hetzelfde. De ene baby heeft meer behoefte aan eten dan de andere baby, de groeigrafieken bij het consultatiebureau zijn bij flesvoeding de enige maatstaf om te controleren of de baby te weinig of teveel eten binnenkrijgt. Bijkomend nadeel is dat het spijsverteringskanaal van een baby veel meer moeite heeft om flesvoeding te verwerken, wat juist diarree, constipatie en buikpijn in de hand werkt.

Helemaal gratis

Moedermelk kost geen cent en is dus helemaal gratis, daar komt ook nog eens bij dat je voor het geven van borstvoeding geen toebehoren als flesjes nodig hebt, tenzij er melk gekolfd wordt natuurlijk. Daarnaast is de kans groter dat je geld bespaard op dokterskosten en medicijnkosten aangezien het aannemelijk is dat baby’s die borstvoeding krijgen minder (vaak) ziek worden.

Verschillende smaken

Een baby die geboren wordt in een gezin waar pittig eten gebruikelijk is zal via de moedermelk wennen aan deze gewoonte en later makkelijker dit voedsel zelf ook gaan eten. Alles wat de moeder eet is in de moedermelk terug te vinden, als de moeder gevarieerd eet zal de baby al op jonge leeftijd in aanraking komen met allerlei verschillende smaken. Aan flesvoeding zit maar één smaak.

Eenvoud

Zolang de moeder in de buurt is zal een baby altijd kunnen eten, nooit hoef je in allerijl op zoek naar een magnetron om een flesje op te warmen wanneer je niet thuis bent, en ook ’s nachts kan je altijd vertrouwen op de aanwezigheid van de borsten van de moeder zonder dat de rest van het huis hoeft mee te genieten van een huilende ongeduldige baby die aan het wachten is op een flesje dat opgewarmd wordt.

Verhoogde intelligentie

Steeds meer onderzoeken wijzen uit dan baby’s die borstvoeding krijgen op latere leeftijd intelligenter zijn dan baby’s die flesvoeding krijgen. Voorwaarde is wel dat de baby minimaal één jaar borstvoeding moet krijgen.

Huid op huid contact

Pasgeboren baby’s zijn nog onbewust van het leven en hebben het volste vertrouwen in hun papa en mama. In het geval van de moeder betekent dit dat het geven van borstvoeding een enorm intiem moment is met de baby. Het vertrouwde gevoel wat de baby krijgt als hij zo dicht bij zijn moeder is is enorm goed voor de band tussen moeder en kind. Deze periode is relatief kort omdat baby’s op den duur verder gaan rondkijken dan hun moeder.

Voordelig voor de moeder

Het geven van borstvoeding heeft als groot voordeel voor de moeder dat het calorieën verbrandt maar er ook voor zorgt dat de baarmoeder sneller terug is op de gebruikelijke grootte. Moeders die borstvoeding geven zullen sneller hun oude lichaam terug hebben.

Nadelen borstvoeding

Borstvoeding geven heeft natuurlijk niet alleen maar voordelen, er is een waslijst aan redenen waarom moeders niet beginnen aan borstvoeding of er al snel mee stoppen. De meest bekende redenen zijn:

 • Zich niet op het gemak voelen bij het geven van borstvoeding, worstelen met een schaamte vanwege een andere associatie met borsten dan voeding. Geen zin hebben in het geouwehoer met de borsten. Dit gevoel is vaak overgenomen vanuit de direct omgeving waar borstvoeding niet als normaal wordt beschouwd.
 • Pijn bij het aanhappen. Tepels moeten er aan wennen dat er opeens met enige regelmaat aan ze gezogen worden, daarnaast moet de baby ook nog goed leren aanhappen. De eerste dagen van borstvoeding is de kans dus groot dat de tepels pijn doen bij het aanhappen, deze pijn trekt vaak binnen een minuut weg. Als er geen goed begeleiding is bij de borstvoeding kan dit pijnlijke tepelkloven in de hand werken die maar langzaam wegtrekken.
 • Tijdrovend. Vooral vlak na de geboorte zal de moeder elke keer paraat moeten staan wanneer de baby honger heeft, ook al die keren midden in de nacht. Een gestructureerd voedingsschema komt vaak naar verloop van tijd. Ook eten baby’s die borstvoeding krijgen meer, in de beginperiode zal de moeder dus in ieder geval elke twee uur aan de bak moeten.
 • Je mag niet alles eten. Net zoals tijdens de zwangerschap zal je er rekening mee moeten houden wat je eet. Een crash-dieet volgen om het oude lichaam weer terug te krijgen is dus niet aan te raden.
 • Drink met mate. Bij voorkeur drink je in de periode dat je borstvoeding geeft helemaal geen alcohol, maar als je er dan toch erg behoefte aan hebt moet je na het drinken van alcohol minimaal twee uur wachten totdat je weer borstvoeding kan geven. Leg dat een baby maar eens uit.
 • Borstvergroting. Moeders die een operatie aan de borsten hebben gehad hebben mogelijk moeilijkheden met de melkproductie.

Flesvoeding (kunstvoeding)

Flesvoeding is een voedzaam alternatief voor borstvoeding wat moet voldoen aan strenge eisen. Deze flesvoeding bestaat uit een combinatie van proteïnen, suikers, vetten en vitamines. Als je besluit geen borstvoeding te geven dan heb je geen andere keuze om deze kunstvoeding te kopen, als je om de gezondheid van je baby geeft althans. Er bestaat geen slechte flesvoeding, niet in Nederland in ieder geval, hier wordt zo streng op de kwaliteit toegezien dat ook het eigen merk van de plaatselijke drogist uitstekend is. De voordelen van flesvoeding:

Eenvoud

Met flesvoeding ben je niet afhankelijk van de borsten van de moeder, iedereen kan een baby de fles geven. Dit betekent dat binnen een gezin de papa en mama de voedingen kunnen afwisselen wat naast een betere nachtrust er ook voor zorgt dat je als ouders het echt samen doet.

Het kan overal

In het openbaar borstvoeding geven wordt niet door iedereen geaccepteerd. Bij flesvoeding zal je dit probleem nooit hebben, het kan overal zonder dat de omgeving zijn afschuw uitspreekt.

Minder tijdrovend

Flesvoeding ligt zwaarder op de maag dan borstvoeding, hierdoor zal er sneller meer tijd tussen voedingen komen te zitten. Je kan met flesvoeding sneller toewerken naar een voedingsschema, en ook niet onbelangrijk, met behulp van flesvoeding kan je sneller aansturen op een baby die een hele nacht doorslaapt. Dit laatste wordt vaak gestimuleerd door de fles vlak voor de nacht aan te vullen met rijstebloem waardoor het nog langer duurt voordat de baby weer honger krijgt.

Alles eten en drinken

Niet dat heel verstandig is om een baby stomdronken de fles te geven, het kan in theorie wel. Een moeder hoeft geen rekening te houden met wat ze eet en drinkt als ze volledige flesvoeding geeft.

Nadelen flesvoeding

Bij flesvoeding is de lijst met nadelen een stuk uitgebreider dan de lijst met voordelen. Als je kiest voor flesvoeding houdt dan rekening met het volgende:

 • Gebrek aan antistoffen. In flesvoeding zitten geen antistoffen, je baby zal dus niet vanaf dag één aan zijn immuunsysteem kunnen werken. Met een verhoogde kans op ziektes en aandoeningen tot gevolg.
 • Flesvoeding is simpel in vergelijking met moedermelk. Moedermelk is op maat gemaakt voor die ene baby, flesvoeding is voor elke baby uitstekend maar niet perfect.
 • Meer geregel. Bij gebrek aan borsten moet je bij flesvoeding altijd veel regelen als je bijvoorbeeld op pad gaat. Je moet rond etenstijd op een plek zijn waar je een flesje kan opwarmen, je moet er voor zorgen dat er altijd genoeg kunstvoeding in huis is en daarnaast heb je een breed arsenaal aan accessoires nodig die nodig zijn voor de flesvoeding.
 • Kosten. Borstvoeding is gratis, flesvoeding absoluut niet. Vooral als je het idee hebt dat je baby enkel en alleen maar de bekende merken moet krijgen dan ontkom je er niet aan dat je in het eerste jaar ruim duizend euro aan kunstvoeding kwijt bent.
 • Baby’s die flesvoeding krijgen hebben meer kans op constipatie en andere buik en darmklachten.

Veel moeders grijpen de eerste de beste tegenslag bij borstvoeding aan om over te stappen naar flesvoeding. Toch is een argument als ‘ik heb niet genoeg melk’ vaak te snel uitgesproken, iets waar alleen maar een deskundige goed over kan oordelen. Verloopt de borstvoeding niet goed, schakel dan een lactatiekundige in, die is vaak in staat om je snel en concreet tips te geven om de borstvoeding toch goed op gang te krijgen. Een lactatiekundige wordt door de meeste zorgverzekeringen gewoon vergoed.