Categorieën
Zakelijk

Verschil cash flow en winst

Stel je begint een een bedrijf wat handgemaakte armbanden verkoopt. Deze armbanden kosten 10 euro per stuk, in de eerste maand verkoop je 30 armbanden. De inkomsten of de omzet voor deze maand is dus 300 euro (30 x 10).

Per armband heb je 3 euro aan materiaalkosten, daarnaast betaal je nog 50 euro per maand voor de kosten van de website waar je de armbanden op aanbiedt. Uiteindelijk hou je 160 euro over die je kan beschouwen als je winst (omzet minus kosten).

Winst is natuurlijk leuk, en daar is het je onder de streep allemaal om te doen. Een gezond bedrijf heeft echter meer behoefte aan het altijd kunnen beschikken van genoeg geld om altijd de rekeningen te kunnen blijven betalen en indien nodig te kunnen uitbreiden. De inkomsten die binnenkomen en uitgaven noem je de cash flow (kasstroom op zijn oer-Nederlands). Heeft een bedrijf meer inkomsten dan uitgaven, dan is er een positieve cash flow. Je spreekt over een negatieve cash flow wanneer er meer geld uitgegeven wordt dan er binnenkomt.

Het is juist de cash flow die als graadmeter geldt voor hoe gezond een bedrijf is. Hierdoor is het niet onmogelijk dat bedrijven die winst maken alsnog failliet gaan omdat de cash flow onomkeerbaar negatief is.

Een goed voorbeeld van cash flow ten opzichte van de winst is een bedrijf als Spotify. Zij ontvangen als jarenlang kapitaalinjecties van investeerders om de cash flow op gang te houden, en ondanks dat hun omzet in de tientallen miljoenen loopt maakten ze lang geen winst. Inmiddels maken ze wel winst. Op dit punt waren ze nooit gekomen als de cash flow met behulp van investeringen niet op gang was gehouden.

Gelet op de toekomst kan je je als bedrijf beter concentreren op genoeg geld verdienen waardoor je altijd financiën hebt om de rekeningen te blijven betalen dan dat je een bedrijf hebt met als enige doel om een grotere auto te kunnen rijden.