Categorieën
Eten & drinken

Verschil Coca Cola en Pepsi

Cola is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de schappen van de supermarkten, over de hele wereld wordt cola gedronken, er zijn zelfs mensen verslaafd aan deze drank. Aan het eind van de 19e eeuw introduceerden zowel Coca-Cola als Pepsi voor het eerst deze drank, en ook nu nog zijn deze 2 cola grootmachten de belangrijkste spelers op frisdrank markt.

Oorsprong

Pepsi Cola is in 1890 op de markt gebracht door een Amerikaanse apotheker die het verkocht om maagpijnen te genezen, pepsi is dan ook afgeleid van dyspepsie (een opgeblazen gevoel). Ondanks het succes van apotheker Caleb Bradham stopte hij na 17 jaar met de verkoop van Pepsi.

Coca-Cola is in 1886 op de markt gebracht als alternatief voor een alcoholische drank welke apotheker John Pemberton in zijn zaak verkocht, in eerste variant moest de consument de cola zelf bereiden door een siroop aan te mengen met water, maar al snel kwam het idee om het vooraf te mengen met koolzuurhoudend water. En zo is de Coca-Cola ontstaan zoals we die nu kennen.

Huisstijl

Het meest duidelijke verschil zit in het gebruik van kleuren. De hoofdkleur van Coca-Cola is rood, en die van Pepsi is blauw. De kleur van de cola zelf is wel gelijk. Het logo van Coca-Cola is eigenlijk nog gelijk aan het logo zoals deze destijds in 1886 is ontworpen, sierlijke letters. Het Pepsi logo heeft daarentegen meer veranderingen ontstaan, deze is van een sierlijke letter naar een veel strakker logo gegaan.

Marketing

Ook wat de marketing betreft zitten er duidelijke verschillen tussen deze 2 merken, Coca-Cola richt zich op de feel good, denk aan de grote Coca-Cola happiness truck die bij iedereen joy brengt. Pepsi maakt in de marketing uitingen juist meer gebruik van beroemdheden, en richt zich hiermee nadrukkelijk meer op jongeren. Michael Jackson heeft bijvoorbeeld in 1984 meegewerkt aan een Pepsi commercial, maar ook beroemdheden als David Beckham en Britney Spears.

Smaak

Alhoewel over smaak niet valt te twisten, is Pepsi op papier een meer zoete cola, dit komt omdat er meer kunstmatige zoetmakers zijn toegevoegd ten opzichte van Coca-Cola, dit heeft tevens als gevolg dat Pepsi een meer chemische nasmaak kent. De nasmaak van Coca Cola zou je meer kunnen typeren als een natuurlijke cola smaak. In Coca Cola zit meer koolzuur (prik) dan in Pepsi cola.