Categorieën
Gezondheid

Verschil corona en griep

COVID-19 (zoals het coronavirus officieel heet) en de griep zijn beide besmettelijke aandoeningen van de luchtwegen maar die beide worden aangewakkerd door verschillende virussen.

COVID-19 wordt veroorzaakt door een infectie met een nieuw coronavirus, SARS-CoV-2. De griep wordt veroorzaakt door een infectie met een griepvirus.

Omdat COVID-19 en de griep veel overeenkomsten kennen is het erg lastig om te bepalen als je bij bepaalde symptomen het griepvirus of het coronavirus te pakken hebt. Dit kan dan alleen maar vastgesteld worden via een test. Naast veel overeenkomsten tussen COVID-19 en de griep zijn er ook diverse belangrijke verschillen.

Symptomen

Zowel COVID-19 als de griep kunnen verschillende gradaties van symptomen hebben, variërend van praktisch geen symptomen (asymptomatisch) tot zeer ernstige symptomen. COVID-19 en de griep kunnen de volgende symptomen hebben:

 • Koorts of koortsig gevoel (koude rillingen)
 • Hoesten
 • Kortademig of ademhalingsmoeilijkheden
 • Vermoeidheid
 • Keelpijn
 • Loopneus of verstopte neus
 • Spierpijn of pijn in het lichaam
 • Hoofdpijn
 • Af toe: overgeven en diarree, komt vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen.

Een belangrijk symptoom van COVID-19 wat bij de griep eigenlijk nooit voorkomt is dat het coronavirus er voor kan zorgen dat de reuk en smaak compleet weggaat. Als je jezelf dus koortsig voelt en je bent niet meer in staat om te proeven of te ruiken dan kan je dit wel beschouwen als een corona alarmbel.

Incubatietijd

Bij zowel corona als de griep kan er 1 of meer dagen tussen moment van infectie en de eerste ziektesymptomen zitten. Bij de griep ligt dit wel aardig stabiel van 1 tot 4 dagen na infectie.

Bij COVID-19 ligt dit aantal dagen veel gevarieerder. Gemiddeld verschijnen de ziektesymptomen 5 dagen na de infectie, maar het kan ook met gemak twee dagen of 14 dagen zijn. Dit maakt het bron- en contactonderzoek soms erg complex, vooral als de coronapatiënt het over de hele linie niet zo nauw neemt met de coronamaatregelen.

Besmettelijkheid

De incubatietijd is niet heel interessant zonder de informatie over de mate van besmettelijkheid. Als je al ver voor de eerste ziektesymptomen al in hoge mate besmettelijk bent dan ben je onbewust een gevaar voor je omgeving.

Als een persoon het coronavirus onder de leden heeft is diegene langer besmettelijk dan iemand die het griepvirus heeft. Bij de griep ben je ongeveer 1 dag besmettelijk voordat je de eerste symptomen van griep vertoond. Je blijft dan zo´n zeven dagen besmettelijk, het meest besmettelijk ben je tijdens de eerste 3 à 4 dagen van de griep.

Vermoedelijk kan een persoon die met het coronavirus is geïnfecteerd al 2 dagen voordat hij symptomen vertoond het virus verspreiden. Diegene blijft vervolgens minimaal 10 dagen besmettelijk, dit is de reden dat een coronapatiënt minimaal 10 dagen in quarantaine moet na een positieve test op COVID-19.

Verspreiding

Als mensen op minder dan anderhalve meter van elkaar af zijn dan kan het griepvirus en het coronavirus zichzelf verspreiden. Beide virussen worden voornamelijk verspreid door druppeltjes die in de lucht komen door hoesten, niezen of praten. Deze relatief grote druppels kunnen in de mond of de neus van mensen in de buurt terechtkomen.

Het is daarnaast mogelijk dat je geïnfecteerd raakt door fysiek menselijk contact (daarom geen handen schudden!) of door een oppervlakte (deurpost) of voorwerp (deurklink) met het virus erop aan te raken om vervolgens met je handen in je gezicht te gaan.

Zoals gezegd kan het griepvirus en het coronavirus zich al verspreiden door mensen die nog geen symptomen hebben. Met name jongeren met COVID-19 hebben vaak niet door dat ze het coronavirus bij zich dragen, dit komt doordat ze milde of geen symptomen hebben. Ongemerkt kan deze groep eenvoudig corona verspreiden richting risicogroepen.

Alhoewel er veel aanwijzingen zijn dat het griepvirus en coronavirus zich op vergelijkbare manieren verspreiden. COVID-19 lijkt zich echter makkelijker te verspreiden dan het griepvirus. Met name in slecht geventileerde ruimtes (geen toevoer verse lucht, enkel lucht circulatie) lijkt het coronavirus extreem eenvoudig om zich heen te kunnen grijpen.

Risicogroepen

Bepaalde groepen hebben een grotere kans op ernstige complicaties. In het geval van COVID-19 en de griep behoren oudere mensen, mensen met onderliggende medische aandoeningen en zwangere vrouwen tot de grootste risicogroep.

Er is gebleken dat gezonde kinderen een grote kans op complicaties hebben bij de griep dan bij corona. Oftewel, gezonde kinderen zijn minder vatbaar voor ernstige complicaties van het coronavirus. Betekent niet dat ze minder snel geïnfecteerd worden.

Complicaties

Zowel het coronavirus als het griepvirus kunnen vergelijkbare complicaties veroorzaken, bijvoorbeeld:

 • longontsteking
 • ademhalingsproblemen
 • vocht in de longen
 • bloedvergiftiging
 • hartfalen als een hartaanval of beroerte
 • meervoudig orgaanfalen (bijvoorbeeld het uitvallen van de nieren)
 • verergering van al aanwezig chronische medische aandoeningen
 • ontsteking van het hart, hersenen of spierweefsel
 • secundaire bacteriële infecties

Bij een griep zal het merendeel van de mensen binnen een paar dagen tot maximaal 14 dagen herstellen. Een coronapatiënt met symptomen heeft vaker een langer herstel nodig, en kan een half jaar nadien nog steeds de nadelige gevolgen ondervinden van het coronavirus. Dit heeft vaak te maken met de longen die nog niet honderd procent werken.

Een complicatie die bij COVID-19 nog kan opduiken is het ontstaan van bloedstolsels in de aderen en slagaders van de longen, het hart, de benen of de hersenen. Met bijvoorbeeld een longembolie als gevolg.

Vaccin

Om COVID-19 definitief de wereld uit te krijgen zal er een vaccin op de markt moeten komen. Alleen op deze manier kunnen we terug naar oude normaal. Er zijn op dit moment diverse coronavaccins in de maak, het lijkt erop dat aan het begin van 2021 de eerste mensen gevaccineerd kunnen worden.

Omdat het karakter van het griepvirus continu verandert is hier geen definitief vaccin voor te maken. De jaarlijkse griepprik is een vaccin die de scherpe randjes van een griep afhaalt maar absoluut de griep niet weert.