Categorieën
Gezondheid

Verschil dieet en vasten

Een dieet en vasten zijn onlosmakelijk verbonden met eten en drinken, de reden dat iemand een dieet gaat volgen of gaat vasten heeft vaak twee totaal verschillende redenen.

Dieet

Als je een dieet volgt hou je je aan een bepaald voedingspatroon, dit voedingspatroon stelt eisen wat je wel en niet eet/drinkt en wanneer. De meeste mensen zullen een dieet volgen om af te vallen, maar je kan ook een op maat gemaakt dieet volgen omdat je allergisch bent voor veelvoorkomend voedingsmiddel. Aan de andere kant kan je ook een dieet volgen omdat je juist aan wil komen. Bodybuilders doen dit in de vorm van een bulk dieet, ze komen dan in een relatief korte tijd aan en trainen daarbij zwaarder om zo meer spiermassa op te bouwen, dat ze daarmee ook meer vet aanmaken nemen ze voor lief, dat trainen ze er later weer af. Maar dieet om aan te komen wordt ook vaak gevolgd door mensen die door ziekte sterk zijn afgevallen, vaak krijgen zij hulp van een diëtist.

Je kan ook een dieet volgen op basis van religieuze redenen, zo mogen Moslims en Joden onder andere geen varkensvlees eten volgens hun geloof. In de volksmond zal dit niet geassocieerd worden met een dieet, maar dit is het wel als je kijk naar de definitie. Vegetariërs, mensen die geen vlees eten, volgen ook een dieet, en dat zelfde geldt voor veganisten, zij eten helemaal niks wat van dieren afkomstig is.

Ook al wordt dieet vaak in één zin genoemd met afvallen, in de praktijk is dieet een breed begrip. Als je een voedingspatroon hebt die moet voldoen aan bepaalde eisen, dus bepaalde dingen wel of niet eten, dan volg je een dieet, wat je reden of doel ook is. Tegenwoordig is het populair om een crash dieet te volgen, door extreem weinig te eten kan je dan in een korte tijd veel kilo’s kwijtraken, echter geeft een crashdieet vaak maar resultaat voor de korte termijn, de meeste kilo’s zullen er zo weer aan zitten nadat het dieet gestopt is, daarnaast verlies je vooral spiermassa en water. Wie gezond wil afvallen met blijvend resultaat doet dat langzaam.

Vasten

Als je vast dan drink en/of eet je niet voor een bepaalde dan wel onbepaalde periode, waarom iemand vast heeft vaak veel meer dramatische redenen dan bij iemand die een dieet volgt. Bekend fenomeen is dat gevangen besluiten om niet meer te eten en te drinken om zo iets af te dwingen (betere leefomstandigheden bijvoorbeeld), deze manier van vasten wordt ook wel hongerstaking genoemd.

Ook diverse religies kennen een periode van, waarvan de Islamitische Ramadan de meest bekende is. In deze vastenmaand mogen Moslims tussen zonsopgang en zonsondergang niks eten en drinken. Ook het Christendom kent een vastentijd, deze duurt 40 dagen.

De mensen heeft eten en drinken nodig om in goede gezondheid te leven, desalniettemin kent ook het vasten varianten die de gezondheid kunnen bevorderen, het idee hierachter is vooral het lichaam vrijmaken van gifstoffen. Deze vasten methodes worden vooral in de natuurgeneeskunde gebruikt, enkele varianten zijn theevasten (alleen maar thee drinken), sapvasten (alleen maar sapjes drinken), fruitvasten (drie keer op een dag een portie fruit eten) en rijstvasten (één kopje rijst per dag).