Categorieën
Computers

Verschil .doc en .docx

Als je veel met tekstdocumenten werkt dan ontkom je er niet aan dat tegen de extensies .doc en .docx aanloopt. Waar .docx de nieuwkomer is en vooral in de beginperiode voor veel comptabiliteitsproblemen heeft gezorgd voor mensen die hoofdzakelijk met .doc documenten werkten.

Tegelijk met het op de markt komen met Microsoft Word in 1991 werd de .doc extensie geïntroduceerd. Wanneer je een document in tekstverwerker Word maakte dan sloeg je deze op als een .doc document, andersom was je in staat om met behulp van Word een .doc bestand te openen. Toen in 2007 Microsoft Office 2007 op de markt kwam bleek dat Microsoft de .doc extensie niet meer gebruikt en had vervangen voor .docx.

Microsoft liep er sinds de lancering van de .doc extensie tegenaan dat er veel tekstverwerkers waren die er niet goed mee overweg konden. Dit uitte zich in moeilijk tot onmogelijk leesbare documenten. Het was een extensie die perfect werkte in combinatie met Microsoft Word. Toen Microsoft opmerkte dat ze niet per se een monopolie hadden op het tekstverwerker-gebied besloten een extensie te ontwikkelen die ook leesbaar was op andere tekstverwerkers, de .docx extensie.

Om .docx te laten werken met andere tekstverwerkers koos Microsoft ervoor om webstandaard opmaaktaal XML te gebruiken. De ‘x’ achter docx is dan ook een verwijzing naar de X van XML.

Het grootste probleem bij de introductie van de .docx extensie was dat oudere Word versies deze niet konden openen. Dit zorgde lange tijd voor veel verwarring, documenten konden niet worden geopend en het was toen gebruikelijk om documenten toch maar geforceerd als .doc op te slaan om deze problemen te voorkomen.

Veel gebruikers van Microsoft producten zijn niet geneigd om elke keer een upgrade te kopen zodra deze beschikbaar komt. Hierdoor bleven miljoenen gebruikers lange tijd problemen houden met .docx bestanden, om dit te ondervangen bracht Microsoft een gratis update uit waarmee het mogelijk was om .docx documenten te openen met Microsoft Word 2003 of ouder.

De .docx extensie bestaat dus al een poosje, toch is de .doc extensie nog lang niet uit het beeld verdwenen. Als jij nu in je map documenten kijkt zul je waarschijnlijk een mengelmoes van .doc en .docx documenten zien. Kies altijd voor .docx als je er zeker van wilt zijn dan je document ook te openen is door tekstverwerkers die niet van Microsoft zijn.