Categorieën
Winkel

Verschil drogisterij en apotheek

De drogisterij en een apotheek zijn plekken waar je in ieder geval een nieuwe voorraad paracetamol of ibuprofen kan kopen. Er is enige overlap tussen een drogisterij en een apotheek. Sterker nog, apotheken zitten dikwijls bij een drogisterij in.

De drogisterij en een apotheek zijn plekken waar je in ieder geval een nieuwe voorraad paracetamol of ibuprofen kan kopen. Er is enige overlap tussen een drogisterij en een apotheek. Sterker nog, apotheken zitten dikwijls bij een drogisterij in.

De drogisterij is van oorsprong een winkel waar je medicijnen en chemische producten kan kopen. Dit waren bijvoorbeeld medicinale kruiden, cosmetica en schoonmaakmiddelen. Tegenwoordig is een drogisterij een plek waar je alles kan kopen op het gebied van lichamelijke verzorging. De medicinale kruiden hebben plaatsgemaakt voor medicijnen, op dit gebied is eigenlijk alles te verkrijgen zolang er maar geen doktersrecept voor nodig is. Vooral de grote drogisterijen zoals Kruidvat en Etos wijken steeds meer af van de definitie drogisterij en zijn verworden tot een afgeslankte mengelmoes van warenhuis en supermarkt.

Om in een drogisterij te kunnen werken heb je een speciaal vakdiploma nodig, dit is een vereiste omdat je klanten correct moet kunnen informeren over veilig gebruik van medicijnen. De medicijnen in een drogisterij zijn dan zonder recept verkrijgbaar, in veel gevallen zal het medicijn niet de juiste uitwerking hebben wanneer deze incorrect wordt toegepast.

Kan je bij een drogisterij zo binnenlopen om medicijnen te kopen, bij een apotheek binnenlopen doe je toch vaak wanneer je minder reguliere medicijnen nodig hebt. Deze medicijnen verkrijg je door het recept wat huisarts heeft voorgeschreven, over het algemeen worden deze medicijnen ook voor het grootste gedeelte vergoed door je verzekering. Ook voor herhaalrecepten ga je naar de apotheek. Een apotheek verkoopt net als een drogisterij ook medicijnen die geen doktersvoorschrift nodig hebben. Ook om in een apotheek te werken heb je een speciale opleiding nodig.

Heb je een beperkend pijnlijk gewricht en doet de bij de drogisterij gekochte ibuprofen niet zijn werk dan zal je waarschijnlijk naar de huisarts gaan die je een zwaardere pijnstiller voorschrijft, wat in dit geval Naproxen zal zijn. De drogisterij verstrekt medicijnen die minder uitleg vereist en daarmee minder gevaar voor de gezondheid bij verkeerd gebruik. Een apotheek verstrekt hele specifieke medicijnen voor specifieke klachten. Deze klachten zijn vaak zo pijnlijk, beperkend en structureel dat hier zwaardere meer gerichte medicijnen voor nodig zijn. De apotheek bewaart de medicijnen voor de huisarts, het woord apotheek is dan ook afgeleid van het woord bergplaats.

Bij de drogisterij kan je alles kopen om je nachtkastje, doucherek, toilettas, beautycase en strandtas mee te vullen, bij de apotheek kom je eigenlijk alleen maar omdat je daar een specifiek medicijn moet ophalen.