Categorieën
Natuur

Verschil dromedaris en kameel

Als er nou twee dieren in het dierenrijk vaak met elkaar verward worden zijn het wel de dromedaris en de kameel. Een dromedaris wordt ook weleens een éénbultige kameel genoemd. Het grootste verschil zit hem dus in de bult. Waar de dromedaris één bult heeft, heeft de kameel er twee. Het ezelsbruggetje hoe je beide dieren het makkelijkst uit elkaar kan houden is als volgt: In Dromedaris zit één E, in kameel zitten er twee. Het aantal E’s is dus gelijk aan het aantal bulten.

De dromedaris is drie meter lang, langer dan twee meter hoog en weegt tussen de 450 en 700 kilo. Oorspronkelijk komt de dromedaris uit het Midden-Oosten. In zijn bult op de rug slaat de dromedaris vet op. Dit vet wordt gebruikt voor het produceren van vocht en energie. Een volle bult staat stabieler en hoger dan een bult waaruit al vet benut is. De dromedaris heeft kort haar, lange poten en is wat slanker dan de kameel.

De kameel wordt net zo lang maar iets minder hoog als de dromedaris. Ook is de kameel gemiddeld iets zwaarder. Omdat in het oorspronkelijke leefgebied van de kameel, namelijk Centraal Azië, veel kouder is. Dat is de reden dat de kameel langer haar heeft (ter bescherming tegen de kou) en wat compacter gebouwd is.

De kameel en dromedaris kunnen kruisen. Hieruit bestaat dan de zogenoemde hybridekameel. Deze hybridekameel heeft net als de dromedaris één bult en is groter dan zijn beide ouders.

Dat de verwisseling tussen deze twee dieren vaak voorkomt blijkt wel uit het volgende. Op de sigarettenpakjes van Camel staat bijvoorbeeld een dromedaris afgebeeld.