Categorieën
Eten & drinken

Verschil espresso en cappuccino

Er bestaan diverse variaties op de gewone kop koffie, waarvan espresso en cappuccino de populairste varianten zijn. Waar cappuccino eigenlijk een koffie is die gebaseerd is op espresso.

Espresso is een koffie met een hele geconcentreerde koffiesmaak, vaak wordt gedacht dat espresso sterker is (meer cafeïne) dan gewone koffie. Dit is niet zo, integendeel. Espresso wordt bereid door met hoge druk heet water door fijn gemalen koffie te persen, een techniek wat niet kan met een gewoon koffiezetapparaat, je hebt hiervoor een espressomachine nodig. Door deze techniek ontstaat de sterke koffiesmaak, maar het is ook deze techniek die ervoor zorgt dat er minder cafeïne in een kopje espresso zit. Om cafeïne uit koffie te onttrekken moet heet water er langere tijd mee in aanraking komen. Bij espresso gaat het hete water juist snel langs de koffie, hierdoor ontstaat een sterke smaak maar het merendeel van de cafeïne is niet opgenomen. Vanwege de sterke koffiesmaak wordt espresso gedronken in kleine kopjes.

Voor espresso zijn geen speciale bonen nodig, maar die bestaan wel. Een bekende variant is Arabica, deze speciale espresso koffie heeft een meer geconcentreerde smaak dan espresso gemaakt van gewone koffiebonen. Zulke geconcentreerde varianten worden vaak gebruikt om zo de typische sterke espresso smaak te realiseren. Espresso gemaakt van gewone koffiebonen zou beoordeeld kunnen worden als een slappe espresso, terwijl het wel gemaakt is met de espresso techniek. Om espresso dus beter van gewone koffie te scheiden wordt dus regelmatig espresso koffie gebruikt die een nog sterkere smaak geeft.

Bij de espresso techniek wordt dus heet water door de koffie heen geperst. Het is dus belangrijk dat espresso koffie zeer fijn gemalen en samengedrukt is. Onder hoge druk wordt heet water met een temperatuur van 195 tot 200 graden door een espresso cup geperst, het water moet minimaal 25 seconden en maximaal 30 seconden in aanraking komen met de koffie voor de juiste smaak. Doordat de espresso koffie fijn gemalen en samengedrukt is kan de druk te allen tijde behouden worden. Er bestaan geen manieren om de werking van een espressomachine op een andere manier te imiteren.

Espresso wordt niet gedronken met melk of (slag)room, als dit wel gebeurd heet het geen espresso meer. Het is echter niet ongebruikelijk om suiker in je kopje espresso te doen. Er bestaan diverse koffies die als belangrijkste ingrediënt espresso hebben maar zich geen espresso meer mogen noemen. Bekende voorbeelden zijn caffè latte, caffè macchiato en cappuccino.

Cappuccino is een warme drank die gemaakt wordt van gelijke delen espresso, hete melk en opgeschuimde melk. Over de opgeschuimde melk kan je nog kaneel of cacaopoeder strooien, dit is echter niet gebruikelijk omdat hierdoor het schuim sneller verdwijnt. Om cappuccino te maken heb je geen speciale machine nodig. Met de meeste espresso apparaten kan je melk opschuimen, om cappuccino te maken heb je dus vaak alleen een espressomachine nodig, er bestaan overigens ook losse melkopschuimers.

Cappuccino heeft een zachte koffiesmaak. Het drinken van cappuccino is een handige manier om te leren koffie drinken. Nadat je gewone koffie gewend bent kan je overgaan op espresso.