Categorieën
Vakantie

Verschil glamping en camping

Toen de eerste Nederlandse campings ontstonden bestond de charme van het kamperen voornamelijk nog uit het back-to-basic gevoel, hier waren de campings dan ook compleet op ingericht. Kamperen is nu nog onverminderd populair maar de eisen die de kampeerders aan een camping stellen zijn fors aangescherpt, men wil steeds meer luxe maar toch het camping gevoel van in de natuur zijn niet missen.

Om aan deze luxe vraag te voldoen is er binnen de toerismesector een nieuw soort camping ontstaan, de glamping. Een samentrekking van de woorden glamorous en camping.

Ben jij meer van het ouderwetse kamperen waarbij de fun hem zit in juist het ontberen van enige luxe, of verlang jij ook tijdens je kampeervakantie naar de luxe van thuis en voel jij je beter thuis op een glamping. Bekijk in ieder geval deze verschillen tussen een camping en glamping om te controleren of je meer een kampeerder of een glampeerder bent. 

Het verschil tussen ouderwets kamperen en nieuwerwets glamperen

Kampeermiddel

Ga je op vakantie naar een camping dan neem je je eigen kampeermiddel mee. Een tent, vouwwagen of een caravan. Dit kampeermiddel moet jezelf opzetten op een door jou zelf gekozen plek en kent over het algemeen weinig luxe, alhoewel natuurlijk de caravans van nu steeds luxer worden ingericht. Bij kamperen met een tent accepteer je dat je bijna één bent met de natuur, letterlijk soms, want de mieren, muizen, konijnen, uilen en reeën zullen er heus geen rekening mee houden dat jij ’s nachts ook nog een oog dicht wilt doen.

Als je een vakantie hebt geboekt op een glamping hoef je je geen zorgen te maken om een kampeermiddel, deze staat namelijk als op de glamping. En dan gaat het niet om een ouderwetse tent, vouwwagen of een caravan maar om op zijn minst een grote ingerichte tent die voorzien is van allerlei luxe wat logistiek gezien nooit te regelen is voor je piramidetent. Naast de ingerichte tent vind je vaak blokhutten, lodges, stacaravans, vakantiehuisjes en bungalows op glampings. Zij aan zij, op vaste plekken.

Slapen

Slapen op een camping doe je over het algemeen in een slaapzak op een luchtbed, met je medekampeerder vlak naast je. Uit je kampeermiddel klimmen vergt nogal wat klimwerk en even zacht de rist open doen midden in de nacht zit er echt niet bij, helemaal omdat je alles op de tast moet doen want dat oude vertrouwde nachtlampje van thuis is niet aanwezig. Voor veel kampeerders is het meer primitieve slapen een belangrijk onderdeel van hun campinggevoel.

De kans is groot dat je op een glamping in een bed slaapt die gelijk is aan het lekkere bed waar je thuis in slaapt. Slapen op een glamping is comfortabel, zonder klim en vliegwerk en mét een nachtlampje zoals je die thuis ook hebt.

Het toilet

De meeste campings beschikken over één of meerdere toiletgebouwen, deze deel vaak met honderden andere gasten. Plassen en poepen doe je simpelweg op een openbaar gehorig toilet met maar weinig echte privacy, en als je een beetje pech hebt moet je je eigen wc-papier meenemen. Bij een kampeer accommodatie op een glamping beschik je vaak over een eigen wc die je dus alleen maar deelt met je eigen gezin of vrienden. En als je luxe accommodatie per abuis toch geen wc heeft dan staat er even verderop vaak wel privé toiletgebouwtje.

Uiteindelijk is het echte kampeergevoel nog altijd om de rits van je tent zachtjes open te ritsen en in het pikkedonker op zoek te gaan naar een boom om tegen aan te plassen, voor de mannen dan.

Koken en eten

Echt ouderwets koken op een camping doe je natuurlijk boven een kampvuur, maar ook koken boven je eenvoudige Campingaz gasstelletje is al een uitdaging genoeg, op een camping eet je simpel en anders dan thuis. Je kampeermiddel op een glamping is negen van de tien keer voorzien van een  keuken zodat je zelfs op vakantie je uitgebreide maaltijden kan prepareren. Je moet er maar zin in hebben.

Een ingerichte glamping tent

En dan biedt de camping of glamping zelf natuurlijk nog vaak een eetgelegenheid aan.  Op de camping haal je een simpele snack bij de snackbar of eet je in het bijbehorende restaurant hetzelfde als in de snackbar. Kampeerders op een glamping willen luxe en dan krijgen ze dan ook in de vorm van een restaurant met een menukaart waar de nodige haute cuisine gerechten op staan, inclusief pittige prijzen.

Douchen

Het toiletgebouw op een camping beschikt naast een hele rij toiletten ook over een fors aantal douchen waar je, als je pech hebt met behulp van 50 euro cent 5 minuten kan douchen. De kans is groot dat je moet wachten tot je kan douchen en dan moet je maar hopen dat je voorgangen alles een beetje netjes heeft achtergelaten.

Een glamping zou geen glamping zijn als je accommodatie niet beschikt over een eigen badkamer, en als je het echt luxe wilt hebben dan kan deze badkamer ook gewoon een ligbad hebben.

Vrieskou en hittegolf

Het blijft een lastig verhaal om eenvoudig kampeermiddel als een tent of vouwwagen goed op temperatuur te krijgen terwijl de temperatuur richting het vriespunt kruipt, de enige mogelijkheid die je hebt is om je extra warm aan te kleden en een extra deken over te doen bij het slapen. En probeer aan de andere kant de warmte van een hittegolf maar eens uit je tent, vouwwagen of caravan te houden, dat is een onmogelijk taak zolang je niet kan beschikken over een apparaat als een airconditioner.

Voor extreme weersomstandigheden hoef je op een glamping niet bang te zijn, de verwarming en airco zijn echt wel aanwezig en die doen hun werk uitstekend.

Water

Pas als je geen kraan hebt merk je hoeveel water je eigenlijk gebruikt, op een camping is dat niet anders. Je moet er alleen wel even wat meer moeite voor doen. Verspreid over een camping staan er vaak allerlei watertappunten waar je je koude water vandaan kan halen, bij de wat luxere campings heb je een privé watertappunt bij de elektriciteitskast. Voor warm water (voor de afwas bijvoorbeeld) ben je aangewezen op de toiletgebouwen.

Op een glamping hoef je niet in de weer met watertappunten, je accommodatie beschikt namelijk over stromend water, koud én warm.

Veiligheid

De tent moet nog uitgevonden die compleet inbraak bestendig is, het mooie is, tenten hoeven dat ook niet te zijn. Mensen die naar een camping gaan laten hun waardevolle spullen thuis, en mocht er toch een boef op de camping rondlopen dan is de sociale controle op een camping zo groot dat hij vaak niet ongestoord zijn ding kan doen. In een kampeermiddel op een camping valt vaak weinig te halen.

Een glamping trekt mensen aan die luxe gewend zijn en dit ook zullen meenemen, gelukkig kan de accommodatie op slot maar dit blijkt in de praktijk vaak een schijnveiligheid vooral omdat boeven weten dat ze hun pijlen beter op een glamping kunnen richten dan op een camping. Al is het alleen maar omdat glampeerders meer op zichzelf zijn en de accommodatie zich er niet voor leent om het huisje van de buren in de gaten te houden.

De buren

Het mooie van een camping is dat iedere mede-kampeerder met hetzelfde gevoel komt kamperen als jij dat komt doen. Kampeerders kiezen bewust voor een vakantie zonder de luxe van thuis maar wel op een camping die alle faciliteiten heeft die ze nodig hebben. Jouw kampeerburen zitten in hetzelfde vrijwillige schuitje als jijzelf, en dat schept een band. De kans is klein dat er niemand is die je kan helpen als blijkt dat je de luchtbedpomp bent vergeten.

Mensen die naar een glamping gaan verlangen naar een mate van luxe en krijgen dit ook als ze er maar voor betalen. De samenhorigheid van een camping is op een glamping vaak niet aanwezig, dit komt vooral dat de accommodatie vaak al zo zelfvoorzienend is dat de glampeerders geen gebruik hoeven te maken van gezamenlijke voorzieningen als een toiletgebouw of watertappunt. Daarnaast delen glampeerders geen typische kampeer-problemen, zoals het opzetten van een tent, met elkaar.

Een camping biedt alle ruimte voor het beleven van het echte kampeergevoel, luxe voorzieningen spelen een ondergeschikte rol. Een glamping kan je vergelijken met de luxe van een hotel, alleen staan de hotelkamers verspreid over een kampeerterrein. Net zoals bij een hotel kan je op een glamping luxe bijkopen, de grootte van jouw vakantiebudget is vaak de beperkende factor. Op een camping zal juist de filosofie van de campingeigenaar bepalen hoeveel voorzieningen en faciliteiten jij tot je beschikking hebt, de kans is niet groot dat jij je door een groter vakantiebudget met veel meer luxe kan onderscheiden ten opzichte van je medekampeerders, en dat is precies de bedoeling op een camping. Voor veel mensen is dat een essentieel onderdeel van het ultieme campinggevoel.

In de praktijk

In dit artikel wordt de indruk gewekt dat er een harde grens is tussen campings en glampings, in de praktijk is het echter zo dat veel campings een zekere mate van luxe voorzieningen aanbieden die niet zouden misstaan op een glamping. De meeste campings bieden een hele reeks aan kampeermogelijkheden aan, voor elke portemonnee, voor elk kampeergevoel.

Pure glampings vind je vooral buiten Nederland in landen als Italië en Frankrijk. Niet voor niks natuurlijk, Nederlanders die op zoek zijn naar een glamping zullen bij voorkeur ook een mooi-weer-garantie willen, en dan is een glamping in het buitenland vaak een meer logische keuze. Nederlanders die in eigen land gaan kamperen kijken vaak verder dan het weer.