Categorieën
Eten & drinken

Verschil gluten en tarwe

Glutenvrij en tarwevrij, sommige fabrikanten van etenswaren hebben onterecht het idee dat dit synoniemen van elkaar zijn. Een aanname die vervelende gevolgen kan hebben voor mensen die kampen met een allergie voor gluten en/of tarwe.

Tarwe is één van de voornaamste wereldwijde graansoorten. Tarwe wordt als ingrediënt gebruikt voor vele etenswaren zoals brood, biscuits, koekjes, cake, cornflakes, spaghetti en macaroni. Bijna ieder mens op deze aarde neemt dagelijks iets tot zich waarin tarwe is verwerkt. En dan hebben we het nog geeneens over het gebruik van tarwe bij de productie van alcoholische dranken of bij de productie van biobrandstof.

Gluten zijn een groep eiwitten die voorkomen in het kiemwit van sommige granen zoals in die van gewone tarwe, durum, spelt, rogge en gerst. Logischerwijs komen deze gluten ook voor in de producten waar deze granen in verwerkt zitten. Gluten zijn niet zonder functie, ze geven het meel elasticiteit. Dit zorgt ervoor dat het eindproduct stevig is en zijn vorm behoudt.

Het opvallende is dat je bij een glutenallergie niet allergisch bent voor gluten maar voor de gliadine die in gluten zit. In rijs en maïs zitten ook gluten, toch kan iemand met een glutenallergie dit prima eten omdat er in deze gluten geen gliadine zit.

Als je een tarweallergie hebt zal je alle tarwevrije producten moeten laten liggen, ga er niet vanuit dat een glutenvrij product ook direct tarwevrij is, het is namelijk mogelijk om de gluten uit de tarwe te halen waardoor een glutenvrij product nog steeds van tarwe gemaakt kan worden. Met een glutenallergie mag je er andersom ook niet vanuit gaan dat een tarwevrij product per definitie glutenvrij is, er zijn namelijk nog veel meer granen die gluten met gliadine bevatten.