Categorieën
Natuur

Verschil goud en zilver

Goud en zilver zijn de twee bekendste edelmetalen die naast geld een waarde vertegenwoordigen. Niet alleen worden goud en zilver verwerkt in sieraden maar ook in dagelijkse gebruiksvoorwerpen zitten beide metalen verwerkt.

Goud

Het meest bijzondere van goud is dat het een metaal is die niet op aarde ontstaan is. Het is in theorie mogelijk om met behulp van kernreacties goud te produceren, dit zijn echter zulke kleine hoeveelheden en gaan gepaard met zoveel radioactieve straling dat het simpelweg niet de moeite waard is.

Al het goud wat momenteel op de aarde is is ontstaan miljarden jaren geleden op supergrote sterren. Deze sterren bestonden voordat onze zon er überhaupt was en waren wel 10 keer groter. Als deze sterren aan het eind van hun leven zijn (enkele tientallen miljoenen jaar oud) exploderen zij, bij deze explosie komt zoveel kracht vrij dat er kernreacties ontstaan die met gemak metalen als goud kan produceren. Dit goud wordt het heelal ingeslingerd en belandt uiteindelijk op ander sterren en planeten, en dus ook op de aarde. Dit is ook de reden waarom er op sommige plekken op de wereld veel goud in de grond zit (Zuid-Afrika) en op andere plekken bijna helemaal niks (Europa)

Goud is een buitenaards metaal, zeldzaam, zacht en roestvrij en wordt al duizenden jaren als zeer waardevol beschouwd. Al ruim voor Christus werd goud als betaalmiddel gebruikt. En ook nu is goud nog steeds erg gewild. Als gevolg van de economische crisis hebben veel mensen hun gespaarde euro’s omgezet in goud. Ook de Nederlandse staat bezit een grote lading goud als gedeeltelijke dekking van hun kas.

Omdat goud niet bij te drukken is zoals dat bij geld wel kan is het behoorlijk waardevast, en daarom ook populair bij handelaars en beleggers.

Goud wordt niet heel veel meer gebruikt voor muntgeld maar op vele andere gebieden nog wel veelvuldig toegepast. Zo wordt goud veel gebruikt bij producten die met elektronica te maken heeft, zoals connectoren. Ook in de ruimtevaart is goud een populair metaal, satellieten zijn aan de buitenkant vaak voorzien van een dun laagje goud, goud is namelijk uitermate geschikt om het zonlicht te weerkaatsen.

Inmiddels wat minder gebruikelijk zijn de gouden kronen die de tandarts op je afgebroken tand zet. En naast de gouden randjes op het servies en andere gebruiksvoorwerpen wordt goud voornamelijk gebruikt voor sieraden, niet alleen omdat het mooi is maar ook omdat het ervoor zorgt dat het niet gaat roesten.

Zilver

Net zoals goud is zilver miljarden geleden ontstaan toen ‘uitgebrande’ sterren explodeerden. Zilver komt niet alleen in een pure vorm voor maar zit ook in ertsen als argentiet en acanthiet. Ook zit er zilver in koper en lood en daarmee wordt zilver ook vaak gewonnen als bijproduct.

Zilver komt veel meer voor dan goud en is daarom minder zeldzaam, toch niet minder gewild. Zilver is samen met goud de meest populaire edelmetaal. Tot en met de 20e eeuw werd zilver zelfs nog voor muntgeld gebruikt, niet voor niet betekent in veel talen het woord geld zilver.

Waar goud vooral ter versiering dient wordt zilver juist gebruikt om gehele voorwerpen van te maken, te denken valt aan tafelzilver, kannen, kandelaars. Een belangrijke eigenschap van zilver is dat het elektriciteit heel goed geleid, het is echter te duur om er lange verbindingen mee aan te leggen maar het wordt wel veel gebruikt om componenten met elkaar te verbinden. Ook in de industrie wordt zilver veel gebruikt, bijvoorbeeld als katalysator.

Omdat zilver in veel producten wordt verwerkt is recycling een belangrijk onderdeel van het aanbod. Ongeveer een kwart van de totale zilver vraag wordt ingevuld door gerecycled zilver.

Het grote nadeel van zilver ten opzichte van goud is dat het kan oxideren, dat zorgt ervoor dat het duurdere goud vaker wordt verkozen boven zilver als het om toepassingen gaat die bloot staan elementen van de natuur.

Het gele glimmende goud en het witte glimmende zilver zijn beide edelmetalen, ontstaan toen miljarden jaren geleden grote sterren explodeerden en uiteindelijk bij ons op de aarde beland. Goud is het puurste edelmetaal en populair voor allerlei toepassingen, het is tegelijkertijd ook een zeldzaam metaal waardoor het veel meer waard is dan zilver. Zilver heeft als eigenschap dat het kan oxideren en komt veel meer voor, het is daarom minder waard maar net zoals goud erg in trek voor verwerking in sieraden, luxe versieringen en kunstwerken.