Categorieën
Eten & drinken

Wat is het verschil tussen groene thee en zwarte thee

Thee werd in China al duizenden jaren geleden voor Christus gedronken, nog maar relatief kort geleden (16e eeuw) maakten we in Europa kennis met thee. Groene thee en zwarte thee zijn de twee meest gedronken soorten theeën wereldwijd. De naam doet het misschien al wat vermoeden, maar zwarte thee heeft een sterkere smaak dan de groene thee.

Het verschil in smaak wordt natuurlijk gerealiseerd door de verschillende manieren van het verwerken van de theeblaadjes, het is vooral de mate van oxidatie die hierin een grote rol speelt. Bij oxidatie worden de theeblaadjes in een ruimte gelegd, deze vochtige ruimte wordt op een bepaalde temperatuur gebracht, hierdoor wordt de afbraak van de theeblaadjes versneld in gang gezet. De temperatuur, vochtigheid en duur bepalen wat voor een soort thee wordt gemaakt.

Het kenmerkende van groene thee is dat het hele oxidatie proces wordt overgeslagen. Nadat de theeblaadjes geplukt zijn worden ze direct dermate verhit dat er geen oxidatie op kan treden. Hierdoor gaat de groene kleur van de theeblaadjes niet verloren als ze te drogen worden gelegd.

Theeblaadjes waar zwarte thee van wordt gemaakt worden worden compleet geoxideerd. Deze oxidatie wordt ook nog eens versneld door de blaadjes te scheuren en aan te stampen. Doordat het afbraakproces volledig in gang is gezet verandert de kleur van de blaadjes van groen naar zwart.

Zwarte thee heeft een veel sterkere smaak, en behoudt deze ook voor lange tijd. Groene thee is bij lange na niet in staat om zijn smaak te behouden, na een jaar verliest groene thee zijn smaak. Sommige zwarte thee soorten kunnen hun smaak voor meer dan 50 jaar houden.