Categorieën
Wetenschap

Verschil hard water en zacht water

In Nederland zijn er ruim 200 bronnen waar ons kraanwater uit gehaald wordt, hierdoor is het onmogelijk dat het kraanwater in elke regio dezelfde samenstelling heeft. Dit onderscheid wordt uitgedrukt in waterhardheid. Dit gaat van zeer zacht water (0 tot 4 dH) naar zeer hard water (meer dan 30 dH).

Waterhardheid wordt gemeten aan de hand van de hoeveelheid calcium en magnesium (kalk) die erin zit. Des te kalkrijker, des te harder het water is. Water waar dus weinig kalk in zit is zacht water.

Vooral hard water kan vervelende gevolgen hebben, de kalk in het water blijft namelijk achter in en op alles waar het mee in aanraking komt. Door deze kalkaanslag zullen leidingen minder goed doorstromen en apparatuur minder goed werken, tegelijk zullen de energiekosten oplopen. En alhoewel hard water over het algemeen niet slecht voor de gezondheid is zal je wel merken dat je meer zeep en shampoo moet gebruiken om je lichaam schoon te boenen.

Zacht water aan de andere kant kenmerkt zich door een wat hoger natriumgehalte, en natrium in je drinkwater is nou niet bepaald gezond.

De Nederlandse bodem bestaat uit verschillende kalklagen, op de ene plek wat dikker dan de andere. Water wat langs een dikke kalklaag moet zal harder water opleveren, water wat langs een dunnere kalklaag komt zal dus zachter zijn.

Uiteindelijk zal een waterbedrijf water willen leveren wat niet te hard en niet te zacht is, ze gebruiken dan ook diverse technieken om het water te ontharden. Niet alleen is minder hard water een voordeel voor ons als consumenten, ook de waterbedrijven hebben te maken met kalkaanslag in hun leidingen met alle nadelige gevolgen van dien.

Of er nou hard of zacht water bij je uit de kraan komt, de kwaliteit ervan is dermate hoog dat je kraanwater in Nederland altijd kan drinken.