Categorieën
Techniek

Wat is het verschil tussen hardware en software

Om te kunnen functioneren heeft een computer twee essentiële elementen nodig, de hardware en de software.

De hardware bestaat uit alle fysieke componenten waar een computer uit bestaat. Het gaat hier om zichtbare onderdelen als het beeldscherm, de muis en het toetsenbord maar ook om de niet zichtbare onderdelen als de harde schijf, de videokaart en het moederbord.

Al deze hardware componenten hebben een zelfstandige functie maar het is juist de samenwerking met andere hardware componenten wat van de al die componenten een bruikbare computer maakt. Wel moeten deze hardware componenten eerst nog gerichte opdrachten krijgen voordat ze functie vervullen die ze moeten vervullen, deze gerichte opdrachten worden niet vastgelegd in de hardware maar in de software. Software stuurt de hardware componenten aan.

Ook binnen software kan je onderscheid maken tussen software wat je ziet en wat je niet ziet (maar vooral merkt). Het besturingssysteem is misschien wel de meest belangrijke zichtbare software. Een besturingssysteem zoals die van Windows, Linux of Apple bepaalt hoe goed alle hardware componenten met elkaar gaan samenwerken en hoe zich dat uit op je beeldscherm.

Naast het besturingssysteem is bekende software een programma als Word of Powerpoint. Toch spelen de meeste software handelingen zich achter de schermen af. Je vindt het misschien vanzelfsprekend dat het pijltje van je muis beweegt, maar dat dit zo gebeurt is door software bepaald. Het zelfde geldt voor je toetsenbord of voor het aansturen van je geluid.

Je kan een computer aanzetten enkel met behulp van de hardware, om een computer bruikbaar te maken heb je software nodig om de hardware aan te sturen. Zonder software kan de hardware niet de bruikbare functies uitvoeren.

Een hardware component heeft een bepaalde prestatielimiet, zo kan het zijn dat de software betere prestaties nodig heeft dan de hardware kan leveren. En alhoewel de opdrachten van de software altijd wel goed doorkomen kan het zijn dat de prestaties van de computer achterblijven. Dit zie je vaak bij spelen het van computerspelletjes, die stellen bepaalde eisen aan de hardware om optimaal te kunnen draaien. Kan de hardware dit niet leveren dan lijdt de prestatie van het spel hieronder, het spel kan bijvoorbeeld haperend beeld geven. Daarom is het altijd belangrijk om je software goed af te stemmen op de limieten van je hardware.

De reden dat een computer op een gegeven moment verouderd is dat het niet meer mee kan komen met de vereisten van de software. Los van de slijtage. Mede hierdoor zal een Windows computer na een jaar of drie alweer aan vervanging toe zijn, een Apple computer kent vaak een levensduur van zo’n 5 jaar.