Categorieën
Gezondheid

Wat is het verschil tussen een hartaanval en een hartstilstand

Je hart is het orgaan dat je in leven houdt. Als het goed is. Net zoals alle andere organen in je lichaam kan je hart ook opeens beginnen te haperen, dit zou een hartaanval of een hartstilstand kunnen zijn.

Je hart is verantwoordelijk voor de bloedcirculatie in je lichaam. Omdat je hart een spier is kan deze zich samentrekken en zuurstofrijk bloed via je aorta het lichaam inpompen. Het zuurstofarme bloed komt uiteindelijk via de rechterboezem in de longslagader terecht waar het de kooldioxide loost en weer verse zuurstof opneemt. Om dit proces altijd zonder problemen te laten verlopen is het van belang dat met name de bloedtoevoer richting het te allen tijde goed verloopt. Helaas is dat geen vanzelfsprekendheid.

Bij een hartaanval (of een hartinfarct zoals het officieel heet) wordt door vernauwingen in de kransslagaders de bloedtoevoer richting het hart compleet afgesloten, met als gevolg dat een gedeelte van het hart geen zuurstofrijk bloed meer krijgt waardoor het niet meer kan functioneren. Het gedeelte van het hart wat geen zuurstof meer krijgt zal eigenlijk bijna direct beginnen met afsterven, met een mogelijk algeheel hartfalen, ernstige hartritmestoornissen en de dood als gevolg.

Een hartaanval herken je door een drukkende en benauwde pijn op de borst, mogelijk kan deze pijn uitstralen naar de rug, maag, hals kaak en bovenarmen. De pijn is constant en ook in rust op hetzelfde niveau aanwezig. Als je na 5 minuten rust nog steeds dezelfde pijn ervaart dan is het hoogstwaarschijnlijk een hartaanval. Andere mogelijke symptomen van een hartaanval zijn zweten, misselijkheid en overgeven. Het is van belang dat iemand met een hartaanval zo snel mogelijk naar het ziekenhuis gaat (bel 112!), daar wordt door middel van dotteren de bloedtoevoer richting het hart weer hersteld.

Vooral mensen die roken, ongezond eten (en overgewicht hebben), een hoge bloedruk hebben en die diabetes hebben hebben een verhoogde kans op vernauwingen in de kransslagaders.

Bij een hartaanval krijgt het functioneren van het hart een behoorlijke opdoffer en kan zelfs helemaal uitvallen. Een hartstilstand. Als een hart in zijn geheel niet meer functioneert dan krijgt het gehele lichaam geen zuurstof meer toegediend, vooral de hersenen hebben hier ernstig van onder te leiden. Het is daarom van groot belang dat iemand met een hartstilstand zo snel mogelijk gereanimeerd wordt. Des te sneller er weer zuurstof naar de hersenen gaat des te kleiner is de kans dat er blijvende schade optreedt.

Vaak is bij een hartstilstand het hart wat in de war, het trekt ongecontroleerd samen en doet niet meer wat hij moet doen. Om dit te doorbreken kan iemand met een hartstilstand gedefibrilleerd worden, met behulp van een elektrische schok wordt het hart eigenlijk weer ge-reset. De moderne defibrillator kan tegenwoordig zelf meten of defibrilleren nodig is of dat er juist mond op mond beademing nodig is. Met een defibrillator in de buurt (en iemand die hem kan gebruiken) heb je tegenwoordig meer kans op het overleven van een hartstilstand dan elke minuut langer dat je op een ambulance moet wachten.

Een hartaanval of hartinfarct kan een hartstilstand als gevolg hebben. Een hartstilstand kan echter ook optreden door verdrinking of door elektrocutie, en is dus niet onlosmakelijk verbonden met een hartaanval.