Categorieën
Natuur

Verschil hert en ree

Zowel herten als reeën komen voor in de Nederlandse natuur. Veel mensen zullen als associatie met het hert hebben dat deze groot is en een gewei heeft. Het idee van een ree zal juist zijn dat het gaat om gewei-loze kleine hertjes die qua formaat veel weg hebben van geiten. De uitleg waarom je een ree best wel een hert mag noemen, maar waarom je andersom een hert niet per definitie een ree mag noemen.

Als iemand tegen jou zegt dat hij een hert heeft gezien tijdens een wandeling door het bos dan zou je hem moeten vragen wat voor een soort hert het was. Wat je associatie ook is wanneer je het woord hert hoort, het klopt officieel niet. Er bestaan namelijk verschillende soorten herten, of eigenlijk moet je zeggen, hertachtigen. Hertachtigen is een overkoepelende naam voor een soort herkauwende evenhoevigen. Belangrijkste kenmerken van hertachtigen (of in het kort herten zijn) zijn de korte (bruinige) vacht, klein staartje, slanke poten en ogen aan de zijkant van het hoofd. De meeste mannetjesherten hebben een gewei.

Bekende herten zijn het edelhert, damhert, eland, rendier en ree. Het aller beroemdste hertje is natuurlijk Bambi, een witstaarthert.

De ree is een klein soort hert wat eigenlijk in heel Nederland wel voorkomt. Je zou het formaat van een ree kunnen vergelijken met dat van een geit, alleen is een ree slanker en staat hoger op zijn poten. De vacht van een ree is in de zomer roodbruin en in de winter grijsbruin zwartachtig, vooral de wintervacht van de ree is uitstekende camouflage. De reebok (het mannetje) heeft een bescheiden gewei, de reegeit (het vrouwtje) komt vaak niet verder dan twee knobbels.

Qua leefgebied is het opvallend dat ze niet geneigd zijn om naar een ander leefgebied te verhuizen, daarbij moet wel gezegd dat door inspanningen van het Staatsbosbeheer er vaak ook geen reden is om op te zoek te gaan naar een andere omgeving, het leefgebied van reeën wordt vaak goed beschermd tegen bijvoorbeeld jagers, loslopende honden en verkeer. Reeën kennen daarnaast binnen Nederland geen natuurlijke vijanden en zijn daarom volop aanwezig.

Als je een hertachtige in Nederland aantreft zal het negen van de tien keer om een ree gaan, als je niet op de Veluwe of bij de Oostvaardersplassen bent althans, daar lopen ook veel edelherten en damherten rond.