Categorieën
Wetenschap

Verschil weer en klimaat

Hét onderwerp van gesprek is in Nederland vaak hetzelfde, namelijk ‘het weer’. ‘Niets is zo veranderlijk als het weer’, als je naar het weer in Nederland kijkt ten minste. Het weer is de toestand van de dampkring op een bepaalde tijd en op een bepaalde plaats. De belangrijkste kenmerken van het weer zijn de temperatuur, neerslag en wind. Het weer is elke dag anders en afhankelijk van veel factoren.

Wanneer je het hebt over het klimaat heb je het over het gemiddelde weer over 30 tot 40 jaar. Ook bestrijkt het een veel groter gebied dan het weer. Uitzonderlijk weer, zoals een hele warme zomer of een natte winter worden meegenomen in gemiddelden en veranderen niet zo snel een heel klimaat.

Pas wanneer er járen achtereen zomers heel warm zijn is er een mogelijkheid dat het klimaat verandert. Over de duizenden/miljoenen jaren bekeken zijn de klimaten over de wereld veel veranderd. Zo heeft Nederland een tropisch regenwoud gekend, maar ook ijstijden. Dit heeft onder andere te maken met de platentektoniek en de verschuivingen van de aardplaten.

Tijdens het tropische klimaat lag Nederland ongeveer ten hoogte van de evenaar.

Het weer is veranderlijk en plaatslijk, klimaat is het gemiddelde weer over dertig tot veertig jaar en bestrijkt een veel groter gebied.