Categorieën
Leefstijl

Verschil homofilie en homoseksualiteit

Een homo of een lesbienne is een homofiel of homoseksueel, in de spreektaal wordt er met homofilie en homoseksualiteit exact hetzelfde bedoeld. Als je kijkt naar de precieze betekenis van beide woorden dan zit er toch wel een verschil tussen.

Homofilie betekent letterlijk je aangetrokken voelen tot iemand van het eigen geslacht. Een homofiel is bevriend met iemand van hetzelfde geslacht. Dit zou eigenlijk betekenen dat een ieder met vrienden van hetzelfde geslacht homofiel is, de aanduiding homofilie wordt echter uitsluitend gebruikt voor mensen die, in tegenstelling tot de heterofiel, op zoek is naar een relatie met iemand van hetzelfde geslacht.

De term homofilie werd voornamelijk vanaf de jaren veertig tot en met de jaren zeventig gebruikt. Vanaf de jaren tachtig ging men ter vervanging van homofilie steeds vaker het woord homoseksualiteit gebruiken, een homoseksueel is iemand die zich aangetrokken voelt tot een liefdesrelatie, met de daarbij horende seks, met iemand van hetzelfde geslacht.

Homofilie is eigenlijk een nette benaming voor waar er eigen homoseksualiteit wordt bedoeld. Homofilie heeft de lading eigenlijk nooit goed gedekt.

Een vrouw die op vrouwen valt wordt lesbisch genoemd, een man die op mannen valt wordt homo genoemd. Lesbiennes en homo’s zijn allebei homoseksueel, vroeger werden ze homofiel genoemd.