Categorieën
Eten & drinken

Verschil honger en trek

“Honger? In de oorlog had je pas honger!” Grote kans dat je deze of een soortgelijke zin wel eens hebt aangehoord toen je zei dat je honger had. Vaak gevolgd door de zin “Je hebt geen honger, maar je hebt trek”.

Honger is niets anders dan een waarschuwingssignaal van je lichaam dat het per direct eten nodig heeft. Honger ontstaat vaak doordat een persoon voor een langere periode niet genoeg of helemaal geen voedzaam voedsel tot zich kan nemen of heeft genomen. Het eerste hongergevoel treedt op 12 tot 24 uur nadat je voor het laatst gegeten hebt. Naast dat dat je een gammel gevoel krijgt begint je maag samen te trekken. Dit samentrekken kan gepaard gaan met pijn of steken, deze steken kunnen op den duur wel bijna een uur aanhouden. Het hoogtepunt van deze hongerpijnen ligt rond de 4 dagen en zal daarna afzwakken maar nooit verdwijnen. Vooral bij jonge mensen waarvan de spijsvertering actief is zal honger voor hevige pijnen zorgen.

Honger heeft als logisch gevolg dat je in een rap tempo spieren en vetweefsel verliest, je lichaam krijgt geen energie meer binnen om normaal te functioneren met uiteindelijk de dood als gevolg. Daarbij wel de opmerking dat in één keer veel eten na een periode van hongersnood ook niet verstandig is, het lichaam kan dit niet aan waardoor ook dit ervoor kan zorgen dat diegene komt te overlijden.

De kans is dus erg klein dat jij echt honger hebt wanneer je aan tafel gaat zitten voor het avondeten. Je hebt trek oftewel een lust om te eten (eetlust). Trek is niks anders dan een verlangen naar eten, een signaaltje wat vanuit je hersenen wordt gegeven. Als je kon kiezen zou je bij trek het liefst iets eten wat je ook lekker vindt, daarom wordt trek ook wel regelmatig lekkere trek genoemd. Wie zijn lichaam een beetje kent weet dat je lekker eten ook moet afwisselen met energierijk eten, anders kom je de dag niet door.

Honger is een signaal dat het lichaam direct eten nodig heeft om zo goed te blijven functioneren, het belangrijkste hongersignaal is pijnlijke steken in de buik. De eerste hongersignalen treden vaak op 12 tot 24 uur nadat je geen eten meer hebt gehad. Trek is een verlangen naar eten, niet omdat je lichaam moet overleven maar gewoon omdat je er zin in hebt. Dit signaal krijg je vanuit je hersenen. Als je honger hebt neem je genoegen met het eten wat voor handen is, ook al laat je dat normaal liever staan.