Categorieën
Vakantie

Verschil hoogseizoen en laagseizoen

Een van de belangrijkste vragen die je jezelf stelt als je op vakantie gaat is: “Wanneer?” Het hangt natuurlijk heel erg van de vakantie af, wintersporten in augustus wordt wat lastig. Daarnaast is het de vraag hoeveel vakantiedagen je hebt en hoe je die gaat indelen.

Soms ben je gebonden aan vaste vakanties, doordat er bijvoorbeeld kinderen mee gaan. Die mogen niet zomaar vrij van school als ze vijf jaar of ouder zijn, tenzij daar een hele goede reden voor is.

Het verschil tussen hoogseizoen en laagseizoen kan je eigenlijk al grotendeels verklaren door de gebondenheid die kinderen met zich meebrengen of als je zelf in bijvoorbeeld het onderwijs werkt.

Wanneer je in het hoogseizoen op vakantie gaat, betekent het dat half Nederland op dat moment ook op vakantie gaat. Heel veel mensen hebben nou eenmaal kinderen en die hebben vaste schoolvakanties. Of zoals met de voorjaarsvakantie wordt Nederland opgedeeld in drie regio’s, Noord- Midden- en Zuid-Nederland en hebben deze drie delen om de beurt een week vakantie.

Wanneer je kijkt naar vraag en aanbod is het logisch dat wanneer veel mensen tegelijkertijd op vakantie gaan, de recreatie ondernemers daar slim op inspelen door hun prijzen op dat moment te verhogen. Dus waar een vier persoons bungalow in het laagseizoen €350 per week kost, is dat in het hoogseizoen zomaar het dubbele. Kwestie van vraag en aanbod op elkaar afstemmen.

Daarnaast heb je niet alleen te maken met de vakanties van Nederland, wanneer je in de zomer ergens in Europa op vakantie wilt gaan, moet je er rekening mee houden dat veel andere Europese landen ook vakantie vieren. Het hoogseizoen in de zomer loopt ongeveer vanaf 1 juli tot eind augustus. Het weer is dan voor velen het meest prettig en men wil graag het zekere voor het onzekere nemen en trekt massaal naar het zuiden. Welbekend zijn de zwarte zaterdagen, (de zaterdagen rond eind juli begin augustus) wanneer half Europa tegelijkertijd op vakantie richting het zuiden gaat om vakantie te vieren en er kilometers lange file’s ontstaan in Frankrijk. Wat mede komt doordat bijna alle huisjes, bungalows, tenten of stacaravans die je in Frankrijk huurt hun wisseldag hebben op zaterdag.
De pensionada’s de DINKY’s (dubbel inkomen no kids) en alle andere mensen die niet gebonden zijn aan het hoogseizoen, zijn liefhebbers van vakanties in het laagseizoen. Die gaan op vakantie als de prijzen gunstig zijn en er weinig drukte is zodat ze op hun dooie gemak van de rode/blauwe piste af kunnen skiën of zich in alle rust bij het zwembad van het hotel begeven zonder last te hebben van gekrijs van kinderen om zich heen. Een nadeel kan zijn dat sommige faciliteiten gesloten of beperkter open zijn, juist omdat het zo rustig is, dat is iets om rekening mee te houden.

Kortom, wanneer we het hebben over het hoogseizoen staat dat gelijk aan duur en druk. De prijzen van vliegtickets, accommodaties, campings, hotels en allerlei andere faciliteiten stijgen doordat het aantal mensen dat er gebruik van wil maken ook stijgt. Op vakantie in het laagseizoen is goedkoper en rustiger.