Verschil hub en switch

Als je in de weer gaat met het aanleggen van een computernetwerk zal je bepaalde hardware nodig hebben om alle data in goede banen te leiden. Bekende netwerk apparaten zijn een hub en een switch.

Bij een klein netwerk van bijvoorbeeld twee computers en een printer kan je de twee computers verbinden met een cross over kabel. Zo kan je gegevens van de ene computer naar de andere computer sturen, je kan bestanden delen en een printopdracht sturen. Als je een groter netwerk aan wil leggen van meerdere computers en randapparatuur dan voldoet een cross over kabel niet meer en moet je meer geavanceerde hardware inzetten om het netwerk naar behoren te laten werken.

Een hub is een simpel apparaat wat meerdere computers met elkaar verbindt. Het gebrek van een hub is dat het niet kan onderscheiden voor welke data de computer bestemd is, in de praktijk betekent dit dat wanneer computer 1 een pakketje gegevens naar computer 2 wil sturen de hub dit voor het gemak ook naar computer 3 en computer 4 stuurt in het netwerk. Op het moment dat computer 1 dat pakketjes gegevens verstuurd kunnen de andere computers in het netwerk geen gegevens versturen. Computers die zijn aangesloten op een hub zullen wachten totdat de lijn vrij is om hun data te versturen, constateren twee computer tegelijk dat de lijn vrij is en versturen zij hun data dan ontstaat er een botsing waardoor de gegevens niet aan zullen komen. Na een botsing wachten de computers een willekeurige tijd alvorens te controleren of de lijn binnen het netwerk vrij is.

Als teveel computers in een hub netwerk gegevens proberen te versturen en in de wacht worden gezet is de kans dat het netwerk vastloopt groot. Als computer 1 gegevens naar computer 2 stuurt betekent dit niet dat computer 3 en computer 4 deze gegevens ook echt ontvangen, het pakketje data gaat wel de kabel in richting de computer maar wordt verder niet verwerkt. Het is echter wel mogelijk voor computer 3 en computer 4 om de gegevens af te tappen, als ze zouden willen en daar de technische kennis voor hebben. Dit is naast de kans op data botsingen ook een groot nadeel van gebruik van een hub, de gegevens die over het netwerk gaan te onderscheppen aangezien de data maar over 1 lijn gaat en bij alle computers via dezelfde ingang binnenkomt.

Tegenwoordig is een hub dan ook niet meer erg geschikt voor een uitgebreid netwerk, een switch is dat wel. Een switch is niets anders dan een verbeterde versie van de hub die wel in staat is om data signalen te herkennen en door te sturen naar de juiste computer. Voor wie de data bestemd is wordt gedefinieerd aan de hand van het MAC-adres (een uniek nummer gekoppeld aan de netwerkkaart). Doordat de signalen worden doorgegeven aan de hand van het MAC adres is het voor andere computers in het netwerk onmogelijk om de verstuurde gegevens op te pikken, tenzij deze computers weten om welke MAC adressen het gaat. Daarnaast kunnen gegevens niet met elkaar botsen en is het dus mogelijk dat alle computers in het netwerk tegelijk data pakketjes versturen naar elkaar.

In de moderne huishoudens waar tegenwoordig meerdere computers en multimedia apparaten in een netwerk hangen is het onverstandig om een hub te gebruiken (tegen elkaar gamen is dan praktisch onmogelijk), een switch kan met gemak al het dataverkeer aan. Een hub is een simpel netwerk apparaat die het beste werkt als er niet al teveel gegevens over het netwerk verstuurd moeten worden. Een aantal jaren geleden zou de prijs je nog doen kunnen besluiten om toch voor een hub te gaan, maar inmiddels zijn switchen qua prijs even voordelig als een hub. Wil je een netwerk die in de toekomst al het verkeer aan moet kunnen, kies dan voor een switch.