Categorieën
Taal

Verschil impliciet en expliciet

Expliciet en impliciet liggen wat betreft de klank dicht bij elkaar, qua betekenis staan ze lijnrecht tegenover elkaar. Desalniettemin worden beide termen vaak door elkaar gebruikt wat nogal eens voor verwarring kan zorgen.

Impliciet betekent eigenlijk indirect iets vertellen of uitdrukken. Wanneer iemand iets impliciet tegen jou zegt dan zou je dat kunnen omschrijven als suggestief, er wordt in een indirecte bewoording aangegeven waar de spreker naar toe wil of op doelt.

Als jij iemand een cd van Jan Smit cadeau doet en diegene zegt vervolgens dat hij alleen maar van Engelstalige muziek houdt, dan zegt hij impliciet dat hij niet een heel geweldig cadeau vindt. Zonder zijn mening over de muziek van Jan Smit te ventileren.

Expliciet aan de andere kant betekent direct iets vertellen of uitdrukken. Iemand die zich expliciet uitdrukt zal geen twijfel laten bestaan over wat hij precies bedoelt.

In het voorbeeld van de Jan Smit cd zal de ontvanger van het cadeau zeggen dat hij het presentje niet kan waarderen omdat hij geen liefhebber is van Nederlandstalige muziek, en al helemaal geen liefhebber van de muziek van Jan Smit is.

Je enkel in expliciete bewoordingen uitdrukken kan door andere mensen als onbeleefd en ongemakkelijk ervaren worden, aan de andere kant kan een impliciete houding voor verwarring zorgen omdat de aanhoorder de meer suggestieve informatie niet juist interpreteert.