Categorieën
Gadgets

Verschil iPhone 12 en iPhone 12 Pro

De opvolgers van de elfde generatie iPhones bestaat uit vier varianten. De iPhone 12, de iPhone 12 Pro, de iPhone 12 Mini en de iPhone 12 Pro Max. Waar de iPhone 12 mini een kleine variant is van de reguliere iPhone 12 en de iPhone 12 Pro Max een grotere variant van de iPhone 12 Pro.

Het volstaat dus om de verschillen tussen de iPhone 12 en iPhone 12 Pro uit te lichten, omdat dit ook al de specificaties dekt van de Mini en de Pro Max.

Uiteraard is de iPhone 12 Pro technisch gezien de betere van de twee. Maar dit betekent absoluut niet dat de gewone iPhone 12 de mindere is. Welke 12e generatie iPhone het beste bij je past is afhankelijk van welke wensen jij als eindgebruiker hebt.

De looks

Ze hebben met het design van de iPhone 12 en 12 Pro zich duidelijk laten inspireren door de iPad Pro. De nieuwe iPhones hebben minder ronden en meer platte randen. Ze hebben veel weg van de iPhone 5.

In vergelijking met de recente generaties zijn de iPhone 12 en 12 Pro iets lichter en iets kleiner. Met name het verschil tussen de iPhone 11 en iPhone 12 is duidelijk waarneembaar als je deze in hand hebt. Volgens Apple zelf is de iPhone 12 11% dunner en 16% lichter dan voorganger iPhone 11.

Opvallend verschil in het gebruikte materiaal is dat de iPhone 12 hoofdzakelijk van aluminium gemaakt is, de iPhone 12 Pro is gemaakt van staal (RVS). Een praktisch ongemak die hier uit voortvloeit is de gevoeligheid voor vingerafdrukken. Op staal blijven die over het algemeen sneller achter, een te verwaarlozen nadeel omdat de kans groot is dat je een telefoonhoesje om je iPhone doet.

De schermen

De iPhone 12 en iPhone 12 Pro hebben hetzelfde scherm als de iPhone 11 Pro en 11 Pro Max, het Super Cinema XDR-display. Schermen van uitstekende kwaliteit. Onderling is er tussen de 12 en 12 Pro dus geen verschil, de iPhone 12 maakt echter wel een grote stap voorwaarts in vergelijking met de voorganger, de iPhone 11.

Echt nieuw ten opzichte van de iPhones 11 is dat de iPhones 12 een “Ceramaic Shield” hebben. Deze keramische vernuftigheid moet het scherm dermate ten goede komen dat de kans 4 keer kleiner is dat het scherm kapot gaat bij een val. Dit betekent nog steeds niet dat het scherm onbreekbaar is, in de praktijk kan een scherm van de iPhone 12 en de iPhone 12 Pro al bij de eerste val kapot vallen natuurlijk.

De chip

Net zoals de iPad Air 2020 bevat de twaalfde generatie iPhones de nieuwe A14 Bionic chip. Een geheel nieuwe chip die door de aanwezigheid van meer transistors de CPU en GPU nog krachtiger maakt.

Deze nieuwe chip zit in de iPhone 12 en de iPhone 12 Pro en is zeer voordelig in de werking van functies als gezichts- en spraakherkenning, maar het vergroot ook de capaciteit van zelfleerzaamheid van beide iPhones. Deze stap naar de nieuwe chip merk je pas echt als je vanaf iPhone komt die voor de iPhone 11 ligt.

Aan de andere kant weten de iPhone 12 en de iPhone 12 Pro de snelheid van de A14 Bionic chip niet optimaal te benutten, de iPad Air 2020 komt namelijk met dezelfde chip sneller uit de test.

De chip mag dan bij beide iPhones dan wel hetzelfde zijn, er is wel een verschil in het interne werkgeheugen. De iPhone 12 moet het doen met 4 gigabyte RAM en de iPhone 12 Pro met 6 RAM geheugen.

De batterij

De iPhone 12 en iPhone 12 Pro hebben exact dezelfde accu, dit betekent natuurlijk niet dat beide accu’s het even lang volhouden. Opvallend is dat de batterij van de iPhone 12 Pro even lang meegaat als de batterij van de iPhone 11 Pro, de iPhone 12 accu gaat echter niet zo lang mee als de accu van de iPhone 11. En als je dan puur kijkt naar de iPhone 12 en 12 Pro dan komt geen enkele als slechtste uit de test.

Foto en video

De camera van de twaalfde generatie iPhones heeft echt wel stappen vooruit gemaakt ten opzichte van de vorige generatie. Deze verbetering komt vooral tot uiting bij foto’s zonder veel omgevingslicht. Hier doet het diafragma van f /1.6 (was 1.8) zijn werk.

Uiteindelijk is het grote verschil tussen de iPhone 12 en iPhone 12 Pro natuurlijk de derde lens die op de 12 Pro zit. Deze derde lens is een telelens met dubbele optische zoom. De iPhone 12 Pro maakt ook al gebruik van de techniek dat een sensor de afstand kan meten tot objecten en personen.

En als het dan om video gaat dan weet je direct waarom er Pro achter de iPhone 12 Pro staat. De iPhone 12 Pro een bereik heeft van 60 fps bij 4k, de iPhone 12 komt slechts tot 30 fps bij 4k.

Slim klaar voor 5G

Uiteraard zijn de iPhone 12 en iPhone 12 Pro technisch helemaal klaar voor 5G. De iPhones komen met een slimme datamodus, hiermee kiest de iPhone altijd voor het meest snelle netwerk, niet alleen handig voor het gebruikersgemak maar ook voor de levensduur van de accu.

De prijzen

De iPhone 12 en iPhone 12 Pro hebben veel te bieden, en daar betaal je voor. De prijzen gaan vanaf 800 (iPhone Mini) naar 900 euro (iPhone 12 64 gig) en van 1159 euro (iPhone 12 Pro 128 gig) tot 1609 euro (iPhone 12 Pro Max 512 gig).

Een enorme prijs-reeks wat de keuze voor de iPhone 12 of iPhone 12 Pro onnodig complex maakt. Want de verschillen tussen de iPhone 12 en de iPhone 12 Pro zijn eigenlijk zo klein dat de keuze voor de iPhone 12 altijd wel een veilige is. Die meerprijs voor de iPhone 12 Pro is het niet echt waard. Als de camera zo belangrijk voor je is kan je het uitgespaarde geld beter investeren in een spiegelreflexcamera van Nikon of Canon.