Categorieën
Gadgets

Verschil iPhone en smartphone

Ruim 10 jaar geleden was je tevreden met een telefoon die kon bellen en sms’en, maar vooral de zakenwereld ging steeds meer verlangen naar een totaaloplossing. Dus niet alleen bellen, maar ook het beheren van de agenda of aantekeningen maken. De PDA deed toen zijn intrede, wat eigenlijk een klein computertje was waar je ook mee kon bellen en sms’en.

Je kan zeggen dat die generatie PDA’s de eerste smartphones waren, slimmere telefoons, geavanceerde telefoons die draaien op een speciaal ontworpen besturingssysteem. PDA’s kenden eigenlijk geen fun-factor, en waren vooral erg functioneel, zakelijk gezien.

Apple kwam eigenlijk met de eerste smartphone die juist helemaal gericht was op de particuliere markt, de iPhone. De eerste iPhone werd in 2005 op de markt gebracht, en pas rond 2010 waren andere telefoonmerken in staat om concurrerende modellen op de markt te brengen. Apple heeft met de iPhone de standaard gezet voor de huidige generatie smartphones. Een smartphone van deze tijd moet kunnen bellen, sms’n, internetten (overal), gamen, muziek afspelen (ook radio), foto’s en filmpjes maken, agenda beheren, een gps bevatten en at the end moet je alles kunnen synchroniseren met de bijbehorende applicaties op je computer.

Een iPhone is een smartphone, maar een smartphone is tegenwoordig niet per se een iPhone.