1. Home
  2. Technologie & Innovatie
  3. 4G en 5G: Wat is het verschil?

4G en 5G: Wat is het verschil?

4G en 5G zijn beide technologieën om met je telefoon snel internet te gebruiken. Het grootste verschil is dat 5G veel sneller is dan 4G, waardoor je sneller filmpjes kan kijken en games kan spelen zonder haperingen. Ook kan 5G meer telefoons tegelijk aan zonder dat het internet langzamer wordt.

4G

4G, wat staat voor de vierde generatie van mobiele netwerktechnologie, volgde 3G op en bracht een grote sprong voorwaarts in de snelheid en betrouwbaarheid van mobiel internet. Voordat 4G er was, waren de mogelijkheden om video’s te streamen, online games te spelen of grote bestanden te downloaden beperkt door de snelheid van 3G-netwerken.

Met de komst van 4G werd alles anders. Deze technologie maakt gebruik van geavanceerde communicatietechnieken om hogere datasnelheden mogelijk te maken. In de praktijk betekent dit dat je met 4G veel sneller kunt surfen op het internet, video’s kunt streamen zonder lange laadtijden en bestanden kunt downloaden in een fractie van de tijd die het voorheen kostte. Een typische snelheid voor 4G-netwerken ligt tussen de 20 en 100 megabits per seconde (Mbps), maar deze snelheden kunnen variëren afhankelijk van de netwerkbelasting en dekking.

Een ander belangrijk aspect van 4G is de latency, ofwel de reactiesnelheid van het netwerk. Bij 4G is de latency veel lager dan bij 3G, wat betekent dat de tijd tussen het versturen van data vanaf je telefoon en het ontvangen van de reactie (bijvoorbeeld bij online gaming) veel korter is. Dit zorgt voor een soepelere en responsievere online ervaring.

4G heeft ook de weg geëffend voor de ontwikkeling van nieuwe toepassingen en diensten, zoals HD-tv op mobiele apparaten, geavanceerde navigatiediensten en internet-of-things (IoT) toepassingen, waarbij alledaagse objecten verbonden zijn met het internet.

Hoewel 4G een enorme vooruitgang betekende ten opzichte van 3G, heeft het ook zijn beperkingen, vooral als het gaat om capaciteit en dekking in drukbevolkte gebieden. Dit heeft geleid tot de ontwikkeling van de volgende generatie netwerktechnologie: 5G.

4G

5G

5G staat voor de vijfde generatie van mobiele netwerktechnologie en is de opvolger van 4G. Het is ontworpen om een gigantische sprong voorwaarts te bieden in snelheid, reactietijd (latency) en het aantal apparaten dat tegelijkertijd verbonden kan zijn. Dit opent de deur naar een wereld vol nieuwe mogelijkheden, van zelfrijdende auto’s tot geavanceerde slimme steden.

Een van de grootste voordelen van 5G is de snelheid. 5G-netwerken kunnen snelheden bereiken die vele malen hoger zijn dan 4G, met pieken die kunnen oplopen tot 10 gigabits per seconde (Gbps). Dit betekent dat je in theorie een HD-film in enkele seconden kunt downloaden, vergeleken met de minuten of zelfs uren die dit bij oudere technologieën kan duren.

Naast de snelheid is ook de reactiesnelheid, of latency, van 5G veel beter dan bij 4G. 5G kan een latency hebben van slechts 1 milliseconde (ms), wat essentieel is voor toepassingen die real-time reacties vereisen, zoals online gaming, virtual reality (VR) en het besturen van drones of zelfrijdende voertuigen.

5G maakt ook gebruik van een breder spectrum aan frequenties, waaronder hogere frequenties die voorheen niet gebruikt werden voor mobiele netwerken. Dit helpt om meer data tegelijk te versturen, maar heeft als nadeel dat hogere frequenties minder ver reiken en moeilijker door obstakels zoals gebouwen heen komen. Om dit probleem te overwinnen, worden 5G-netwerken opgebouwd uit een dicht netwerk van kleine zendstations, wat zorgt voor een brede dekking en een stabiele verbinding.

Een ander belangrijk kenmerk van 5G is de mogelijkheid om netwerkslicing toe te passen. Dit betekent dat binnen hetzelfde netwerk verschillende virtuele netwerken gecreëerd kunnen worden met elk hun eigen specifieke eigenschappen, om zo beter te voldoen aan de behoeften van verschillende soorten toepassingen.

Met al deze voordelen belooft 5G een revolutie te ontketenen in de manier waarop we leven en werken, door het mogelijk maken van slimme steden, geavanceerde gezondheidszorg op afstand en een naadloze connectiviteit van miljarden apparaten over de hele wereld.

5G

Het verschil tussen 4G en 5G

Wanneer we 4G vergelijken met 5G, duiken we in een wereld van technologische vooruitgang die onze manier van leven en communiceren drastisch verandert. Het meest opvallende verschil tussen deze twee generaties mobiele netwerktechnologieën is de snelheid. 5G is ontworpen om veel sneller te zijn dan 4G, met de potentie om snelheden te bereiken die tot 100 keer sneller zijn. Dit betekent dat activiteiten zoals het downloaden van films, streamen van hoge kwaliteit video’s en online gamen veel efficiënter gebeuren op 5G, zonder de frustrerende vertragingen die soms ervaren worden op 4G-netwerken.

Een ander cruciaal verschil is de reactietijd, of latency. 5G belooft een latency van slechts 1 milliseconde (ms), wat een bijna onmiddellijke reactie op commando’s mogelijk maakt. Dit is een aanzienlijke verbetering ten opzichte van 4G, waar de latency hoger is. Deze verbetering in latency is vooral belangrijk voor toepassingen die real-time respons vereisen, zoals zelfrijdende auto’s, telegeneeskunde en online gaming.

5G introduceert ook een concept genaamd netwerkslicing, waarmee een fysiek netwerk in meerdere virtuele netwerken kan worden verdeeld om verschillende behoeften en diensten te ondersteunen. Dit staat in contrast met 4G-netwerken, die een one-size-fits-all benadering hanteren. Netwerkslicing in 5G-netwerken maakt een meer gepersonaliseerde en efficiënte netwerkervaring mogelijk, met de mogelijkheid om aan specifieke vereisten van verschillende toepassingen en diensten te voldoen.

De capaciteit van 5G-netwerken is ook een aanzienlijk voordeel, waardoor veel meer apparaten tegelijkertijd verbonden kunnen zijn zonder verlies van prestaties. Dit is cruciaal in een tijdperk waarin het aantal verbonden apparaten per persoon blijft groeien, en ondersteunt de ontwikkeling van Internet of Things (IoT)-toepassingen, van slimme huizen tot geavanceerde industriële automatisering.

Echter, de implementatie van 5G brengt ook uitdagingen met zich mee, waaronder de noodzaak van dichtere netwerken van zendmasten vanwege het gebruik van hogere frequenties die minder ver reiken en moeilijker door obstakels gaan. Dit kan leiden tot hogere kosten en complexere installaties. Aan de andere kant biedt 4G al een betrouwbare dekking met een uitgebreide infrastructuur die minder intensief is om te onderhouden.

Samengevat, terwijl 4G ons een wereld van sneller mobiel internet en meer connectiviteit heeft gebracht, belooft 5G deze vooruitgang te versnellen, met ongekende snelheden, lagere latency en de capaciteit om een toekomst te ondersteunen vol slimme technologieën en naadloze digitale ervaringen.

Veelgestelde Vragen

Kan mijn huidige telefoon 5G gebruiken?

Niet alle telefoons kunnen 5G gebruiken. Alleen nieuwere modellen die specifiek ontworpen zijn voor 5G-netwerken kunnen van deze technologie profiteren. Als je telefoon een paar jaar oud is, ondersteunt deze waarschijnlijk alleen 4G.

Is 5G beschikbaar in alle gebieden?

5G wordt nog uitgerold en is momenteel beschikbaar in bepaalde steden en gebieden. De dekking wordt wereldwijd uitgebreid, maar het kan nog even duren voordat 5G overal beschikbaar is. In de tussentijd blijven 4G-netwerken de standaard voor mobiele connectiviteit.

Zal 4G verdwijnen als 5G volledig is uitgerold?

Hoewel 5G uiteindelijk de standaard wordt, zullen 4G-netwerken nog lang naast 5G blijven bestaan. Veel apparaten en diensten vertrouwen op 4G en het zal tijd vergen voordat alles overgezet kan worden naar 5G.

Verbruikt 5G meer data dan 4G?

5G zelf verbruikt niet noodzakelijk meer data, maar vanwege de hogere snelheden en betere prestaties kun je geneigd zijn om meer inhoud te streamen of te downloaden, wat kan leiden tot een hoger dataverbruik.

Is 5G veilig?

Net als 4G voldoet 5G aan internationale veiligheidsnormen. Ondanks zorgen over de nieuwe technologie, tonen onderzoeken aan dat 5G, mits correct geïmplementeerd en binnen de vastgestelde veiligheidsgrenzen, veilig is voor de volksgezondheid.

Wat kan ik met 5G doen dat niet kan met 4G?

Met 5G kun je genieten van aanzienlijk hogere snelheden, wat betekent dat downloaden, streamen en online gamen veel sneller en soepeler gaat. Daarnaast maakt 5G nieuwe toepassingen mogelijk zoals augmented reality (AR) en virtual reality (VR) ervaringen, slimme steden en geavanceerde IoT-toepassingen die vereisen dat grote hoeveelheden data snel worden verwerkt met minimale vertraging.

 


Jouw eigen artikel op verschil.nl of samenwerken? Mail met info@verschil.nl. Deze website is een initiatief van Iskandar Venema. 

Laatste aanpassing op 12 februari 2024

Heeft dit artikel je geholpen?

Ook uit deze categorie