1. Home
 2. Technologie
 3. 4G en 5G: wat is het verschil?

4G en 5G: wat is het verschil?

4G en 5G zijn twee technologieën die het voor ons mogelijk maken om onze telefoons en andere apparaten te gebruiken om toegang te krijgen tot internet en met elkaar te communiceren. 4G bestaat al een tijdje, maar 5G is een nieuwere en snellere versie. In dit artikel leggen we de belangrijkste verschillen tussen de twee uit en waarom 5G zo belangrijk is.

Wat is 4G?

4G is een type mobiel netwerk waarmee we onze telefoons en andere apparaten, zoals tablet en laptops, kunnen gebruiken om toegang te krijgen tot het internet en met elkaar te communiceren. Het wordt “4G” genoemd omdat het de vierde generatie mobiele netwerktechnologie is, na 3G.

Een van de belangrijkste dingen die 4G onderscheidt van eerdere generaties mobiele netwerken, is de snelheid. Met 4G kunnen we veel sneller video’s streamen, muziek downloaden en online games spelen dan met 3G. De snelheid van 4G kan variëren, afhankelijk van waar je bent en hoeveel mensen er gebruik van maken, maar over het algemeen is het veel sneller dan 3G.

Er zijn veel verschillende manieren waarop we 4G kunnen gebruiken. Enkele veelvoorkomende voorbeelden zijn:

 • SMS-berichten en telefoontjes verzenden en ontvangen
 • Surfen op het internet
 • Gebruik van sociale media en berichten-apps
 • Muziek en video’s streamen
 • Online gamen
 • GPS-navigatie gebruiken om een routebeschrijving te krijgen


4G is een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven geworden en het heeft het voor ons veel gemakkelijker gemaakt om verbonden te blijven met de mensen en informatie waar we om geven.

De techniek achter 4G

4G is een soort mobiel netwerk dat radiogolven gebruikt om gegevens tussen apparaten en internet te verzenden. Wanneer je jouw telefoon gebruikt om toegang te krijgen tot internet via 4G, stuurt het apparaat een verzoek om informatie (zoals het bekijken van een website) naar een zendmast in de buurt. De zendmast stuurt het verzoek vervolgens naar internet, daarna wordt de gevraagde informatie teruggestuurd naar de zendmast. De zendmast stuurt de informatie vervolgens terug naar jouw apparaat, de gevraagd informatie verschijnt op je scherm.

4G-netwerken gebruiken andere frequenties van radiogolven dan eerdere generaties mobiele netwerken. Deze frequenties zijn beter geschikt voor het verzenden van gegevens met hoge snelheden, daarom is 4G sneller dan 3G. 4G-netwerken gebruiken ook een techniek genaamd “multiplexing” om het beschikbare radiospectrum in kleinere kanalen te verdelen, waardoor meer gegevens tegelijk kunnen worden verzonden en het netwerk efficiënter wordt.

Over het algemeen heeft 4G-technologie het voor ons mogelijk gemaakt om toegang te krijgen tot internet en met elkaar te communiceren op manieren die voorheen niet mogelijk waren.

Wat is 5G?

5G is de vijfde generatie mobiele netwerktechnologie en is ontworpen om nog sneller en krachtiger te zijn dan 4G. Met 5G kunnen we nog meer verbazingwekkende dingen verwachten die we kunnen doen met onze telefoons en andere apparaten.

Een van de belangrijkste verschillen tussen 5G en 4G is snelheid. 5G is veel sneller dan 4G en kan gegevens met zeer hoge snelheden verzenden. Dit betekent dat we dingen kunnen doen zoals het streamen van HD video’s, het downloaden van grote bestanden en het spelen van online games met zeer weinig vertraging. Met andere woorden, 5G is veel sneller dan 4G en stelt ons in staat om online dingen te doen die voorheen niet mogelijk waren of waar we lang op moesten wachten.

5G heeft een veel lagere latentie hebben dan 4G. Latentie is de tijd die een apparaat nodig heeft om een verzoek om informatie te verzenden en een antwoord te ontvangen. Met 5G is deze tijd veel korter, waardoor zaken als virtual reality en andere real-time toepassingen veel beter kunnen werken.

Naast snelheid en lage latency is de 5G verbinding ook stabieler dan die van 4G.

5G is de nieuwste generatie mobiele netwerktechnologie

De techniek achter 5G

5G is de vijfde generatie mobiele netwerktechnologie en gebruikt een combinatie van verschillende technieken om gegevens met zeer hoge snelheden te verzenden. Een van de belangrijkste technieken die 5G gebruikt, wordt ‘millimetergolf technologie’ genoemd. Hierbij worden zeer hoogfrequente radiogolven gebruikt om gegevens over korte afstanden te verzenden. Omdat deze radiogolven zo’n hoge frequentie hebben, kunnen ze in zeer korte tijd veel gegevens verzenden.

Een andere techniek die 5G gebruikt, wordt ‘massive MIMO’ genoemd, wat staat voor ‘massive multiple input, multiple output’. Hierbij worden veel antennes tegelijkertijd gebruikt om gegevens te verzenden en te ontvangen. Door meerdere antennes te gebruiken kan 5G meer data tegelijk verzenden en ontvangen, waardoor het netwerk sneller en efficiënter wordt.

5G maakt ook gebruik van een techniek die “beamforming” wordt genoemd, waarbij de radiogolven in een specifieke richting worden gefocust om gegevens efficiënter te verzenden. Dit helpt stoorzenders tegen te gaan en de algehele prestaties van het netwerk te verbeteren.

Over het algemeen is 5G-technologie erg complex en omvat het een aantal verschillende technieken om gegevens met zeer hoge snelheden te verzenden. Het bevindt zich nog in de beginfase van ontwikkeling, maar naarmate het op grotere schaal beschikbaar komt, kunnen we veel nieuwe en opwindende dingen verwachten die het mogelijk maakt.

Waar kan 5G voor gebruikt worden?

Er zijn veel toepassingen voor 5G die niet mogelijk zijn met 4G. Enkele voorbeelden zijn:

 1. Virtual reality en augmented reality: met de lage latentie en hoge snelheden van 5G wordt het mogelijk om virtual en augmented reality-toepassingen op een veel realistischere en meeslependere manier te gebruiken.
 2. Zelfrijdende auto’s: de lage latentie en hoge betrouwbaarheid van 5G zullen essentieel zijn voor de communicatie en coördinatie van zelfrijdende auto’s, die realtime beslissingen moeten nemen op basis van gegevens van het netwerk.
 3. Slimme steden: 5G kan worden gebruikt om een breed scala aan apparaten en systemen in een stad te verbinden, zoals verkeerslichten, openbaar vervoer en hulpdiensten. Dit kan leiden tot efficiëntere en duurzamere steden.
 4. Chirurgie op afstand: dankzij de lage latentie en hoge snelheden van 5G kunnen chirurgen operaties op afstand uitvoeren met behulp van gespecialiseerde robots en andere apparatuur.
 5. Industriële automatisering: 5G kan worden gebruikt om een breed scala aan industriële machines en apparatuur aan te sluiten en te besturen, wat kan leiden tot efficiëntere en kosteneffectievere productieprocessen.
 6. Virtuele klaslokalen: de lage latentie en hoge snelheden van 5G zouden het voor studenten mogelijk kunnen maken om lessen op afstand bij te wonen, met behulp van virtual reality of andere technologieën.

Wat is het verschil tussen 3G en 4G?

3G en 4G zijn twee soorten mobiele netwerktechnologie waarmee we onze telefoons en andere apparaten kunnen gebruiken om toegang te krijgen tot internet en met elkaar te communiceren. Zowel 3G als 4G zijn belangrijke technologieën die een revolutie teweeg hebben gebracht in de manier waarop we onze telefoons en andere apparaten gebruiken, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen de twee.

Een van de belangrijkste verschillen tussen 3G en 4G is snelheid. 4G is veel sneller dan 3G en kan gegevens met veel hogere snelheden verzenden. Dit betekent dat we met 4G veel sneller video’s kunnen streamen, muziek kunnen downloaden en online games kunnen spelen dan met 3G.

Een ander verschil tussen 3G en 4G is de manier waarop ze gegevens verzenden. 3G gebruikt een techniek genaamd ‘CDMA’, wat staat voor ‘Code Division Multiple Access’. Hierbij wordt het beschikbare radiospectrum opgedeeld in verschillende kanalen en wordt aan elk kanaal een unieke code toegekend. 4G daarentegen gebruikt een techniek genaamd “OFDMA”, wat staat voor “Orthogonal Frequency Division Multiple Access”. Dit houdt in dat het beschikbare radiospectrum wordt opgedeeld in kleinere kanalen en deze op een efficiëntere manier aan verschillende apparaten worden toegewezen.

Over het algemeen is 4G een nieuwere en geavanceerdere technologie dan 3G en biedt het veel verbeteringen ten opzichte van 3G op het gebied van snelheid en efficiëntie. Hoewel 3G nog steeds in veel delen van de wereld wordt gebruikt, is 4G (en 5G) in veel landen de standaard geworden voor mobiele netwerken en zal naar verwachting in de toekomst worden vervangen door 5G.

3G is qua snelheid vooral geschikt voor bellen, internetten, het gebruik van app en navigatie.

Laatste aanpassing op 30 januari 2023

Vond je dit artikel nuttig?

Dit vind je misschien ook interessant