1. Home
 2. Economie & Financiën
 3. Accountant en Boekhouder: Wat is het verschil?

Accountant en Boekhouder: Wat is het verschil?

Een accountant is iemand die naast het bijhouden van financiële administraties, ook belastingaangiftes mag indienen en financiële rapporten mag opstellen die door externe partijen, zoals de belastingdienst, worden gecontroleerd. Een boekhouder richt zich meer op het dagelijks bijhouden van de financiële administratie en voorbereidende werkzaamheden voor de accountant.

Accountant

Een accountant is een professional die gespecialiseerd is in het bijhouden en controleren van financiële administraties, het opstellen van financiële rapporten en het geven van financieel advies aan bedrijven en particulieren. Accountants hebben een uitgebreide opleiding gevolgd, vaak op universitair niveau en moeten een officiële licentie of certificering hebben om als accountant te mogen werken. Deze licenties, zoals de RA (Registeraccountant) in Nederland, vereisen naast een opleiding ook het slagen voor uitgebreide examens en het voldoen aan strikte ethische richtlijnen.

Accountants spelen een cruciale rol in het financiële landschap omdat ze niet alleen verantwoordelijk zijn voor het bijhouden van de boekhouding, maar ook voor het controleren van de financiële administratie van organisaties. Ze zorgen ervoor dat financiële verslagen betrouwbaar zijn, voldoen aan de geldende wet- en regelgeving, en geven inzicht in de financiële gezondheid van een bedrijf. Dit maakt hen essentieel voor stakeholders zoals investeerders, crediteuren en de belastingdienst.

Een accountant kan ook belastingadvies geven en helpen bij het optimaliseren van belastingaangiftes. Ze werken nauw samen met hun cliënten om strategieën te ontwikkelen die fiscale efficiëntie bevorderen, rekening houdend met de meest recente belastingwetten en -regels.

Voorbeelden van taken die een accountant kan uitvoeren zijn:

 • Het opstellen en controleren van jaarrekeningen en andere financiële rapportages.
 • Het uitvoeren van audits om de nauwkeurigheid van financiële informatie te verifiëren.
 • Het geven van advies over fiscale zaken en het helpen bij belastingplanning.
 • Het begeleiden van bedrijven bij financiële beslissingen en investeringen.

Door hun brede kennis en expertise zijn accountants onmisbaar voor het waarborgen van de financiële integriteit en kunnen ze een adviserende rol spelen bij het nemen van belangrijke zakelijke beslissingen.

accountant

Boekhouder

Een boekhouder is een professional die zich bezighoudt met het dagelijks beheren van de financiële administratie voor bedrijven en particulieren. Dit omvat het bijhouden van inkomsten en uitgaven, het verwerken van facturen en bonnetjes en het voorbereiden van de boekhouding voor de jaarlijkse belastingaangifte. In tegenstelling tot accountants, hebben boekhouders vaak een meer praktische focus en zijn ze vooral gericht op het nauwkeurig registreren en organiseren van financiële transacties.

Hoewel boekhouders niet dezelfde uitgebreide opleiding of certificeringen nodig hebben als accountants, beschikken velen over een gedegen kennis van boekhoudprincipes, financieel beheer en belastingregels. Hun werk is essentieel voor het soepel functioneren van een bedrijf doordat het zorgt voor een accurate en up-to-date financiële administratie.

De taken van een boekhouder kunnen omvatten:

 • Het registreren van financiële transacties in de boekhoudsoftware.
 • Het beheren van debiteuren en crediteuren.
 • Het voorbereiden van de btw-aangifte.
 • Het assisteren bij de voorbereiding van de jaarrekening, die vervolgens door een accountant wordt gecontroleerd en goedgekeurd.

Boekhouders spelen een belangrijke rol bij het helpen van bedrijven en particulieren om hun financiën georganiseerd te houden, wat bijdraagt aan een beter inzicht in de financiële gezondheid en het ondersteunen van strategische besluitvorming. Door hun dagelijkse management van de financiële administratie zorgen boekhouders ervoor dat accountants efficiënter hun meer gespecialiseerde taken kunnen uitvoeren, zoals audits en complexe fiscale advisering.

Een sterk punt van boekhouders is hun vermogen om nauwe relaties met hun cliënten te ontwikkelen, vaak door regelmatig contact en het bieden van gepersonaliseerd financieel advies en ondersteuning op basis van de specifieke behoeften van de cliënt. Dit maakt hen tot een onmisbare schakel in de financiële gezondheid en het succes van kleinere ondernemingen en particulieren.

boekhouder

Het verschil tussen Accountant en Boekhouder

Het voornaamste verschil tussen een accountant en een boekhouder ligt in hun opleidingsniveau, hun takenpakket en de reikwijdte van hun verantwoordelijkheden. Een accountant heeft een hogere opleiding genoten, vaak op universitair niveau, en beschikt over certificeringen die hen toestaan om uitgebreidere financiële analyses en audits uit te voeren. Ze zijn gekwalificeerd om officiële financiële rapporten op te stellen die gebruikt kunnen worden door externe partijen zoals de belastingdienst en investeerders. Daarnaast geven accountants advies over belastingzaken en helpen ze bij het ontwikkelen van financiële strategieën.

Een boekhouder, daarentegen, richt zich meer op de dagelijkse financiële administratie. Hun werkzaamheden zijn cruciaal voor het accuraat bijhouden van alle financiële transacties binnen een bedrijf. Hoewel de taken van een boekhouder als minder complex kunnen worden beschouwd dan die van een accountant, zijn ze onmisbaar voor het bieden van een helder overzicht van de financiële staat van een onderneming op elk gegeven moment.

Voordelen en Nadelen

Voordelen van een accountant:

 • Kan diepgaande financiële analyses en audits uitvoeren.
 • Bevoegd om officiële financiële documenten te ondertekenen en te valideren.
 • Biedt gespecialiseerd belastingadvies en strategische financiële planning.

Nadelen van een accountant:

 • De diensten van een accountant zijn doorgaans duurder dan die van een boekhouder, wat ze minder toegankelijk maakt voor kleine ondernemingen of particulieren met een beperkt budget.

Voordelen van een boekhouder:

 • Essentieel voor het dagelijks beheer van de financiële administratie, wat helpt bij het handhaven van een georganiseerde boekhouding.
 • Biedt een kostenefficiënte oplossing voor financieel beheer en administratie.

Nadelen van een boekhouder:

 • Heeft niet de bevoegdheid om audits uit te voeren of officiële financiële rapporten te ondertekenen die vereist zijn voor juridische of regelgevende doeleinden.

Samengevat, de keuze tussen een accountant en een boekhouder hangt af van de specifieke behoeften van een bedrijf of individu. Voor dagelijkse financiële administratie en boekhouding is een boekhouder meer dan voldoende, terwijl een accountant onmisbaar is voor complexere financiële taken, audits en belastingstrategieën. In veel gevallen werken bedrijven met zowel accountants als boekhouders.

accountant vs boekhouder

Veelgestelde vragen

Kan een boekhouder mijn belastingaangifte doen?

Ja, een boekhouder kan je helpen met het voorbereiden en indienen van je belastingaangifte. Ze zorgen ervoor dat alle benodigde documentatie correct is en op tijd wordt ingediend bij de belastingdienst.

Wat is het verschil in opleiding tussen een accountant en een boekhouder?

Een accountant heeft meestal een hogere opleiding gevolgd, zoals een universitaire studie in accountancy of een vergelijkbare richting, en moet een certificeringsexamen afleggen om als accountant te mogen werken. Een boekhouder heeft vaak een opleiding op MBO of HBO niveau in boekhouden of financiële administratie.

Heb ik een accountant of een boekhouder nodig voor mijn kleine bedrijf?

Dat hangt af van de complexiteit van je financiële situatie. Voor de dagelijkse financiële administratie is een boekhouder voldoende. Als je financiële advies, audits of complexe belastingstrategieën nodig hebt, is een accountant beter geschikt.

Kan een accountant helpen bij het opzetten van een bedrijf?

Ja, accountants kunnen waardevol advies geven over de financiële structuur, belastingstrategieën en andere essentiële aspecten bij het opzetten van een nieuw bedrijf.

Hoe vaak moet ik mijn boekhouder of accountant zien?

Dit kan variëren afhankelijk van de behoeften van je bedrijf. Sommige bedrijven hebben maandelijks contact met hun boekhouder of accountant, terwijl anderen hen alleen raadplegen voor kwartaal- of jaarafsluitingen, of voor specifieke financiële vragen.

Wat kan ik doen om de kosten voor mijn accountant of boekhouder te minimaliseren?

Zorg voor een goede organisatie van je financiële documenten en houd je administratie regelmatig bij. Hoe meer voorbereidend werk je zelf doet, des te minder tijd je accountant of boekhouder nodig heeft om je financiën te beheren, wat kan helpen de kosten te verlagen.

 


Jouw eigen artikel op verschil.nl of samenwerken? Mail met info@verschil.nl. Deze website is een initiatief van Iskandar Venema. 

Laatste aanpassing op 12 februari 2024

Heeft dit artikel je geholpen?

Ook uit deze categorie