1. Home
  2. Wetenschap & Onderzoek
  3. AM en PM: Wat is het verschil?

AM en PM: Wat is het verschil?

AM en PM zijn twee manieren om de uren van de dag aan te geven. AM staat voor de uren van middernacht tot de middag (0:00 tot 11:59) en PM staat voor de uren van de middag tot middernacht (12:00 tot 23:59).

AM

AM staat voor “Ante Meridiem”, wat Latijn is voor “voor de middag”. Het wordt gebruikt om de tijd aan te geven vanaf middernacht (0:00 uur) tot net voor de middag (11:59 uur). Dit betekent dat als je klok 8:00 AM aangeeft, het acht uur in de ochtend is. De AM-periode is vooral belangrijk om te weten wanneer je activiteiten in de ochtend plant of als je wilt weten hoe laat je ergens moet zijn voordat het middaguur aanbreekt. Bijvoorbeeld, scholen beginnen vaak rond 8:00 AM of 9:00 AM, wat betekent dat leerlingen en leraren voor die tijd op school moeten zijn.

Ook veel werkplekken beginnen hun dag rond dezelfde tijd. Het is dus handig om te weten dat de uren die met AM worden aangeduid, de eerste helft van de dag betreffen, van middernacht tot middag.

AM

PM

PM staat voor “Post Meridiem”, wat Latijn is voor “na de middag”. Deze term wordt gebruikt om de tijd aan te geven vanaf de middag (12:00 uur) tot net voor middernacht (23:59 uur). Dus, als iemand zegt dat een evenement om 3:00 PM begint, betekent dit dat het evenement start om drie uur in de middag (15:00 uur dus). PM-tijden zijn vooral relevant voor activiteiten en afspraken die plaatsvinden in de tweede helft van de dag. Veel mensen werken tot 5:00 PM of 6:00 PM, wat betekent dat hun werkdag eindigt in de “PM”-uren. Ook veel sociale activiteiten, zoals sportevenementen of diners, vinden plaats tijdens PM-uren.

Het onderscheid tussen AM en PM is essentieel om verwarring te voorkomen en zorgt ervoor dat iedereen duidelijk weet op welk deel van de dag een bepaalde activiteit is gepland. Dus, als je hoort dat een film om 9:00 PM begint, weet je dat het ’s avonds is, na het avondeten en niet in de ochtend.

PM

Het verschil tussen AM en PM

AM en PM zijn termen die gebruikt worden om de uren van de dag in twee blokken van 12 uur te verdelen: van middernacht tot de middag (AM) en van de middag tot middernacht (PM). Deze manier van tijd aanduiden wordt vooral gebruikt in landen die de 12-uursklok hanteren, zoals de Verenigde Staten, Canada, Australië en het Verenigd Koninkrijk. Het helpt mensen onderscheid te maken tussen ochtend en avond als ze dezelfde uren hebben, zoals 7:00 in de ochtend (7:00 AM) en 7:00 in de avond (7:00 PM).

In Nederland, net als in veel andere Europese landen, gebruiken we echter meestal de 24-uursklok. Dit betekent dat we de dag niet verdelen in AM en PM, maar de uren doorlopen van 0 tot 24. Hierdoor is 7:00 altijd in de ochtend en zou 19:00 de tijd in de avond aanduiden. Deze methode voorkomt verwarring over welk deel van de dag bedoeld wordt, omdat elk uur van de dag een uniek nummer heeft.

Het gebruik van AM en PM kan soms verwarrend zijn voor mensen die gewend zijn aan de 24-uursklok. Zo kan het onduidelijk zijn of 12:00 PM het begin van de dag of het midden van de dag betekent. In de 12-uursklok is 12:00 AM middernacht en 12:00 PM is de middag. Deze verwarring bestaat niet bij de 24-uursklok, waar 00:00 het begin van de dag aangeeft en 12:00 gewoon het middaguur is.

De keuze tussen het gebruik van AM/PM of de 24-uursklok hangt vaak af van culturele gewoonten, traditie en van praktische overwegingen. In internationale communicatie is het belangrijk om te weten welk systeem wordt gebruikt om misverstanden te voorkomen. Zo zullen in internationaal zakendoen en reizen de tijden vaak in de 24-uursklok worden aangegeven om duidelijkheid te scheppen.

Samengevat, het verschil tussen AM en PM vergeleken met de 24-uursklok is een belangrijk aspect van tijdwaarneming dat afhankelijk is van geografische en culturele context. In Nederland en veel andere landen wordt de voorkeur gegeven aan de 24-uursklok voor zijn eenvoud en duidelijkheid, terwijl in andere landen de 12-uursklok met AM en PM gebruikelijk blijft.

AM vs PM

Veelgestelde vragen

Waarom gebruiken sommige landen AM en PM?

Sommige landen gebruiken AM en PM omdat dit systeem diep geworteld is in hun cultuur en dagelijks leven. Het komt voort uit de 12-uursklok, die historisch gezien makkelijker was om te volgen met eenvoudige tijdmeetinstrumenten zoals zonnewijzers. Daarnaast is het in landen zoals de Verenigde Staten en Canada een standaard geworden en wordt het breed onderwezen en gebruikt in communicatie.

Hoe weet ik of het AM of PM is?

Om te weten of het AM of PM is, kun je kijken naar de context van de tijd. AM wordt gebruikt voor de uren van middernacht tot de middag (0:00 tot 11:59), en PM wordt gebruikt van de middag tot middernacht (12:00 tot 23:59). Veel digitale klokken en apparaten geven ook direct aan of het AM of PM is.

Kan ik de 24-uursklok gebruiken in plaats van AM en PM?

Ja, je kunt de 24-uursklok gebruiken in plaats van AM en PM. Veel mensen en landen geven de voorkeur aan de 24-uursklok omdat het minder verwarrend is en er geen dubbelzinnigheid is over welk deel van de dag het is. Het is een kwestie van persoonlijke voorkeur of de standaard die in het land geldt.

Hoe zet ik tijd om van AM/PM naar de 24-uursklok?

Om tijd om te zetten van AM/PM naar de 24-uursklok, voeg je 12 uur toe aan de PM-tijden. Bijvoorbeeld, 3:00 PM wordt 15:00 in de 24-uursklok. Voor AM-tijden verandert er niets, behalve bij 12:00 AM (middernacht), dat wordt 00:00.

Wat gebeurt er om 12:00 PM?

12:00 PM is het middaguur, het moment waarop de ochtend overgaat in de middag. In de 24-uursklok staat dit bekend als 12:00. Het is een belangrijk onderscheid omdat het het exacte midden van de dag markeert.

Is er een gemakkelijke manier om te onthouden wanneer AM en PM gebruikt worden?

Een gemakkelijke manier om te onthouden wanneer AM en PM worden gebruikt, is door te denken aan AM als de tijd “After Midnight” (na middernacht) tot de middag, en PM als “Post-Midday” (na de middag) tot middernacht. Hoewel deze ezelsbrugjes niet helemaal accuraat zijn qua letterlijke vertaling, kunnen ze helpen bij het snel bepalen van AM en PM tijden.

 


Jouw eigen artikel op verschil.nl of samenwerken? Mail met info@verschil.nl. Deze website is een initiatief van Iskandar Venema. 

Laatste aanpassing op 12 februari 2024

Heeft dit artikel je geholpen?

Ook uit deze categorie