1. Home
 2. Economie & Financiën
 3. Auto leasen en Auto kopen: Wat is het verschil?

Auto leasen en Auto kopen: Wat is het verschil?

Bij een auto leasen betaal je maandelijks om de auto te gebruiken zonder dat je eigenaar wordt, inclusief onderhoud en verzekering. Als je een auto koopt, wordt je direct de eigenaar en ben je zelf verantwoordelijk voor alle kosten en het onderhoud.

Auto leasen

Leasen is net als een abonnement voor je favoriete tijdschrift, maar dan voor een auto. Je kiest een auto uit en in plaats van hem in één keer te betalen, betaal je elke maand een bedrag om hem te gebruiken. Dit bedrag is meestal inclusief verzekering, wegenbelasting, onderhoud en soms zelfs de kosten voor reparaties. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over extra kosten als er iets kapot gaat.

Er zijn verschillende soorten leasecontracten, maar de meest voorkomende is operationele lease. Bij deze vorm blijft de leasemaatschappij eigenaar van de auto. Dat betekent dat je aan het einde van je contract de auto gewoon teruggeeft. Je kunt dan kiezen of je een nieuw contract aangaat voor een andere auto of dat je stopt met leasen.

Een groot voordeel van leasen is dat je elke paar jaar in een nieuwe auto kunt rijden zonder je zorgen te maken over de verkoop van je oude auto. Maar, er zijn ook regels. Zo heb je bijvoorbeeld een kilometerlimiet; als je meer rijdt dan afgesproken, moet je bijbetalen. Ook moet je de auto in goede staat houden en mag je niet zomaar aanpassingen doen.

Leasen is ideaal als je houdt van gemak en een vast maandbedrag zonder verrassingen. Maar het is belangrijk goed na te denken over hoeveel je rijdt en of de voorwaarden bij je passen.

auto leasen

Auto kopen

Wanneer je een auto koopt, word je direct de eigenaar. Dit kan met spaargeld of door een lening af te sluiten bij de bank. Als eigenaar ben je verantwoordelijk voor alle kosten: van verzekering en wegenbelasting tot onderhoud en reparaties. Het voordeel? De auto is helemaal van jou en je hebt de vrijheid om ermee te doen wat je wilt.

Er zijn twee manieren om een auto te kopen: nieuw of tweedehands. Een nieuwe auto kopen is duurder, maar je krijgt wel de nieuwste technologieën en volledige fabrieksgarantie. Bij een tweedehands auto zijn de aanschafkosten lager, maar moet je goed opletten op de staat van de auto en de onderhoudsgeschiedenis.

Een groot voordeel van het kopen van een auto is dat er geen kilometerbeperkingen zijn. Je kunt zoveel rijden als je wilt zonder extra kosten. Ook kun je de auto aanpassen naar je eigen smaak, iets wat bij leasen vaak niet mag.

Het nadeel is dat je zelf moet zorgen voor onderhoud en reparaties, wat soms duur kan uitvallen, vooral bij oudere auto’s. Ook moet je zelf de auto verkopen als je een andere wilt, wat tijd en moeite kost.

Kopen is een goede keuze als je voor langere tijd dezelfde auto wilt gebruiken, geen maandelijkse betalingen wilt hebben na het afbetalen van de auto en de vrijheid wilt hebben om met de auto te doen wat je wilt.

auto kopen

Het verschil tussen Auto leasen en Auto kopen

Het grote verschil tussen een auto leasen en kopen zit in eigendom en flexibiliteit versus verantwoordelijkheid en vrijheid. Bij leasen betaal je voor het gebruik van de auto zonder dat je eigenaar wordt. Dit betekent dat je niet hoeft te denken aan kosten voor onderhoud, verzekering of wegenbelasting; dat zit allemaal in je maandelijkse leasebedrag. Je hebt de luxe van elke paar jaar een nieuwe auto rijden, maar je zit wel vast aan een contract met bepaalde voorwaarden, zoals een kilometerlimiet en de eis de auto in goede staat te houden.

Aan de andere kant, als je een auto koopt, ben je volledig vrij om te doen wat je wilt met de auto. Je kunt zoveel rijden als je wilt, aanpassingen maken en de auto houden zo lang als je wilt. De keerzijde is dat alle kosten voor jouw rekening komen. Reparaties, onderhoud, verzekering en wegenbelasting moet je allemaal zelf regelen en betalen. Het kopen van een auto vereist een grotere initiële investering, vooral als je een nieuwe auto koopt, maar op de lange termijn kan het goedkoper uitvallen omdat je niet continu betaalt voor het gebruik van de auto.

Voordelen van leasen:

 • Vaste maandelijkse kosten inclusief onderhoud en verzekering.
 • Geen zorgen over de verkoop van de auto.
 • Regelmatig een nieuwe auto.

Nadelen van leasen:

 • Geen eigendom; je bouwt geen kapitaal op.
 • Kilometerbeperkingen en mogelijk extra kosten.
 • Beperkingen in aanpassingen aan de auto.

Voordelen van kopen:

 • Volledige vrijheid en controle over de auto.
 • Geen maandelijkse betalingen na afbetaling (bij financiering).
 • Geen beperkingen in kilometers of aanpassingen.

Nadelen van kopen:

 • Verantwoordelijk voor alle onderhoud en reparaties.
 • Initiële kosten kunnen hoog zijn.
 • Waardevermindering, vooral bij nieuwe auto’s.

De keuze tussen leasen en kopen hangt af van je persoonlijke situatie, financiën, en voorkeuren. Als je houdt van gemak en regelmatig een nieuwe auto wilt, is leasen een goede optie. Maar als je waarde hecht aan eigendom en de vrijheid wilt om met je auto te doen wat je wilt, dan is kopen de betere keuze.

Veelgestelde Vragen

Kan ik met een leaseauto ook naar het buitenland?

Ja, met de meeste leasecontracten mag je met de auto naar het buitenland. Check wel altijd de voorwaarden van je leasecontract of neem contact op met je leasemaatschappij voor de zekerheid.

Wat gebeurt er als ik meer kilometers rijd dan afgesproken in mijn leasecontract?

Als je meer kilometers rijdt dan in je contract staat, moet je meestal een extra bedrag betalen per extra gereden kilometer. Dit bedrag en de voorwaarden verschillen per leasemaatschappij.

Kan ik mijn leasecontract eerder opzeggen?

Ja, je kunt vaak je leasecontract eerder opzeggen, maar meestal zijn hier kosten aan verbonden. Deze kosten kunnen hoog oplopen, dus het is belangrijk dit goed te overwegen en de voorwaarden te checken.

Hoe bepaal ik welke auto ik het beste kan kopen?

Kijk naar je budget, wat je belangrijk vindt in een auto (zoals grootte, brandstofverbruik, type auto), en vergelijk verschillende modellen. Overweeg ook of je een nieuwe of tweedehands auto wilt.

Wat zijn de belangrijkste kosten waar ik rekening mee moet houden bij het kopen van een auto?

Naast de aankoopprijs moet je rekening houden met kosten voor verzekering, wegenbelasting, onderhoud, reparaties en brandstof. Bij een tweedehands auto is het ook slim om een budget te reserveren voor onverwachte reparaties.

Hoe kan ik de waarde van mijn auto behouden?

Regelmatig onderhoud bij een erkende garage, het bijhouden van een onderhoudsboekje, en de auto schoon en in goede staat houden helpen de waarde van je auto te behouden. Vermijd ook grote aanpassingen die de waarde kunnen verminderen.

 


Jouw eigen artikel op verschil.nl of samenwerken? Mail met info@verschil.nl. Deze website is een initiatief van Iskandar Venema. 

Laatste aanpassing op 13 februari 2024

Heeft dit artikel je geholpen?

Ook uit deze categorie