1. Home
  2. Taal
  3. Biografie en autobiografie: wat is het verschil?

Biografie en autobiografie: wat is het verschil?

Biografie en autobiografie zijn twee vormen in de literatuur die vaak worden gebruikt om het verhaal van iemands leven te vertellen. Hoewel ze allebei betrekking hebben op het vertellen van iemands levensverhaal, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen de twee.

Een biografie is een geschreven verslag over het levensverhaal van een ander persoon, meestal geschreven door een auteur die onderzoek heeft gedaan en informatie over het onderwerp (de hoofdpersoon) heeft verzameld uit verschillende bronnen. Een autobiografie daarentegen is een geschreven verslag van iemands eigen levensverhaal, geschreven door de hoofdpersoon zelf dus.

Wat is een biografie?

Een biografie is een geschreven verslag (vaak in boekvorm) over het levensverhaal van een persoon, meestal geschreven door een auteur die onderzoek heeft gedaan en informatie over het onderwerp heeft verzameld uit verschillende bronnen. Biografieën kunnen worden geschreven over een breed scala aan mensen, waaronder historische figuren, beroemdheden en gewone mensen die op de een of andere manier invloed op de wereld hebben gehad.

Een van de belangrijkste doelen van een biografie is om een gedetailleerd en nauwkeurig beeld te geven van het leven en de prestaties van de persoon. Dit omvat niet alleen het vertellen van belangrijke gebeurtenissen en ervaringen, maar ook het verkennen van de motivaties, gedachten en gevoelens van de hoofdpersoon, evenals hun relaties met anderen.

Biografieën kunnen veel verschillende vormen aannemen, van korte beknopte verslagen tot langere, meer diepgaande behandelingen van het leven van de hoofdpersoon. Ze kunnen in verschillende stijlen worden geschreven, variërend van formeel en academisch tot meer persoonlijk en anekdotisch.

Een van de grootste uitdagingen bij het schrijven van een biografie is de noodzaak om een evenwicht te vinden tussen de behoefte aan nauwkeurigheid en de wens om een meeslepend en boeiend verhaal te vertellen. Dit vereist van de auteur dat hij de hoofdpersoon grondig onderzoekt en de informatie die hij in de biografie opneemt zorgvuldig selecteert en interpreteert.

Er zijn veel verschillende redenen waarom mensen ervoor kiezen om een biografie te lezen. Sommigen zijn misschien geïnteresseerd om meer te weten te komen over een bepaalde historische figuur of beroemdheid, terwijl anderen misschien aangetrokken worden door de unieke verhalen en ervaringen van alledaagse individuen. Wat de reden ook is, biografieën bieden een fascinerende kijk op het leven van anderen en kunnen waardevolle inzichten en perspectieven op de wereld bieden.

autobiografie of biografie
Een biografie of autobiografie verschijnt vaak in de vorm van een boek

Wat is een autobiografie?

Een autobiografie is een geschreven verslag van iemands levensverhaal dat door de hoofdpersoon zelf is opgeschreven. Een verhaal in ik-vorm dus. Een autobiografie geeft een intieme en persoonlijke kijk in de ervaringen, gedachten en gevoelens van de hoofdpersoon. Autobiografieën worden vaak gepubliceerd als boek, maar ze kunnen ook in andere vormen worden gepresenteerd, zoals films, televisieshows en toneelvoorstellingen.

Een van de belangrijkste verschillen tussen een autobiografie en een biografie is dat een autobiografie wordt geschreven door het hoofdpersoon van het boek, terwijl een biografie door iemand anders wordt geschreven. Dit betekent dat een autobiografie een uniek perspectief biedt op het leven van de hoofdpersoon, zoals verteld vanuit hun eigen standpunt. Een autobiografie is doorgaans ook gedetailleerder en persoonlijker dan een biografie, omdat het vaak meer intieme en persoonlijke ervaringen en reflecties bevat.

Dagboek Anne Frank, biografie of autobiografie?

Het dagboek van Anne Frank is een autobiografie. Een autobiografie is een boek of verslag geschreven door een persoon over zijn eigen leven. Het dagboek van Anne Frank is een verzameling van de geschriften die Anne Frank bewaarde gedurende de tijd dat zij en haar familie tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de nazi’s ondergedoken zaten.

Anne schreef over haar ervaringen, gedachten en gevoelens in het dagboek en het geeft een unieke en persoonlijke kijk op de gebeurtenissen van die tijd. Het dagboek werd later gepubliceerd na de dood van Anne en is een belangrijk historisch document en een krachtig bewijs van de menselijke geest geworden. Het dagboek van Anne Frank is in 1947 gepubliceerd en is inmiddels in 60 vertalen vertaald.

Zijn memoires gelijk aan een autobiografie?

Memoires zijn boeken die het levensverhaal van een persoon vertellen, maar dan vooral geconcentreerd op een specifieke periode of aspect van het leven van die persoon. Ze zijn vergelijkbaar met autobiografieën maar memoires zijn meestal selectiever en gerichter op een bepaald moment uit het leven van de hoofdpersoon. Memoires kunnen door iedereen worden geschreven en ze kunnen een breed scala aan onderwerpen behandelen, van persoonlijke ervaringen en relaties tot historische gebeurtenissen en sociale kwesties.

Memoires kunnen een krachtige manier zijn voor schrijvers om hun verhalen te delen en inzicht te geven in hun leven, en ze kunnen een belangrijke bron van informatie en inspiratie zijn voor lezers. Ze kunnen in verschillende stijlen worden geschreven, van persoonlijk en introspectief tot meer analytisch en feitelijk. Als je het leuk vindt om over de ervaringen van mensen te lezen en over verschillende culturen en historische gebeurtenissen te leren, dan vind je het misschien leuk om memoires te lezen.

Laatste aanpassing op 30 januari 2023

Vond je dit artikel nuttig?

Dit vind je misschien ook interessant