1. Home
  2. Voeding & Koken
  3. Bloem en Meel: Wat is het verschil?

Bloem en Meel: Wat is het verschil?

Bloem is een fijn poeder gemaakt van gemalen graankorrels, vooral tarwe, en wordt gebruikt voor het bakken. Meel kan ook van graan zijn maar ook van andere producten zoals noten of zaden, en is minder fijn dan bloem. Het belangrijkste verschil zit in de fijnheid en het soort product waarvan het gemaakt is.

Bloem

Bloem is een basis ingrediënt in veel keukens over de hele wereld. Het wordt gemaakt door tarwekorrels te malen tot een fijn poeder. Dit poeder wordt gebruikt voor het maken van brood, taarten, koekjes, en andere bakproducten. De meest gebruikte bloem is gemaakt van tarwe, maar er zijn ook soorten bloem van andere granen zoals rogge, spelt en maïs.

Het proces van het maken van bloem begint met het schoonmaken van de tarwekorrels om alle onzuiverheden te verwijderen. Vervolgens worden de korrels gemalen. De mate van malen bepaalt hoe fijn de bloem wordt. Witte bloem wordt gemaakt door alleen de kern van de tarwekorrel te gebruiken, terwijl volkorenmeel gemaakt wordt van de hele korrel, inclusief de zemel en de kiem, wat het een donkerdere kleur en meer voedingsstoffen geeft.

Bloem is essentieel voor het maken van deeg en beslag omdat het gluten bevat. Gluten zijn eiwitten die, wanneer ze met water gemengd worden, een netwerk vormen dat helpt om de structuur en de vorm van het baksel te behouden. Dit is vooral belangrijk in producten zoals brood, waar een goede structuur en elasticiteit cruciaal zijn.

Er zijn verschillende soorten bloem beschikbaar, elk met een specifiek doel. Zo is er patentbloem, die heel fijn gemalen is en veel gebruikt wordt voor fijne cakes en gebak. Zelfrijzende bloem heeft bakpoeder en soms zout toegevoegd, wat handig is voor recepten die moeten rijzen.

Bloem speelt een onmisbare rol in de bakwereld en is door zijn veelzijdigheid en het vermogen om structuur te geven aan voedsel, een onvervangbaar ingrediënt in veel recepten.

bloem

Meel

Meel is een poeder dat ontstaat door het malen van granen, noten, zaden of bonen. Het is een veelzijdig ingrediënt dat in veel verschillende soorten voeding wordt gebruikt, variërend van brood en gebak tot sauzen en bindmiddelen. In tegenstelling tot bloem, die meestal verwijst naar een product gemaakt van tarwe, kan meel van een breed scala aan producten worden gemaakt, wat leidt tot een diversiteit aan smaken, texturen en voedingswaarden.

Een populaire variant is volkorenmeel, gemaakt van de volledige graankorrel, inclusief de zemel, kiem en het endosperm. Dit meel is rijker aan voedingsstoffen en vezels dan de geraffineerde bloem. Andere voorbeelden zijn roggemeel, gebruikt voor roggebrood, maïsmeel, vaak gebruikt in tortilla’s en maisbrood, en amandelmeel, een favoriet in glutenvrije recepten.

De productie van meel verschilt per type. Zo wordt amandelmeel gemaakt door amandelen te blancheren en te malen tot een fijn poeder, terwijl rijstmeel wordt geproduceerd door rijstkorrels te malen. Deze diversiteit maakt meel een essentieel ingrediënt voor mensen met specifieke dieetwensen of voor degenen die experimenteren met alternatieve bakproducten.

Naast de traditionele toepassingen in het bakken, wordt meel ook gebruikt als verdikkingsmiddel in soepen en sauzen. Kikkererwtenmeel is bijvoorbeeld populair in de Indiase keuken voor het maken van besan en wordt ook gebruikt in veganistische recepten als eivervanger.

Meel gemaakt van alternatieve bronnen zoals noten of zaden biedt voedingsvoordelen, zoals hogere niveaus van eiwitten, vezels en essentiële vetzuren. Dit maakt ze een uitstekende keuze voor mensen die hun inname van verwerkte granen willen verminderen of die een glutenvrij dieet volgen.

Door de veelzijdigheid en de brede toepasbaarheid in zowel traditionele als innovatieve recepten, is meel een onmisbaar ingrediënt in de keuken dat bijdraagt aan de diversiteit van voedsel over de hele wereld.

Het verschil tussen Bloem en Meel

Hoewel bloem en meel vaak door elkaar worden gebruikt in de keuken, hebben ze elk hun eigen unieke kenmerken en toepassingen. Het hoofdverschil tussen bloem en meel ligt in het type ingrediënt waarvan ze zijn gemaakt en hun textuur. Bloem, specifiek tarwebloem, is een fijn gemalen poeder met een specifieke toepassing in het bakken, vooral vanwege de aanwezigheid van gluten die helpen bij het vormen van een elastische deegstructuur. Meel, daarentegen, kan van een breder scala aan ingrediënten worden gemaakt, zoals granen, noten, zaden en zelfs bonen, en varieert meer in textuur.

Voordelen en Nadelen

Bloem:

  • Voordelen: Door de fijne textuur en het hoge glutenpercentage is tarwebloem ideaal voor het bakken van brood, cakes en andere gebakken goederen die een luchtige, lichte structuur vereisen. Het is ook gemakkelijk verkrijgbaar en relatief goedkoop.
  • Nadelen: Het grootste nadeel van bloem is dat het beperkt is qua voedingswaarde, vooral de witte variant, waarbij de zemel en kiem tijdens het productieproces worden verwijderd. Dit kan leiden tot een lagere inname van vezels en voedingsstoffen.

Meel:

  • Voordelen: Meel biedt een breed scala aan voedingsstoffen, afhankelijk van de bron. Volkorenmeel, amandelmeel en andere alternatieve meelsoorten bevatten vaak meer vezels, eiwitten, en andere voedingsstoffen dan traditionele witte bloem. Ze zijn ook een uitstekende optie voor mensen met specifieke dieetbeperkingen, zoals een glutenvrij dieet.
  • Nadelen: Sommige soorten meel kunnen duurder zijn en zijn soms moeilijker verkrijgbaar dan traditionele tarwebloem. Bovendien kunnen de bakresultaten variëren vanwege verschillen in eiwitgehalte en gedrag bij het mengen met water, wat aanpassingen in recepten vereist.

Conclusie

Het kiezen tussen bloem en meel hangt af van het doel van je recept en je voedingsbehoeften. Voor traditioneel bakwerk is tarwebloem vaak de beste keuze vanwege de betrouwbare resultaten. Voor gezondere alternatieven of specifieke dieetwensen biedt meel van andere bronnen een rijkdom aan mogelijkheden en voordelen. Het experimenteren met verschillende soorten meel kan niet alleen leiden tot gezondere eetgewoonten maar ook tot een ontdekking van nieuwe smaken en texturen in je bak- en kookkunsten.

bloem vs meel

Veelgestelde vragen

Wat maakt bloem anders dan andere soorten meel?

Bloem is meestal gemaakt van tarwe en is fijn gemalen, wat zorgt voor een lichte en luchtige textuur in baksels. Andere soorten meel kunnen gemaakt zijn van verschillende ingrediënten zoals noten, zaden of andere granen en hebben een grovere textuur en een unieke smaak.

Kan ik bloem vervangen door een ander soort meel in recepten?

Ja, je kunt bloem vaak vervangen door een ander soort meel, maar het resultaat kan verschillen. Bijvoorbeeld, bij het gebruiken van amandelmeel in plaats van tarwebloem krijg je een rijker, vochtiger baksel. Het is belangrijk de verhoudingen en vochtigheid aan te passen voor het beste resultaat.

Is bloem gezonder dan andere soorten meel?

Dit hangt af van het type bloem en meel. Volkorenmeel bevat meer vezels en voedingsstoffen dan witte bloem, maar alternatieve meelsoorten zoals amandelmeel of kokosmeel bieden weer andere gezondheidsvoordelen, zoals lagere koolhydraatgehaltes of hogere gehaltes aan gezonde vetten.

Is meel zonder gluten even veelzijdig als tarwebloem?

Glutenvrij meel kan voor veel recepten een goede vervanger zijn, maar het mist de gluten die zorgen voor elasticiteit en structuur in deeg. Voor sommige recepten, zoals brood, moet je mogelijk een bindmiddel zoals xanthaangom toevoegen om een vergelijkbare textuur te krijgen.

Hoe bewaar ik bloem en meel het beste?

Bloem en meel bewaar je het beste op een koele, droge plaats in een luchtdichte bak. Zo blijven ze langer vers. Volkorenmeel en meel van noten of zaden kun je het beste in de koelkast of vriezer bewaren.

Kan ik zelf meel maken van granen of noten?

Ja, je kunt zelf meel maken door granen, noten, of zaden fijn te malen in/met een mixer of speciale graanmolen.

 


Jouw eigen artikel op verschil.nl of samenwerken? Mail met info@verschil.nl. Deze website is een initiatief van Iskandar Venema. 

Laatste aanpassing op 12 februari 2024

Heeft dit artikel je geholpen?

Ook uit deze categorie