1. Home
 2. Onderwijs & Leren
 3. BOL en BBL: Wat is het verschil?

BOL en BBL: Wat is het verschil?

BOL staat voor Beroeps Opleidende Leerweg, waarbij je vooral op school leert en stage loopt. BBL, Beroeps Begeleidende Leerweg, betekent leren door te werken en je gaat één dag per week naar school.

BOL (Beroeps Opleidende Leerweg)

BOL is een vorm van middelbaar beroepsonderwijs waarbij je het grootste deel van je tijd op school doorbrengt. In deze leerweg ligt de focus op theoretische kennis die je nodig hebt voor je toekomstige beroep. Naast de lessen op school loop je ook stage om praktijkervaring op te doen. Deze stage wordt ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd.

Het idee achter BOL is dat je eerst uitgebreid kennis en vaardigheden opdoet op school, waarna je deze in de praktijk gaat toepassen tijdens je stageperiode. Stages zijn een essentieel onderdeel van de opleiding en geven je de kans om te ervaren hoe het is om in een bepaalde sector of beroep te werken.

BOL-opleidingen kunnen variëren van niveau 1 (entreeopleidingen) tot en met niveau 4 (middenkader of specialistische opleidingen). Afhankelijk van het niveau duurt een BOL-opleiding één tot vier jaar.

Deze leerweg is vooral geschikt voor studenten die het fijn vinden om in een schoolomgeving te leren en die de voorkeur geven aan een meer gestructureerde aanpak van hun opleiding. Het biedt een goede basis voor studenten die later eventueel nog verder willen studeren op het hbo.

BOL

BBL (BeroepsBegeleidende Leerweg)

BBL staat voor de Beroeps Begeleidende Leerweg, een leerweg binnen het middelbaar beroepsonderwijs (MBO) waarbij werken en leren gecombineerd worden. In deze vorm van onderwijs breng je het grootste deel van je tijd door met werken bij een erkend leerbedrijf. Hier leer je de praktische vaardigheden die nodig zijn voor jouw toekomstige beroep. Daarnaast ga je meestal één dag per week naar school voor de theoretische ondersteuning van je opleiding.

De BBL is ideaal voor mensen die graag leren door te doen en die direct ervaring willen opdoen in het werkveld. Het biedt een unieke kans om vanaf het begin van je opleiding al te werken in de sector waarin je je wilt specialiseren. Dit betekent ook dat je tijdens je opleiding een salaris ontvangt voor het werk dat je doet, wat een groot voordeel kan zijn.

Opleidingen binnen de BBL kunnen variëren van niveau 1 tot en met niveau 4 en duren, net als BOL-opleidingen, één tot vier jaar, afhankelijk van het niveau en de specifieke opleiding.

Voor mensen die al weten in welk vakgebied ze willen werken en die de voorkeur geven aan een meer praktische benadering van leren, biedt de BBL een geweldige mogelijkheid. Het is ook een goede keuze voor volwassenen die zich willen omscholen of verder willen ontwikkelen binnen hun huidige beroep, omdat het werken en leren zo efficiënt combineert.

BBL

Het verschil tussen BOL en BBL

BOL en BBL zijn beide leerwegen binnen het MBO, maar ze hebben elk een unieke benadering van leren. Het voornaamste verschil zit in de balans tussen school en werk.

In de BOL ligt de nadruk op leren op school met aanvullende stages voor praktijkervaring. Dit betekent dat je de meeste tijd besteedt aan theorielessen, werkgroepen en opdrachten binnen een schoolomgeving. Het is ideaal voor studenten die graag in een gestructureerde omgeving leren en die de voorkeur geven aan een duidelijke scheiding tussen leren en werken. Een groot voordeel van de BOL is dat het een brede theoretische basis biedt, wat handig kan zijn als je later besluit verder te studeren. Het nadeel kan zijn dat je minder werkervaring opdoet dan in de BBL.

De BBL focust meer op praktisch leren in de vorm van werkervaring bij een erkend leerbedrijf. Je brengt het grootste deel van je tijd door met werken en past wat je leert direct toe in de praktijk. Dit maakt de BBL aantrekkelijk voor mensen die liever leren door te doen en die snel de arbeidsmarkt op willen. Een voordeel van de BBL is dat je salaris ontvangt voor je werk, wat financiële onafhankelijkheid biedt. Het nadeel kan zijn dat de theoretische ondersteuning beperkter is dan bij de BOL, wat soms een uitdaging kan vormen als je niet zelfstandig leert.

Voordelen van BOL:

 • Uitgebreide theoretische kennis.
 • Structuur en regelmaat in het leerproces.
 • Mogelijkheid om door te stromen naar hoger onderwijs.

Nadelen van BOL:

 • Minder werkervaring tijdens de opleiding.
 • Minder verdienen omdat je voornamelijk studeert.

Voordelen van BBL:

 • Verdienen terwijl je leert.
 • Veel praktijkervaring, wat je kansen op de arbeidsmarkt kan vergroten.
 • Directe toepassing van theorie in de praktijk.

Nadelen van BBL:

 • Minder diepgaande theoretische kennis.
 • Mogelijk minder tijd voor studie door werkverplichtingen.

In essentie is de keuze tussen BOL en BBL afhankelijk van je leerstijl, je financiële situatie en je carrièreplannen. Beide leerwegen bieden waardevolle kansen en ervaringen die je kunnen helpen in je professionele ontwikkeling.

BOL vs BBL

Veelgestelde vragen

Wat kost een BOL-opleiding?

Een BOL-opleiding kost geld in de vorm van lesgeld als je 18 jaar of ouder bent. Dit bedrag wordt jaarlijks door de overheid vastgesteld. Daarnaast moet je rekening houden met kosten voor boeken en eventuele andere leermaterialen.

Kan ik studiefinanciering krijgen voor een BOL-opleiding?

Ja, als je een BOL-opleiding volgt en je bent 18 jaar of ouder, kun je in aanmerking komen voor studiefinanciering. Dit bestaat uit een basisbeurs, aanvullende beurs en een studentenreisproduct. De exacte voorwaarden kun je vinden op de website van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs).

Hoe vind ik een stage voor mijn BOL-opleiding?

Een stage voor je BOL-opleiding vind je vaak met hulp van je opleiding. Scholen hebben meestal een netwerk van bedrijven waar ze mee samenwerken. Je kunt ook zelf op zoek gaan naar een stageplek die bij je past.

Hoeveel verdien ik met een BBL-opleiding?

Het salaris dat je verdient met een BBL-opleiding hangt af van de sector waarin je werkt, je leeftijd en het bedrijf waar je in dienst bent. Er zijn wettelijke minimumlonen vastgesteld, maar sommige bedrijven betalen meer.

Kan ik switchen van BOL naar BBL?

Ja, je kunt tijdens je studie switchen van BOL naar BBL en andersom. Dit hangt wel af van de mogelijkheden binnen je opleiding en of je een werkplek kunt vinden die aansluit bij de BBL-variant van je studie.

Wat als ik geen werkplek kan vinden voor mijn BBL-opleiding?

Het vinden van een werkplek is essentieel voor een BBL-opleiding. Mocht het niet lukken om een werkplek te vinden, neem dan contact op met je opleiding voor advies en ondersteuning. Zij kunnen je helpen met het zoeken naar een geschikte plek of adviseren over alternatieve opties.

 


Jouw eigen artikel op verschil.nl of samenwerken? Mail met info@verschil.nl. Deze website is een initiatief van Iskandar Venema. 

Laatste aanpassing op 12 februari 2024

Heeft dit artikel je geholpen?

Ook uit deze categorie