1. Home
 2. Technologie
 3. Boot en schip: wat is het verschil?

Boot en schip: wat is het verschil?

Boten en schepen zijn beide watervaartuigen die worden gebruikt voor transport van personen en vracht, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen beide. Hoewel de termen vaak door elkaar worden gebruikt, is een boot over het algemeen kleiner en ontworpen voor kortere reizen, terwijl een schip groter is en is gebouwd voor lange reizen. In dit artikel zullen we de verschillen tussen boten en schepen onderzoeken in termen van grootte, doel en ontwerp, evenals de verschillende soorten boten en schepen die er zijn.

Wat is een boot precies?

Een boot is een vaartuig dat is ontworpen voor vervoer op het water. Boten zijn over het algemeen kleiner dan schepen en worden voor verschillende doeleinden gebruikt, waaronder recreatie, vissen en het vervoer van goederen en mensen.

Er zijn veel verschillende soorten boten, stuk voor stuk ontworpen voor specifieke doeleinden. Enkele bekende soorten boten zijn zeilboten, motorboten, kano’s, kajaks en rubberboten. Zeilboten worden aangedreven door windenergie en zijn populair voor recreatieve doeleinden. Motorboten worden aangedreven door een motor en worden voor verschillende doeleinden gebruikt, waaronder vissen, watersporten en transport. Kano’s en kajaks zijn kleine, smalle boten die meestal met de hand worden gepeddeld en zijn populair voor recreatieve activiteiten. Rubberboten zijn grote, opblaasbare boten die vaak worden gebruikt voor recreatieve doeleinden.

Naast plezierboten zijn er ook vele soorten boten die voor commerciële doeleinden worden gebruikt. Deze omvatten veerboten, sleepboten, aken (of aakschuit) en vissersboten. Veerboten worden gebruikt om mensen en voertuigen te vervoeren, terwijl sleepboten worden gebruikt om grotere schepen en binnenvaartschepen te verplaatsen. Vissersboten worden gebruikt om vis te vangen en te vervoeren, en er zijn veel verschillende soorten vissersboten.

Het ontwerp en de constructie van boten variëren sterk, afhankelijk van het doel van de boot. Sommige boten zijn gemaakt van hout, terwijl andere zijn gemaakt van glasvezel, polyester of andere synthetische materialen. De grootte en vorm van een boot hangen ook af van het beoogde gebruik, waarbij sommige boten lang en smal zijn voor snelheid en andere breed en stabiel om zware lasten te vervoeren.

Wat is een schip?

Een schip is een groot vaartuig dat is ontworpen voor lange reizen over oceanen of ander lange vaarroutes. Schepen zijn over het algemeen veel groter dan boten en worden voor verschillende doeleinden gebruikt, waaronder het vervoer van goederen, passagiers en militair personeel, maar ook bijvoorbeeld voor onderzoek.

Er zijn veel verschillende soorten schepen, elk ontworpen voor specifieke doeleinden. Enkele veel voorkomende soorten schepen zijn vrachtschepen, passagiersschepen, marineschepen en onderzoeksschepen.

 • Vrachtschepen worden gebruikt om goederen over de oceaan te vervoeren
 • Passagiersschepen worden gebruikt om mensen te vervoeren, vaak op langeafstandscruises.
 • Marineschepen worden door strijdkrachten gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder oorlogsvoering en patrouilles.
 • Onderzoeksvaartuigen worden door wetenschappers en andere onderzoekers gebruikt om de oceaan te bestuderen en gegevens te verzamelen.

Scheepsontwerp en constructie variëren sterk, afhankelijk van het doel van het schip. Sommige schepen zijn gemaakt van staal, terwijl andere zijn gemaakt van andere materialen zoals aluminium. De grootte en vorm van een schip zijn ook afhankelijk van het beoogde gebruik.

Schepen worden op verschillende manieren aangedreven, waaronder dieselmotoren, stoommachines en zeilkracht. Moderne schepen zijn vaak uitgerust met geavanceerde technologie, zoals radar en GPS, om hen te helpen navigeren en communiceren tijdens lange reizen.

Over het algemeen spelen schepen een cruciale rol in de wereldwijde handel en transport, evenals in militaire en wetenschappelijke inspanningen. Van de vroegste zeilschepen tot de moderne supertankers en vliegdekschepen van vandaag, schepen hebben een centrale rol gespeeld in de menselijke geschiedenis en zullen dat ook in de toekomst blijven doen.

Beroemde schepen

Vele schepen spelen een prominente rol in onze wereldwijde geschiedenis. Hier een lijst:

 1. Titanic: Dit luxe passagiersschip werd als onzinkbaar beschouwd toen het in 1912 vertrok vanuit het Engelse Southampton, maar het zonk tijdens zijn eerste reis omdat het tegen een ijsberg botste. Dit leidde tot de dood van meer dan 1500 mensen.
 2. Mayflower: Dit schip vervoerde de pelgrims van Engeland naar de Nieuwe Wereld in 1620, wat de weg vrijmaakte voor de oprichting van de kolonie Plymouth.
 3. HMS Victory: Dit schip stond onder bevel van admiraal Horatio Nelson tijdens de Napoleontische oorlogen en is nu een museumschip in Portsmouth, Engeland.
 4. USS Enterprise: Dit vliegdekschip heeft gediend in verschillende conflicten, waaronder de Tweede Wereldoorlog en de Vietnamoorlog, en is het langst in dienst zijnde vliegdekschip in de geschiedenis van de Amerikaanse marine.
 5. RMS Queen Mary: Dit passagiersschip, dat in gebruik was van 1936 tot 1967, stond bekend om zijn luxe accommodaties en deed dienst als troepentransportschip tijdens de Tweede Wereldoorlog.
 6. USS Constitution: Dit oorlogsschip, ook wel bekend als “Old Ironsides”, is het oudste in gebruik genomen oorlogsschip ter wereld en is nu een museumschip in Boston, Massachusetts.
 7. HM Bark Endeavour: Dit schip, onder bevel van kapitein James Cook, werd gebruikt voor de eerste geregistreerde ontdekkingsschip van Australië en de Stille Oceaan.
 8. SS Great-Britain: Dit ijzeren stoomschip, ontworpen door Isambard Kingdom Brunel, was het eerste door een propeller aangedreven transatlantische stoomschip en is nu een museumschip in Bristol, Engeland.
 9. USS Arizona: Dit slagschip is tijdens de aanval op Pearl Harbor in 1941 tot zinken gebracht en is nu een gedenkteken voor de slachtoffers van de aanval.
 10. HMS Beagle: Dit schip is vooral bekend vanwege het vervoeren van Charles Darwin op zijn wetenschappelijke ontdekkingsreis, waarin hij zijn evolutietheorie ontwikkelde.
 11. Yamato: Dit Japanse slagschip was het grootste en zwaarste slagschip ooit gebouwd en kwam in actie tijdens de Tweede Wereldoorlog.
 12. Bismarck: Dit Duitse slagschip was een van de grootste en krachtigste slagschepen in de geschiedenis en kwam in actie tijdens de Tweede Wereldoorlog.
 13. Nautilus: Deze nucleair aangedreven onderzeeër, onder bevel van kapitein Nemo in Jules Verne’s “Twenty Thousand Leagues Under the Sea”, is een fictief schip, maar heeft veel echte onderzeeërontwerpen geïnspireerd.
 14. USS Missouri: Dit slagschip was de locatie van de ondertekening van de Japanse overgave, waarmee een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog.
 15. HMHS Britannic: Dit passagiersschip was het zusterschip van de Titanic en werd tijdens de Eerste Wereldoorlog gebruikt als hospitaalschip. Het zonk na het raken van een mijn in 1916.
cruiseschepen
2 cruiseschepen

Verschil schip en boot samengevat

Als je het over een vaartuig hebt zal je het over het algemeen over een schip of een boot hebben, het is in de regel zo dat een klein vaartuig vaak als boot aangeduid wordt en een groot vaartuig als schip, maar er zijn natuurlijk uitzonderingen.

Als je het over een boot hebt zal je merken dat het over het algemeen over een vaartuig van klein(er) formaat gaat die hoofdzakelijk voor het plezier gebruikt wordt. Een boot is niet ingericht op het herbergen van veel mensen, biedt vanwege de grootte weinig luxe en is vooral gericht op tijdelijk en kort vervoer. Voorbeelden van boten zijn de roeiboot, speedboot, fluisterboot, zeilboot, surfplank, kano en sloep.

Waar de definitie voor boten niet echt vastligt geldt dat voor schepen een stuk meer. De belangrijkste kenmerken van een schip zijn het grote formaat en het vermogen om veel goederen en mensen te transporteren. Een schip wordt door de eigenaar dan ook altijd zakelijk ingezet. Bekende scheepstypen zijn de olietanker, het vliegdekschip, het vrachtschip, een cruiseschip en een containerschip.

In de scheepvaart geldt de uitspraak dat een schip een schip wordt genoemd als het een boot kan vervoeren, en een boot wordt een boot genoemd als het geen schip kan vervoeren.

Laatste aanpassing op 30 januari 2023

Vond je dit artikel nuttig?

Dit vind je misschien ook interessant